IzdvojenoMeđunarodna suradnjaSigurnost hraneSkupoviUprava za veterinarstvo i sigurnost hrane

8. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

8. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održana je u Opatiji od 27. i 28. 05. 2014. godine. Na ovom, već tradicionalnom, skupu okupljaju se većinom dionici iz prehrambene industrije, prvenstveno da bi odgovorili na izazove i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom stavljanju hrane na tržište.

Nakon što je Europska unija, osvještena negativnim primjerima, obavila opsežnu promjenu postojećeg zakonodavstva i uvela novi sustav sigurnosti hrane, tzv. “higijenski paket”, Republika Hrvatska je također krenula jednakim putem stvaranja sigurnog lanca prehrane“, rečeno je na otvaranju konferencije.8. KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KVALITETI HRANE -sudionici-otvaranje

Konferencija se i ove godine odvijala na jednak i više puta provjeren način, kao što je to bilo i prethodnih godina.Na konferenciji su se okupili predstavnici nadležnih tijela, znanstvenih i stručnih institucija iz Republike Hrvatske kao i Europske unije, predstavnici medija te subjekata u poslovanju s hranom, kako bi stručne novosti u ovom području bile i na ovaj način predstavljene. Također, cilj konferencije je bio i da se rasprave do sada poduzeti koraci u području sigurnosti i kvalitete hrane, te najave daljnje aktivnosti.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore i domaćin konferencije, Luka Burilović je na početku ove 8. konferencije pozdravio prisutne, a skup je otvorila Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike.
Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike
Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike

Premda je i na svim dosadašnjim konferencijama potreba usklađivanja s EU legislativom i praksom te prilagodba gospodarstva tom cilju bila od iznimne važnosti, ovogodišnja 8. konferencija je je prva koja se održava nakon što je Republika Hrvatska pristupila Europskoj uniji, pa je sukladno toj činjenici prilagođen i njezin program.Zbog izvanredne situacije odnosno katastrofalnih poplava koje su pogodile Istočnu Slavoniju, program konferencije je u nekoliko stavki bio drugačiji od onoga koji je najavljen. Pojedini redoviti sudionici dosadašnjih konferencija su, kao ključne osobe sustava u rješavanju problema i uklanjanju posljedica uzrokovanih poplavama, bili spriječeni sudjelovati u ovogodišnjoj konferenciji. Stoga je program konferencije djelomično izmijenjen, na što je organizator posebice upozorio sudionike konferencije, već prilikom njezinog otvaranja.

Na ovogodišnjoj konferenciji, sudionici su imali mogućnost poslušati aktualne teme vezane za sigurnost i kvalitetu hrane, a koje se tiču osiguranja sigurnosti i kontrole kvalitete u lancu prehrane u Europskoj uniji. Uz to, moglo se čuti i o najnovijim znanstvenim mišljenjima EFSA-e, o krizama u lancu prehrane, o alergenima u hrani, o granicama poštenog informiranja, o problemima u inspekcijskom nadzoru.
8. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Ovogodišnja konferencija imala je i novi naziv odnosno pojam “kakvoća” ove godine zamijenjen je riječju “kvaliteta”, a razlog tome je usklađivanje s nazivima u nadležnim institucijama, ali i učestalom korištenju pojma “kvaliteta” u prehrambenoj industriji.Također, dan je i pregled novosti u našem zakonodavstvu, a organiziran je i okrugli stol na temu “Promicanje zdravlja i upravljanje preventivnim aktivnostima odabirom hrane” na kojem su sudjelovali sudionici iz Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Hrvatske agencije za hranu.

Upravo na dosadašnjim konferencijama, uz edukaciju su također ubrzano izmjenjivane i potrebne informacije o novom sustavu sigurnosti hrane.
To je bio i jedan od osnovnih ciljeva i ovogodišnje konferencije – pravovremeno obavještavanje sudionika o aktivnostima koje nadležne institucije poduzimaju u području sigurnosti i kvalitete hrane, kako bi odgovarajuće aktivnosti i postupci bili primijenjeni u proizvodnji i preradi hrane, ali i njezinoj distribuciji.
8. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane - otvaranje

Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više