23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinjaIzdvojeno

Afrička svinjska kuga: novi slučajevi u Srbiji i u Mađarskoj

Zahvaljujući kontinuiranom praćenju i provođenju preventivnih mjera, širenje epidemije afričke svinjske kuge iz više manjih žarišta na europskom kontinentu (ali ne i samo na njemu) jest usporeno, no nije i potpuno zaustavljeno.

Slično kao i u slučaju COVID-19, složenost epidemiološke situacije zahtijeva i razboritost stučnjaka i odgovorno ponašanje javnosti. To i u slučaju afričke svinjske kuge pretpostavlja dobru informiranost prvenstveno stručne javnosti, no s njom i svih drugih koji su u prilici na bilo koji način utjecati na njezin prodor unutar naših granica. Hrvatska je javnost o tome informirana davno prije aktualne koronavirusne pandemije, no dok su oči javnosti opravdano usmjerene na borbu protiv COVID-19 pandemije, struka pomno prati i druge rizike iz prirode koja nikada ne miruje.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izvijestila je o prijavi novih slučajeva afričke svinjske kuge u divljih svinja u susjednim državama i poziva posjednike da veterinarskoj službi pravovremeno prijave znakove bolesti ili uginuća kod domaćih svinja.

U svom današnjem priopćenju, Uprava navodi da je prije tjedan dana Republika Srbija prijavila novi slučaj bolesti u divljih svinja te da je samo ove godine u tri regije u Srbiji zabilježeno 69 slučajeva ASK u divljih svinja, a prošle godine ukupno 18 izbijanja bolesti u uzgojima domaćih svinja.
Nadalje, Uprava navodi da je Mađarska ovaj mjesec “potvrdila 567 lokacija s ukupno 771 pozitivnom divljom svinjom dok bolest do sada nije potvrđena u domaćih svinja na području Mađarske”.

Za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje, svaka fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr, odnosno na broj telefona 099/4392-507 na kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena.


Izvor: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx

Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Priručnik “AFRIČKA SVINJSKA KUGA U DIVLJIH SVINJA – OSNOVE I MJERE SPRJEČAVANJA”

Urednik

Gdje je nestala kuga?

Urednik

Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Urednik

Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više