KirurgijaKongresMeđunarodna suradnjaSkupovi

2. EUROPSKI KONGRES VETERINARSKE ENDOSKOPIJE I MINIMALNO INVAZIVNE KIRURGIJE

Marina Barižon, dr.med.vet.


Dana 19. i 20. kolovoza 2022. godine, u organizaciji ASAEE (Association for Small Animal Endoscopy and Endosurgery) i UEMŽ (Udruga za endoskopiju malih životinja) održan je 2. Europski kongres veterinarske endoskopije i minimalno invazivne kirurgije.
Ove udruge zajedno sa europskim udrugama S.I.C.E.V., EVENDOC, MINIMAL, SICMIV i ARCERIV čine Europsko društvo veterinarske endoskopije – EVAES.
Dvije godine nakon prvog kongresa, koji je uslijed pandemije održan online, u Barceloni, ovogodišnji kongres održan je u Šibeniku, u multimedijalnoj dvorani Kuća umjetnosti ARSEN, uz sudjelovanje oko 60 sudionika iz zemlje i svijeta.


Na početku skupa pozdravne riječi u ime Organizacijskog odbora uputili su Marina Barižon, dr.med.vet. (HR) i Ivan Jevtić, dr.med.vet. (SRB).

Marina Barižon, dr.med.vet.

Program je moderirao kolega Nikola Bunevski, a po danima je bio podijeljen na dvije tematske cjeline – minimalno invazivna kirurgija i slikovno vođene intervencijske procedure. Obzirom na međunarodni karakter kongresa, službeni jezik bio je engleski.

Jedini predavač iz Hrvatske bio je Emil Ofner, dr.med.vet. (Veterinarska ambulanta More, Šibenik), jedan od pionira veterinarske endoskopije i laparoskopije u Hrvatskoj.

Sva predavanja su kod sudionika pobudila interes i često se razvijala rasprava sa dodatnim pitanjima za predavače. Dakle, na kongresu se kroz kliničke slučajeve prikazivalo praktične strane minimalno invazivnih kirurških pristupa i otkrivalo specifičnosti pojedinih metoda temeljenih na bogatom iskustvu predavača.

Minimalno invazivna kirurgija je metoda koja je široko prihvaćena diljem svijeta i od strane veterinarskih kirurga i od strane vlasnika kućnih ljubimaca. To je tehnika budućnosti koja u Hrvatskoj još uvijek nema mjesto koje joj pripada, a s obzirom na dobrobiti koje pruža operiranoj životinji, smatramo da bi dodatna edukacija veterinara iz ovog područja kirurgije bila vrlo korisna.

Cijeli kongres ne bi bilo moguće organizirati bez pomoći sponzora. Uz ostale, generalni sponzor bila je kompanija Karl STORZ koja je u izložbenom dijelu organizirala i mogućnost rada na opremi koju su izložili.

Bogat društveni program nadovezao se na stručni te su se sudionici prvi dan kongresa družili u hotelu Jadran u Šibeniku, a slijedeći dan organiziran je izlet na šibensku tvrđavu Barone.


Hrvatska veterinarska komora prepoznala je vrijednost održavanja ovog specijalističkog stručnog skupa u Hrvatskoj te je sukladno Pravilniku, pasivno sudjelovanje bodovano sa 4 boda, a aktivno (predavači) sa 9 bodova za stručno usavršavanje.

Prema mišljenju sudionika ovaj kongres zaslužio je visoke ocjene kako za znanstveni tako i za društveni dio programa. Osim što smo sigurni da su sudionici kongresa imali priliku unaprijediti svoje znanje i vještine bilo je divno stvoriti neka nova i potvrditi stara prijateljstva.

Vezano:

Vezani sadržaji

Dok udruge ratuju, životinje i veterinari stradavaju

Urednik

Otvorena nova ambulanta Veterina Branimir

Urednik

Primjena terminoloških načela na sinonimne nazive u veterinarskoj kirurgiji

Urednik

Uručene potvrdnice za završen Internship program “Male životinje” u ak. god. 2023./2024.

Urednik

9. Hrvatski kongres veterinara male prakse

Urednik

BIG BLUE :: laboratorijska dijagnostika u maloj praksi

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više