8. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održana je u Opatiji od 27. i 28. 05. 2014. godine. Na ovom, već tradicionalnom, skupu okupljaju se većinom dionici iz prehrambene industrije, prvenstveno da bi odgovorili na izazove i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom stavljanju hrane na tržište.
“Nakon što je Europska unija, osvještena negativnim primjerima, obavila opsežnu promjenu postojećeg zakonodavstva i uvela novi sustav sigurnosti hrane, tzv. “higijenski paket”, Republika Hrvatska je također krenula jednakim putem stvaranja sigurnog lanca prehrane“, rečeno je na otvaranju konferencije.
Na ovogodišnjoj konferenciji, sudionici su imali mogućnost poslušati aktualne teme vezane za sigurnost i kvalitetu hrane, a koje se tiču osiguranja sigurnosti i kontrole kvalitete u lancu prehrane u Europskoj uniji. Uz to, moglo se čuti i o najnovijim znanstvenim mišljenjima EFSA-e, o krizama u lancu prehrane, o alergenima u hrani, o granicama poštenog informiranja, o problemima u inspekcijskom nadzoru.
Upravo na dosadašnjim konferencijama, uz edukaciju su također ubrzano izmjenjivane i potrebne informacije o novom sustavu sigurnosti hrane.
To je bio i jedan od osnovnih ciljeva i ovogodišnje konferencije – pravovremeno obavještavanje sudionika o aktivnostima koje nadležne institucije poduzimaju u području sigurnosti i kvalitete hrane, kako bi odgovarajuće aktivnosti i postupci bili primijenjeni u proizvodnji i preradi hrane, ali i njezinoj distribuciji.