KonferencijaSigurnost hraneSkupovi

14. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Opatija, 11. – 13. listopada 2021.

14. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane u organizaciji Hrvatske gospodarske komore okupila je oko 250 sudionika iz industrije, znanosti, državnih upravnih organizacija, ministarstava i agencija, a predavači iz svih ovih segmenata održali su u dva radna dana ukupno 23 izlaganja tijekom sedam konferencijskih blokova.

Na otvorenju konferencije sudionicima su se pozdravnim riječima obratili prof. dr. sc. Dragan Kovačević podpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam,glavni državni inspektor Andrija Mikulićte državni tajnik Zdravko Tušekkoji je u nazočnosti ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane mr. sc. Tatjane Karačić i otvorio ovogodišnju konferenciju.

Naglasak ovogodišnje konferencije načelno je dan novim propisima o sigurnosti hrane te poslovanju prehrambene industrije tijekom pandemije. Slijedom toga, odmah nakon službenog otvorenja konferencije, novi Zakon o službenim kontrolama predstavila je mr. sc. Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede,a druge novosti u zakonodavnom okviru sigurnosti hrane izložila je dr. sc. Sandra Gutić, voditeljica Službe za sigurnost hrane UVSH.Novosti u zakonodavnom okviru sigurnosti hrane ispred Ministarstva zdravstva predstavila je Marija Pašalić,a one u provedbi zakonodavstva sigurnosti hrane iz djelokruga sanitarne inspekcije Ružica Vazdar, ispred Sektora sanitarne inspekcije Državnog inspektorata.
Ritu Nalubola iz europskog ureda FDA (Ph.D., U.S. Food and Drug Administration) govorila je o novoj eri za „pametniju” sigurnost hrane, koja se primarno tiče IT mogućnosti u praćenju sigurnosti hrane, na što je određenim dijelom vezano i izlaganje dr. sc. Darje Sokolić, ravnateljice Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu. Nešto duža rasprava od prethodnih održana je kroz pitanja sudionika i odgovore nadležnih nakon predavanja dr. sc. Jasne Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na temu „Primjena etilen oksida i njegovi rizici za zdravlje”. Obzirom na obim i frekvenciju, ali i zdravstveni značaj povlačenja odnosno opoziva proizvoda o čemu je javnost ovoga ljeta bila često informirana (a u nekih trenutcima i pomalo dezinformirana), razumljivo je da je iz zajedničke perspektive potrošača ova rasprava zainteresirala veći broj sudionika. Najvruća postavljena pitanja vezana uz brojne ovoljetošnje opozive proizvoda opozvanih sa tržišta zbog etilen dioksida još jednom je odgovorio Tomislav Kiš, načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, dodatno pojasnivši način funkcioniranja sustava i prave objektivne razloge tih opoziva. Drugog radnog dana Tomislav Kiš održao je izlaganje pod naslovom „Nacionalni monitoring programi – rezultati i novosti” u kojemu su ove teme detaljnije obrađene.
Konferenciju je vodio Mislav Togonal (HRT) uistinu aktivno potičući rasprave, no nerijetko kao jedini koji postavlja pitanja predavačima i ostalim osobama iz nadležnih institucija sustava. Jesu li njihovi odgovori svima bili zadovoljavajući teško je reći, ali je svaka rasprava ostavila pozitivan dojam u smislu korisnosti za njezine sudionike. Naime, kao i ranijih godina održavanja ovih konferencija, čini se da su rasprave ove vrste jednako korisne za sve sudionike, iako primarno za one iz industrije, ali i za nadležne institucije i osobe jer drugih susreta ove vrste u Hrvatskoj nema.
Iz perspektive službenih kontrola kao područja izravnog sudjelovanja veterinarske djelatnosti u sustavu sigurnosti hrane, reklo bi se da konferencija nije toliko atraktivna, ali to niti nije njezin primarni cilj. Na nedavno održanim Veterinarskim danima u Vodicama, teme koje se tiču praktičnog, svakodnevnog, operativnog rada u ovom području bile su – iz strukovne perspektive – obrađene onako kako je to operativi i potrebno.Veterinarski stručnjaci iz delegiranih tijela kao izravni sudionici u sustavu sigurnosti hrane u manjem broju redovito su prisutni i na ovim konferencijama, većinom radi određenog interesa za relevantnim informacijama iz znanosti i industrije, pa i zainteresiranosti za očuvanje smjera razvoja sigurnosti hrane u Hrvatskoj i EU.

Hrvatska veterinarska komora je svojim članovima sudjelovanje na konferenciji bodovala sa 4 boda.

Kao i ranijih godina, sponzor konferencije bila je Agroproteinka d.d., lider u ekološkom zbrinjavanju nusproizvoda životinjskog podrijetla i biorazgradivog otpada.

Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Agroproteinka domaćin terenske nastave studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više