8. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održana je u Opatiji od 27. i 28. 05. 2014. godine. Na ovom, već tradicionalnom, skupu okupljaju se većinom dionici iz prehrambene industrije, prvenstveno da bi odgovorili na izazove i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom stavljanju hrane na tržište.
“Nakon što je Europska unija, osvještena negativnim primjerima, obavila opsežnu promjenu postojećeg zakonodavstva i uvela novi sustav sigurnosti hrane, tzv. “higijenski paket”, Republika Hrvatska je također krenula jednakim putem stvaranja sigurnog lanca prehrane“, rečeno je na otvaranju konferencije.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore i domaćin konferencije, Luka Burilović je na početku ove 8. konferencije pozdravio prisutne, a skup je otvorila Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike.
Na ovogodišnjoj konferenciji, sudionici su imali mogućnost poslušati aktualne teme vezane za sigurnost i kvalitetu hrane, a koje se tiču osiguranja sigurnosti i kontrole kvalitete u lancu prehrane u Europskoj uniji. Uz to, moglo se čuti i o najnovijim znanstvenim mišljenjima EFSA-e, o krizama u lancu prehrane, o alergenima u hrani, o granicama poštenog informiranja, o problemima u inspekcijskom nadzoru.
Upravo na dosadašnjim konferencijama, uz edukaciju su također ubrzano izmjenjivane i potrebne informacije o novom sustavu sigurnosti hrane.
To je bio i jedan od osnovnih ciljeva i ovogodišnje konferencije – pravovremeno obavještavanje sudionika o aktivnostima koje nadležne institucije poduzimaju u području sigurnosti i kvalitete hrane, kako bi odgovarajuće aktivnosti i postupci bili primijenjeni u proizvodnji i preradi hrane, ali i njezinoj distribuciji.