Na dan otvaranja konferencije, Europska unija je službeno pokrenula kampanju “Europska unija bira sigurnu hranu”, o čemu je sudionike upoznao državni tajnik Mladen Pavić.
Prim. dr. sc. Vera Katalinić Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva, proširila je izraz strategije ‘Od polja do stola’, na ‘Od polja do zdravlja’, podsjetivši na svima dobro poznatu važnost hrane za ljudsko zdravlje. “Da svi zajedno možemo sudjelovati u zdravstveno ispravnoj, standardno dobroj hrani govori i inicijativa koja je danas općeprihvaćena, to je inicijativa Jednog zdravlja i upravo danas ovaj interdisciplinarni skup govori o tome da moramo zajedno činiti da bi osigurali zdravlje. Jer zdravlje je jedno, a jedna od krilatica naše reforme tijekom ovih zadnjih mjeseci u Ministarstvu, je ‘Zdravlje je prvo’.”
Dr. sc. Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, rekao je da su rastući izazovi subjekata u poslovanju s hranom istovremeno i izazovi inspekcijskog tijela u smislu prilagodbe izuzetno dinamičnom i propulzivnom tržištu. “Upravo zato, Državni inspektorat je novim Zakonom o hrani uveden kao novo nadležno tijelo koje pored sustava sigurnosti hrane je nadležan i za sustav prijevarnih radnji. Pri tome je naša zadaća prepoznati opasnost i rizik te donijeti odluku o poduzimanju svih aktivnosti uključujući i odluku o proglašenju krize kako bi se učinkovito i brzo djelovalo u zaštite prvenstveno zdravlja ljudi. U tom smislu Državni inspektorat u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom zdravstva izrađuje Plan upravljanja krizom u području hrane i hrane za životinje.” Naveo je podatke prema kojima je u 2022. godini veterinarska inspekcija provela nešto više od 15000 službenih kontrola, a godinu ranije 13600 i to “zbog povećanog broja novih subjekata u poslovanju s hranom kao i prijavama potrošača“. Naveo je kako je veterinarska inspekcija prema godišnjem planu monitorniga rezidua uzorkovala preko 4300 uzoraka, radila opozive i povlačenje hrane s tržišta, dok je sanitarna inspekcija istovremeno uzorkovala nešto više od 2000 uzoraka, a na mikrobiološke parametre ispitano je gotovo 800 uzoraka od čega su svega 4 ocijenjena zdravstveno neispravnima. “U području sigurnosti hrane provedeno je gotovo 7500 inspekcijskih nadzora te prekontrolirano nešto više od 4400 objekata koji posluju s hranom. Kod 18 % utvrđene su nesukladnosti.” DIRH je kao nacionalna kontakt točka kroz RASFF sustav u 2021. godini opozvao 118 proizvoda, 2022. godine 117 proizvoda, a do današnjeg dana u 2023. godini opozvana su ukupno 32 proizvoda.
Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede podsjetio je na činjenicu da je hrvatski Zakon o hrani donešen 2003. godine bio u to doba prvi usklađeni zakon sa EU, a u trenutno četvrtom Zakonu u hrani koji je stupio na snagu 23.02.2023., DIRH je “dobio jasna razgraničenja kao treće nadležno tijelo“. Ocijenio je “da svih ovih godina nismo imali ozbiljnih incidenata“. Istaknuo je doprinos HAPIH-a kroz promotivne akcije, istraživanje i povratne informacije od potrošača te ocijenio da su potrošači iznadprosječno informirani i pokazuju veći interes nego što je to u drugim zemljama EU. Pritom su važnost zakonodavnog okvira koji potrošačima osigurava kvalitetan i kontroliran proizvod osigurali Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva. Podsjetio je da Hrvatska trenutno ima 42 zaštićena proizvoda te da novi Zakon o hrani kao novinu donosi Nacionalni centar za prevenciju prijevara što je u svom obraćanju naznačio i glavni državni inspektor. Na kraju svog izlaganja, državni tajnik Mladen Pavić otvorio je ovogodišnju, 16. konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane.
Po službenom otvaranju konferencije, “Pregled novosti u zakonodavstvu” izložila je mr. sc. Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Izlaganje mr. sc. Tatjane Karačić bit će objavljeno naknadno.
U prvom bloku izlaganja, ispred Državnog inspektorata Brankica Capek upoznala je sudionike sa radom veterinarske inspekcije izlaganjem pod naslovom “Službene kontrole veterinarske inspekcije u području sigurnosti hrane”, a Ana Marija Crnić sa radom sanitarne inspekcije izlaganjem pod naslovom “Službene kontrole sanitarne inspekcije u području sigurnosti hrane”.
Ovaj segment preventivnog rada doktora veterinarske medicine javnosti je gotovo nepoznat premda potrošačima svakodnevno osigurava zdravstveno ispravne namirnice životinjskog podrijetla, a upravo one su na tržištu zastupljene u najvećem i najznačajnijem postotku.
“Novosti u organizaciji Nacionalnog RASFF sustava i Plana upravljanja krizom u području hrane i hrane za životinje” izložio je Alen Petričević (Državni inspektorat), a zatim je Brigita Hengl (HAPIH) upoznala sudionike sa rezultatima Nacionalnog istraživanja o higijeni u domaćinstvu i ponašanja potrošača prilikom kupovine hrane. U istoj sekciji Ivančica Kovaček (NZJZ Andrija Štampar) govorila je o listeriji u izlaganju pod naslovom “Listeria – izazov u proizvodnji hrane”. Sekcija je završila raspravom nakon izlaganja Sandre Gutić (UVSH, Ministarstvo poljoprivrede) sa mnogima vrlo interesantnom temom “Vodič o mikrobiološkim kriterijima za hranu – kakav Vodič želimo?”
Vezano (sigurnost hrane):
- 7. Hrvatski veterinarski kongres
- U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane
- 17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
- Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici
- Očekuju li nas prosvjedi veterinara?