IzdvojenoMeđunarodna suradnjaSigurnost hraneSkupovi

10. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

10-konf-sig-hrane
Deseta po redu konferencija prvi je ‘mali’ jubilej za organizatore i višegodišnje sudionike opatijske konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane

10-konf-sig-hrane-otvorenje-01Radni dio konferencije održan je 17. i 18. svibnja 2016. godine, već tradicionalno u Opatiji na istom mjestu kao i prethodnih devet godina. Sigurno je da to nije razlog njezine uspješnosti, barem ako promatramo iz perspektive organizatora. Ipak je i za ovu konferenciju prijavljeno 300 sudionika, iz različitih ‘branši’, ali primarno iz prehrambene industrije što je i ove godine dobar pokazatelj interesa za održavanjem ovakve konferencije i ubuduće. Svakako i ove godine treba spomenuti činjenicu da je sigurnost hrane svakim danom sve bliža i interesantnija tema široku javnost, a nema nikakve sumnje da će se taj trend nastaviti i u godinama koje slijede. 10-konf-sig-hrane-otvorenje-02Transatlantski sporazum (TTIP) još nije potpisan. On je i dalje u fokusu interesa svih imalo upućenih, a što je i prilično razumljivo. Dojam koji se stiče promatranjem stanja i zbivanja nije previše ohrabrujući, no čini se da obje strane u ‘pregovorima’ za sada drže svoje zahtjeve dovoljno iznad površine. Ako i nije tako, ne može se reći da tzv. pregovori teku bez problema i da su daleko od očiju javnosti. Da li će, unatoč sada već jasno izraženim brojnim negodovanjima, nezadovoljstvu i protivljenjima, prijedlog sporazuma biti potpisan takav kakav jest ili će europska strana u potpunosti zaštititi interese svojih proizvođača i građana – to ćemo znati uskoro.10-konf-sig-hrane-otvorenje-03Prošlogodišnja konferencija je uz brojne domaće stručnjake svoj prvi radni dio poklonila predstavnicima Europske komisije i predstavnicima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). I prošle godine govorilo se o aktualnim pregovorima o transatlantskim sporazumima EU i SAD što uključuje i slobodnu trgovinu prehrambenih proizvoda. Ova je tema sada još interesantnija jer se obje strane nadaju dodatnim zaradama u nasuprotnim prekooceanskim tržištima, a tu naravno spadaju i hrvatski proizvođači. Iako je površni dojam pozitivan, upućeni – uglavnom proizvođači – svjesni su objektivnih okolnosti i regulatornih razlika i stoga jasno opredjeljeni za izjednačavanje barem regulatornih uvjeta za proizvođače hrane u EU i SAD. Hrvatska je javnost upoznata uglavnom sa ‘GMO problemom’ i najčešće spominjanim mesom hormonski tretiranih goveda iz SAD, no razlika u zakonskoj regulaciji hrane između EU i SAD ima i na drugim razinama.
Kao i ranijih godina, izlaganja na ovim konferencijama nudila su brojne informacije iz različitih segmenata sigurnosti i kvalitete hrane, no – kao i drugdje – u raspravama se svaki puta postavljaju pitanja koja ne dobivaju pune nego uglavnom samo deklarative odgovore.

James Higgiston (član Misije SAD pri EU)
James Higgiston (član Misije SAD pri EU), Koen Van Dyck (Europska komisija, DG SANTE), Božica Marković (direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK )
Zahvaljujući organizatoru konferencije, sudionici su i ove godine imali priliku poslušati izlaganja, ali i postavljati pitanja predstavnicima DG SANTE (Glavna uprava EK za zdravlje i sigurnost hrane). Koen Van Dyck (Europska komisija, DG SANTE) i James Higgiston (član Misije SAD pri EU) su u prvom bloku izlaganja govorili na temu “Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) – aspekti sigurnosti i kvalitete hrane“. Neupitno je da obje imaju zajedničke pozitivne stavove o otvaranju granice trgovini prehrambenih proizvoda, ali je i dalje činjenica da različiti regulatorni zahtjevi stavljaju europske proizvođače u bitno lošiju poziciju. 10-konf-sig-hrane-JakovCoric-01Tome je tijekom prve rasprave vrlo jasno posvjedočio Jakov Ćorić (GALA, Bjelovar) uz ocjenu da TTIP europske proizvođače u segmentu peradarstva postavlja u vrlo nekonkurentan položaj upravo zbog regulatornih razlika koji se odnose na uvjete proizvodnje. Ova rasprava jedva je i započela pitanjima publike iako se upravo ona odnosila primarno na transatlantski sporazum kojega se u posljednje vrijeme često spominje u svim medijima.
Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
Na ovogodišnjoj konferenciji održano je 27 izlaganja, među kojima su o aktualnostima u sustavu sigurnosti hrane u RH sudionike upoznali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja. Na kraju radnog dijela prvog dana konferencije održan je ‘okrugli stol’ s temom “Mikrobiološki kriteriji za hranu za mikroorganizme koji se ne spominju u Uredbi 2073/2005; Korištenje vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu”.10-konf-sig-hrane-okrugli-stol-01Na dvodnevnoj konferenciji razgovaralo se i o plastici u kontaktu s hranom, prodaji na daljinu, patvorenju hrane, komercijalizaciji voća i povrća, tradicionalnim proizvodima te povlačenju sredstava iz Europskih fondova za prehrambenu industriju. Sudionici konferencije su i ove godine kroz rasprave iskoristili priliku za dobivanje odgovora na pitanja iz vlastite prakse, vezana uglavnom uz regulatorne zahtjeve koji su postavljeni prema proizvođačima hrane u EU.10-konf-sig-hrane-sudionici-01

Zahvaljujemo organizatoru konferencije, na svim informacijama, pomoći i suradnji na izvještavanju o konferenciji.


Sponzor 10. Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane (s međunarodnim sudjelovanjem):

Vezani sadržaji

Održana radionica ‘Antimikrobna rezistencija i razborita primjena veterinarskih lijekova’

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Odluka o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Agroproteinka domaćin terenske nastave studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Urednik

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

Urednik

Službeni/ovlašteni veterinari – demografska slika u RH i usporedba sa situacijom u EU

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više