Velimir Sušić, Ivan Vlahek, Hrvoje Kabalin, Sven Menčik, Aneta Piplica
Prof. dr. sc. Velimir Sušić, Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb, Tel.: 01 2390 220, E-mail: susic@vef.hr
▲
Uvod
Uzgajivači kao i svi povezani s uzgojno-selekcijskim radom često traže odgovore na pitanja: koja svojstva ovaca/koza treba poboljšati u sljedećim generacijama, koji će biti uzgojni cilj(evi)? Višegodišnja iskustva u organizaciji i provedbi programa uzgoja pokazuju da se posebna pozornost posvećuje svojstvima mliječnosti (količina mlijeka, količina mliječne masti i bjelančevina, postotak mliječne masti, bjelančevina i laktoze), potom svojstvima rasta i kakvoće trupa mladih kategorija životinja (dnevni prirast, utrošak hrane po jedinici prirasta, klaonička masa, iskoristivost trupa, udio i međusobni odnos pojedinih tkiva), te reprodukcijskim svojstvima (veličina legla). Navedena »proizvodna svojstva« izravno unaprjeđuju prihod i utječu na gospodarsku učinkovitost poslovanja farmi na način da se za uzgoj odabiru životinje s kojima se postiže najveća dobit i koje u svom proizvodnom životu daju najviše mlijeka i/ili mesa u odnosu na svoju tjelesnu masu i količinu potrošene energije krme. Novi zahtjevi tržišta i potrošača traže zaokrete u uzgoju odnosno proizvodnji ovaca/koza u smislu snižavanja cijene koštanja primarnog proizvoda, očuvanja okoliša i zaštite dobrobiti životinja. Stoga se traže svojstva čijim se mjerenjem mogu dobiti informacije na temelju kojih je moguće uzgojiti visokoproizvodne ovce/koze na održiv način, uz manja ulaganja i uz zadovoljavanje visokih kriterija njihove dobrobiti. Uobičajeni naziv za takva svojstva je – »funkcionalna svojstva«.
▲
Što su funkcionalna svojstva?
Funkcionalna se svojstva mogu definirati kao svojstva koja povećavaju učinkovitost proizvodnje umanjivanjem njenih troškova, jer posredno utječu na duže i kvalitetnije očitovanje tipičnih proizvodnih svojstava. Načelno, u funkcionalna svojstva se ubrajaju svojstva povezana sa zdravljem i tzv. fitnesom. U literaturi se mogu pronaći različite definicije fitnesa životinja, a većini je zajedničko da se radi o svojstvima koja utječu na reprodukciju, otpornost i preživljavanje. Pojam fitnesa osobito se često primjenjuje u uzgojno-selekcijskim programima goveda kod kojih ukupnost uzgojne vrijednosti sadrži tri segmenta: proizvodnju mlijeka, mesa te fitnes svojstva.
Treći segment, fitnes, novijeg je datuma u uzgojnim programima goveda i uglavnom uključuje svojstva kao što su plodnost, tijek teljenja, mrtvorođenje i smrtnost, somatske stanice u mlijeku i dužinu proizvodnog vijeka. Treba napomenuti kako se svojstva zdravlja i fitnesa često isprepliću, stoga jasna podjela među njima ne postoji, što znači da se npr. svojstvo broja somatskih stanica ponekad prikazuje u skupini svojstava za zdravlje a ponekad u skupini fitnes svojstava.
▲
Funkcionalna svojstva u uzgoju ovaca i koza
Ukoliko izuzmemo uzgoje čiji je primarni proizvodni cilj vuna/vlakno, gospodarska učinkovitost većine uzgoja ovaca i koza ovisi o prihodima i rashodima povezanim sa svojstvima reprodukcije, mliječnosti, tovnosti i kvalitete trupa. U posljednje vrijeme, funkcionalna svojstva zdravlja i građe vimena postaju sve važnija u selekciji ovaca na mliječnost. Naime, jednostrana selekcija na visoku mliječnost može dovesti do promjena u građi vimena (slika 1) kod kojeg, zbog povećanja mase i pritiska na potporni sustav, dolazi do »vješanja« i postranog pomicanja sisa. Navedeno se negativno odražava ne samo na prikladnost vimena strojnoj mužnji, već i na zdravlje vimena (pojavu mastitisa) te proizvodni vijek životinje.

