KonferencijaSigurnost hraneSkupovi

15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Konferencija je održana od 23. do 25. svibnja u hotelu Ambasador u Opatiji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, tradicionalno pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Prema riječima organizatora, konferencija je okupila oko 250 sudionika, uobičajeno najviše iz subjekata u poslovanju s hranom. Za razliku od ranijih godina, predstavnici veterinarskih organizacija ove godine su bili vrlo rijetki među sudionicima konferencije.

Organizator je najavio da će ove godine na Konferenciji “poseban naglasak biti na najčešćim nesukladnostima koje se utvrde pri službenim kontrolama i kako ih izbjeći. Pod posebnim naglaskom bit će ambalaža, odnosno materijali u dodiru s hranom, a govorit ćemo i o mikotoksinima i PAH-ovima u mesnim proizvodima, kulturi sigurnosti hrane, označavanju, zaštiti hrane i drugim zanimljivim temama.”

U pozdravnom dijelu konferencije, prof. dr. sc. Dragan Kovačević istaknuo je da je prema FAO indeksu, hrana je u dvije i pol godine poskupjela preko 50%, da su inputi u nekim segmentima poskupjeli i 100%, pa su trendovi vezani uz hranu pomalo zabrinjavajući. Prosječna hrvatska obitelj mjesečno troši oko 26% kućnog proračuna na hranu i piće što je gotovo dvostruko više iz one prosječne iz EU, a uvozni proizvodi za kojima se zbog niže cijene sve češće poseže, vrlo često upitne kvalitete i sigurnosti, naročito iz trećih zemalja.

Povećanje fizičkog obujma proizvodnje hrane i povećanje samodostatnosti zadnjih se godina, a posebice mjeseci u Hrvatskoj se sve češće ističe kao pitanje nacionalne sigurnosti, prvenstveno po pitanju proizvodnje mlijeka, mesa, voća i povrća.

Mr. sc. Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u svom pozdravnom obraćanju u ime ministrice, a ispred Ministarstva kao tradicionalnog pokrovitelja konferencije, istaknula je da pandemija i ruska agresija na Ukrajinu potenciraju i pitanje prehrambene sigurnosti odnosno sigurnosti opskrbe hranom. Podsjetila je sudionike da su trenutno u postupku izrade i donošenja četiri zakona iz područja sigurnosti hrane, jedan od njih, Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima ide na drugo čitanje Vlade RH i predviđa se da će do ljeta biti usvojen prema Saboru, druga dva, Zakon o hrani i Zakon o zdravlju životinja idu na prvo čitanje Vlade i Sabora, a za Zakon o VMP predviđa se da će u proceduru ići najesen. Ministarstvo izrađuje veći broj monitoringa hrane u području sigunosti hrane, a za njih je ove godine izdvojeno 24 milijuna kuna. Isto tako, istaknula je da Ministarstvo “osigurava velika sredstva za provedbu skoro 20 programa monitoringa u području zdravlja životinja“.

Svjedočimo da sve više bolesti životinja utječu na prehrambenu sigurnost i dostupnost hrane. OIE procjenjuje da se 20% životinja koje se uzgajaju za potrebe proizvodnje hrane izgubi zbog bolesti hrane. Ptičja gripa je na svjetskoj razini u samo godinu dana dovela do gubitka 100 milijuna komada peradi, od toga 50 milijuna otpada na Europu, a u samoj EU, prema službenim podatcima, samo od 10. mjeseca prošle do 4. mjeseca ove godine izgubljeno je 35 milijuna komada.
Prema OIE, 60% postojećih bolesti ljudi potječe od životinja te 75% novih bolesti. Sve one imaju nevjerojatan učinak na prehrambenu sigurnost, a dio tih bolesti se prenosi hranom
.”, kazala je Karačić.

