postoji više od 500 mikotoksina koji mogu utjecati na svinjogojsku proizvodnju
Što su mikotoksini?
Kako mikotoksini utječu na Vaše stado?
Kako se približava sezona žetve, kontaminacija mikotoksinima će postati sve veći problem. Tjedni Monday Mycotoxin Report izvještava o pšenici loše kvalitete te prisustvu mikotoksina u usjevima.
Alltechov 37+® laboratorij za analizu mikotoksina trenutno provodi analizu žetve pšenice za 2017. u SAD i Kanadi. Konačni rezultati bit će objavljeni tijekom sljedećih mjeseci, ali već sada rezultati kojima raspolažu pokazuju visoku razinu DON, T-2/HT-2 i zearalenona.
Prema riječima dr. Alexandre Weaver, eksperta za mikotoksine iz Alltecha, ovo su ključni simptomi o kojima svaki proizvođač mora voditi računa kako bi znao jesu li DON, T-2 / HT-2 i zearalenon prisutni:
- niži unos i odbijanje hrane
- intestinalni problemi: oštećenje crijevnog trakta, povećanje crijevnih patogena
- promijenjeni imunosni status: povećana osjetljivost na druge bolesti, slab odgovor na cijepljenje
- smanjene stope rasta
- utjecaj na reprodukciju: pobačaji, smanjenje stope začeća, više mrtvorođene prasadi ili mumificiranog ploda, povećana varijacija unutar legla
Što se može poduzeti?
Učinkovito upravljanje mikotoksinom obuhvaća sve procese proizvodnje, od farme do tvornice stočne hrane, od procjene rizika do upravljanja hranidbom. Biti proaktivan umjesto reaktivan, bit će dugoročno korisno i za Vas i za Vaše stado.
Ako imate kakvih pitanja, kontaktirajte tim Alltech Mycotoxin Management.
Izvor:
http://global.alltech.com/croatia/news/budite-oprezni-postoji-vi%C5%A1e-od-500-mikotoksina-koji-mogu-utjecati-na-va%C5%A1u-svinjogojsku
- 15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
- Diseminacija rezultata znanstvenih istraživanja u okviru projekata Hrvatske zaklade za znanost
- Hrvatski veterinarski institut objavio brošuru „Mikotoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda“
- Alltechov pregled europske žetve 2021.
- Ekstremni vremenski uvjeti uzrokuju umjereni do visoki rizik od mikotoksina
- Plijesni doprinose kvaliteti tradicionalnih mesnih proizvoda, ali mogu proizvesti mikotoksine :: tiskovna konferencija HVI
- Nova grupa mikotoksina
- Upravljanje mikotoksinima tijekom skladištenja
- Klimatske promjene – Potencijalna prijetnja još znatnijoj pojavnosti mikotoksina
- Projekt HVI: “Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača”