
Ispred Ministarstva zdravlja kao supokrovitelja konferencije, sudionike je pozdravila pomoćnica ministra, Nataša Zorić, dipl.ing.bio. Ovogodišnju Konferenciju organiziranu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.
Zaštita zdravlja i sigurnost hrane ostaje na prvom mjestu, a prehrambena industrija ostaje strateška grana gospodarstva Republike Hrvatske.



Božica Rukavina, pomoćnica ministra MP (Ministarstvo poljoprivrede) u prezentaciji o aktualnostima u području kvalitete hrane u RH govorila je o standardima kvalitete za hranu te posebnim sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Nataša Zorić (pomoćnica ministra Ministarstva zdravlja) istaknula je između ostaloga, da su objedinjeno znanje stručnjaka o sigurnosti hrane i timski rad neophodni za očuvanje sustava sigurne hrane, a međusobno povjerenje i transparentnost nužni za očuvanje sustava.
Natalija Knežević (Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane) u okviru novosti u nacionalnom zakonodavstvu upoznala je sudionike konferencije sa ustrojem jedinstvene poljoprivredne inspekcije umjesto dosadašnje poljoprivredne inspekcije, stočarske inspekcije i inspekcije za kakvoću hrane. Umjesto veterinarske inspekcije – ribarska inspekcija postaje nadležna za provedbu službenih kontrola na ribarskim plovilima i iskrcajnim mjestima, a umjesto granične veterinarske inspekcije i sanitarne inspekcije – poljoprivredna inspekcija postaje nadležna za službene kontrole standarda kvalitete hrane.
(v. Zakon o izmjenama i dopunama zakona o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja)


Z ahvaljujemo organizatoru konferencije, Hrvatskoj gospodarskoj komori (kontakt: Zoran Radan, dr.med.vet.) na svim informacijama i svesrdnoj pomoći i suradnji na izvještavanju o konferenciji.
Također, zahvaljujemo tvrtki Opatija kongresi d.o.o. na tehničkoj podršci i pomoći u izvještavanju o konferenciji.
Sponzor 9. konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane (s međunarodnim sudjelovanjem):