Slika: Tipovi ovčjeg vimena s obzirom na prikladnost za strojnu mužnju (Sagi i Morag, 1974).
Osim toga, novi uzgojni programi, uz korištenje najprikladnijeg genotipa za povećanje proizvodnje mlijeka, traže i prilagođenost ovaca/koza specifičnoj tehnologiji. U tu se svrhu mjere i analiziraju svojstva poput ranijeg pripusta, janjenje/jarenje u točno određenom razdoblju godine te rano odvajanje mladunčadi od majke. Uz navedena svojstva, u proizvodnji mlijeka, a osobito u proizvodnji mesa, sve se više pozornosti posvećuje funkcionalnim svojstvima povezanim sa plodnošću kojima se uz veličinu legala analiziraju i podaci o preranom porođaju, lakoći janjenja/jarenja, smrtnosti janjadi/jaradi pri porođaju i do odbića, te dobi pri prvom janjenju/jarenju, trajanju međujanjidbenih/jaridbenih razdoblja i dužini proizvodnog vijeka ovaca/koza. Od svojstava zdravlja, najčešće se analiziraju otpornost na upalu vimena, zatim otpornost na invazije parazita, te otpornost prema bolestima nogu i papaka.
▲
Važnost funkcionalnih svojstava za poboljšanje gospodarskih učinaka u proizvodnji ovaca i koza
Cilj svakog uzgajivača je postizanje što veće dobiti za što u uzgoju treba držati ovce/koze koje će proizvoditi što više proizvoda visoke kvalitete, uz smanjenje troškova. Bilo da se radi o proizvodnim svojstvima koja doprinose višku vrijednosti ili funkcionalnim svojstvima koja doprinose smanjenju troškova, važno je procijeniti ekonomsku vrijednost svakog svojstva u ukupnoj uzgojnoj vrijednosti. S tim ciljem provode se analize koje trebaju dati odgovore koliko pojedino svojstvo u određenom sustavu proizvodnje doprinosi ukupnoj (apsolutnoj i/ili relativnoj) gospodarskoj vrijednosti (Tablica).

Tablica: Primjer relativne ekonomske vrijednosti svojstva mliječnosti, svojstva tova i mesnatosti te funkcionalnih svojstava ovaca u sustavu proizvodnje mlijeka (Prilagođeno iz rada Economic values for performance and functional traits in dairy sheep. Fuerst-Waltl i Baumung, Ital. J. Anim. Sci. vol. 8, 341-357, 2009.).
▲
Zaključak
Jedna od najvažnijih karika u uzgojnim programima za poboljšanje genetskih kapaciteta u proizvodnji ovaca i koza su uzgojni ciljevi, odnosno svojstva čijim merenjem i analizom možemo te ciljeve ostvariti. S obzirom da uzgojni programi moraju doprinositi gospodarskoj učinkovitosti i profitabilnosti uzgoja, svojstva s obzirom na koja se ovce i koze odabiru moraju imati svoju ekonomsku vrijednost i opravdanost. Svojstva koja su uobličena kroz uzgojne ciljeve mogu se podijeliti u dvije skupine: skupinu svojstava koje izravno unapređuju prihod (svojstva mliječnosti, svojstva tovnosti i mesnatosti) i skupinu svojstava koje neizravno unapređuju prihod snižavajući troškove proizvodnje (funkcionalna svojstva). U posljednje se vrijeme u selekciji ovaca, posebice onih za proizvodnju mlijeka, sve više pozornosti pridaje funkcionalnim svojstvima.
U tom smislu posebno se ističu svojstva kojima se mjeri i ocjenjuje prikladnost vimena strojnoj mužnji (građa vimena, položaj sisa i protok mlijeka), zdravlje vimena (broj somatskih stanica u mlijeku), te preživljavanje (smrtnost janjadi/jaradi pri porođaju i do odbića) i dugovječnost.
Funkcionalna svojstva još uvijek nemaju značajniju zastupljenost u selekciji hrvatskih uzgoja ovaca i koza. Da bi se to promijenilo, uz suradnju uzgajivača, neophodan je sustavni pristup u njihovoj kontroli, bilježenju i analizi.
Veterina portal © Sva prava pridržana.