IzdvojenoKongresOVMPHSkupovi

1. HRVATSKI KONGRES VETERINARA MALE PRAKSE

1. HRVATSKI KONGRES VETERINARA MALE PRAKSE1. HRVATSKI KONGRES VETERINARA MALE PRAKSE
Prvi kongres Odjela veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH), održan je 4. i 5. travnja 2014. u Green Gold Centru u Zagrebu.
Odjel veterinara male prakse Hrvatske - Croatian Small Animal Veterinary SectionOrganizator kongresa, Odjel veterinara male prakse Hrvatske, odnedavno ponovo djeluje unutar Hrvatske veterinarske komore. Temeljem interesa članova Odjela, u program kongresa uvrštene su teme vezane uz hitna stanja, kirurgiju i kliničku patologiju u veterinarskoj medicini kućnih ljubimaca i malih životinja. Oko 180 sudionika kongresa imalo je izvrsnu priliku dobiti odgovore na sva vezana pitanja.


Dr. sc. Saša Legen, predsjednik Hrvatske veterinarske komore
Dr. sc. Saša Legen, predsjednik Hrvatske veterinarske komore
Kongres je otvorio predsjednik Hrvatske veterinarske komore, dr. sc. Saša Legen, uz riječi pohvale organizatorima, ali i čitavom Odjelu male prakse, na organizaciji ovakvog kongresa u svega nekoliko mjeseci nakon vlastite reaktivacije.
“Ovo je prvi hrvatski kongres veterinara male prakse i drago mi je što sam u ovom svojstvu i što ga na ovaj način mogu otvoriti. Pozdravljam sve goste iz Slovenije, iz Bosne i Hercegovine, pozdravljam sve goste iz Srbije, iz Crne Gore, Makedonije, kao i sve ostale koji su ovdje prisutni, a nisu iz spomenutih zemalja.
Kod nas u Hrvatskoj, vlada sve veća disktinkcija između između velike i male prakse. Uzorak rada u velikoj praksi sve manji, a uzorak rada u maloj praksi je sve veći. U instituciji iz koje ja dolazim, prije devet godina imali smo jedan tim male prakse, a u ovom trenutku ih imamo tri. Isto je tako sa svim veterinarskim organizacijama u okruženju.
Prije tridesetpet godina je bila potpuno obratna situacija. Velika praksa je imala određeni primat, dok je mala praksa bila nešto više potisnuta. Prije smo imali 475 tisuća gospodarstava koja su uzgajala mliječna goveda – a to je bilo ’91. godine – a u ovom trenutku ih imamo 170 tisuća. Dakle, taj broj pao za gotovo tri puta, što je znatno.
Zanimljivo je da su na upisu u Veterinarski fakultet u Zagrebu 80% studentice – to je podatak iz 2013. godine – a još zanimljivije da 2013. godine na Veterinarskom fakultetu u Beču nije upisan niti jedan jedini muški student.
Sve veća je tendencija upravo ka liječenju malih životinja i ka liječenju konja i sve je veći odmak od liječenja svih drugih, uglavnom farmskih životinja. Kompletna odgovornost za njihovo zdravlje sve više se prenosi na vlasnike tih životinja, ali – takva je stvarna situacija.
U 6. mjesecu prošle godine imali smo inicijalno osnivanje udruge veterinara male prakse Hrvatske. Od toga dana prošlo je devet mjeseci i članovi ovog odjela već su organizirali prvi kongres veterinara male prakse, što je za svaku pohvalu. Ne morate se truditi ništa više, ali ni ništa manje od ovoga da uspjeh male prakse bude na zadovoljavajućoj razini u periodu koji dolazi.”

Lea Kreszinger,  dr.med.vet., predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske
Lea Kreszinger, dr.med.vet., predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske
Odjel veterinara male prakse Hrvatske - Croatian Small Animal Veterinary SectionSudionicima kongresa obratila se i Lea Kreszinger, dr.med.vet., predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske slijedećim riječima:
“Drage dame i gospodo,
U ime organizacijskog odbora prvog hrvatskog kongresa veterinara male prakse – dobro nam došli, drago nam je da ste s nama!
Ovaj kongres je vrlo važan događaj za sve nas veterinare male prakse u Hrvatskoj i nadamo se da ćemo ovakve događaje organizirati sve češće, da će periodi između ovakvih druženja biti sve kraći.
Zahvaljujemo se svim sponzorima koji su nas prepoznali i koji su prepoznali kolika je važnost održavanja ovakvih edukacija i, konkretno, ovog kongresa. Zahvaljujemo svim sponzorima koji su nas podržali u njegovoj organizaciji te su i danas ovdje sa nama.
Profesor Otto I. Lanz radi zdravstvenih problema nije mogao doći, međutim, Laurent Findji je odličan predavač i još bolji kirurg, dolazi direktno sa WSAVA-inog kongresa održati predavanje ovdje samo za nas. Ideja da bi Luis H. Tello, čija smo predavanja slušali u Istambulu pred nekoliko godina, mogao predavati u Hrvatskoj, bila je tada gotovo nevjerojatna, a danas je ovdje sa nama. Zahvaljujem svim predavačima što su danas ovdje sa nama, zahvaljujem organizacijskom odboru, moderatorima, “361°” za sve mjesece organizacije, svim studentima koji su volontirali u pripremama kongresa i poslijednje i ne najmanje hvala kolegi Denisu Novaku, predsjedniku udruženja veterinara male prakse Srbije, na vrijednim savjetima.
Nadamo se lijepom druženju tijekom naredna dva dana.”

1. HRVATSKI KONGRES VETERINARA MALE PRAKSE - sudionici - otvaranje-02
Tijekom dva u potpunosti ispunjena radna dana, predavači su iznijeli svoja vrijedna znanja i iskustva iz ovog područja veterinarske medicine, a oko 180 sudionika imalo je izvrsnu priliku dobiti odgovore na sva vezana pitanja.

Materijali sa sažecima predavanja dostupni su registriranim članovima OVMPH [ovdje]

Vlatka-Antonija Csik

Vlatka-Antonija Csik, DMV


Veterinarska ambulanta Ljubimac, Zagreb, Hrvatska

v. Hitna stanja u oftalmologiji

 

Luis H. Tello, MV MS DVM COS
Luis H. Tello, MV MS DVM COS

Luis H. Tello, MV MS DVM COS


„Classic“ Hospital, Banfield the Pet Hospital, USA
Latin American Veterinary Emergency and Critical Care Society
World Small Animal Veterinary Association

Luis H. Tello bio je predavač četiriju tema s naslovima:

  • Mogu li ja rješavati hitne slučajeve??
  • Fluidi u hitnom spašavanju: što znamo, što sumnjamo i o čemu nemamo pojma?
  • Sepsa i septični šok u malih životinja
  • CPR: 10 stvari koje biste trebali znati

Hrvatska veterinarska komora

Bodovanje


Hrvatska veterinarska komora prisustvovanje kongresu boduje sa 4 boda.
1. HRVATSKI KONGRES VETERINARA MALE PRAKSE

Pozvani predavači


Vlatka-Antonija Csik, DMV
Laurent Findji, DMV MS MRCVS DECVS
Erika Furman, DMV ECVCP rezident
Luis H. Tello, MV MS DVM COS

Vlatka-Antonija Csik

Vlatka-Antonija Csik, DMV


Veterinarska ambulanta Ljubimac, Zagreb, Hrvatska

Područje djelovanja: bolesti oka, bolesti kože i reprodukcija domaćih mesojeda

 

Laurent Findji

Laurent Findji, DMV MS MRCVS DECVS


VRCC Veterinary Referrals, Laindon, UK

Područje djelovanja: onkološka i opća kirurgija mekih tkiva

 

Erika Furman

Erika Furman, DMV ECVCP rezident


InVitro GmbH, Beč, Austrija

Područje djelovanja: veterinarska klinička patologija

 

Luis H. Tello

Luis H. Tello, MV MS DVM COS


„Classic“ Hospital, Banfield the Pet Hospital, USA
Latin American Veterinary Emergency and Critical Care Society
World Small Animal Veterinary Association

Područje djelovanja: višestruke traume, sepsa, opekotine u malih životinja

Vezani sadržaji

Dok udruge ratuju, životinje i veterinari stradavaju

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

Otvorena nova ambulanta Veterina Branimir

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više