Nakon uvodnih riječi prof. dr. sc. Dragana Kovačevića i mr. sc. Tatjane Karačić, radni dio konferencije otvorio je Andrija Mikulić, glavni inspektor Državnog inspektorata RH istaknuvši prilikom otvaranja partnerski i proaktivni pristup DIRH-a u inspekcijskom radu te zadovoljstvo radom sustava sigurnosti hrane u Hrvatskoj jer “brojne revizije EK dokazuju da kvalitetan sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj jako dobro funkcionira te je na razini službenih kontrola drugih članica EU. Samo tijekom prošle godine kroz RASFF sustav brzog uzbunjivanja opozvan je 121 proizvod.”

Uz navedeno, iz veterinarske perspektive sigurnosti hrane ističemo da je Hrvatska veterinarska komora po prvi puta aktivno sudjelovala kao nositelj izlaganja pod nazivom „Preliminarni rezultati utvrđenih nesukladnosti u registriranim objektima- mesnicama i ribarnicama“ koje je predstavila Mirela Juras, dr.med.vet., zamjenica predsjednika HVK…

… te predavanje izv. prof. dr. sc. Jelke Pleadin (HVI) na temu mikotoksina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima, kao dio rezultata istraživačkog projekta Hrvatskog veterinarskog instituta o kvaliteti i sigurnosti hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda, a koje je održano u prijepodnevnom dijelu prvoga dana konferencije.

Jedan od sponzora konferencije i ove je godine bila Agroproteinka d.d.

Mirela Juras, dr.med.vet.
zamjenica predsjednika HVK

Mirela Juras

Već dugi niz godina prepoznata kao najznačajnije okupljanje predstavnika sektora prehrambene industrije, događanje na kojem se uz aktualne i zanimljive teme ove godine govorilo i o neizvjesnosti u pogledu svjetske situacije vezane za proizvodnju i opskrbu hranom, ova je konferencija zahvaljujući interesantnim temama i angažiranim sudionicima do posljednjeg predavanja bila iznimno posjećena.

Konferenciju je otvorio glavni državni inspektor Andrija Mikulić koji je istaknuo da sustav sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj uspješno funkcionira te da su službene kontrole na razini kontrola ostalih članica EU.

Konferenciji su nazočili i pozdravili prisutne Tatjana Karačić ispred Ministarstva poljoprivrede i podpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Ova je konferencija posebna za nas po tome što je Hrvatska veterinarska komora po prvi puta aktivno sudjelovala kao nositelj izlaganja pod nazivom „Preliminarni rezultati utvrđenih nesukladnosti u registriranim objektima- mesnicama i ribarnicama“ koje je predstavila Mirela Juras, dr.med.vet., zamjenica predsjednika HVK.

Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Hrvatske veterinarske komore zahvaljuje svim delegiranim tijelima koja su dostavila svoje podatke o ustanovljenim nesukladnostima u mesnicama i ribarnicama. Samo smo uz vašu pomoć bili u mogućnosti predstaviti najčešće nesukladnosti iz prakse, ukazati subjektima u poslovanju s hranom gdje još ima prostora za poboljšanje i tako doprinijeti provedbi sustava sigurnosti hrane.

Sudjelovanje na ovakvim skupovima, gdje se raspravlja o sigurnosti hrane, mora biti fokus interesa onoga dijela naše struke koja se bavi veterinarskim javnim zdravstvom kako bi važnost i ulogu ovlaštenih veterinara u sustavu sigurnosti hrane stavili na mjesto koje nam pripada kao struci.


Vezani sadržaji

U Draču održan 1. Albanski veterinarski kongres

Urednik

Peta doktorandica stipendistica Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Magda Kamber, dr. med. vet.

Urednik

Uvid u mikotoksine: Alltechov pregled europske žetve za 2024.

Urednik

Pripravnost na aktualne ugroze preživača: slinavka i šap, kuga malih preživača

Urednik

Izazovi i prilike veterinarske struke

Urednik

Utvrđene dodatne aktivnosti s obzirom na pojavu slinavke i šapa u Republici Njemačkoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više