Bolesti domaćih životinja

Afrička svinjska kuga: predstavnici Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede

Na postavljena pitanja predstavnika jedinica lokalne samouprave dani su odgovori, a pitanja su se odnosila na kategorizaciju, dezinfekcijska sredstva, mjere kontrole za suzbijanje virusa, zaražene zone.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (priopćenje za medije, datum)
Priopćenje preneseno u cijelosti.
mps


Održani sastanci s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske i predstavnicima jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije na temu afričke svinjske kuge


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane Tatjanom Karačić u utorak 1. kolovoza 2023. godine održala sastanak s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske u Ministarstvu poljoprivrede na temu aktualnog stanja s afričkom svinjskom kugom.

Ravnateljica Karačić izvijestila je sve sudionike sastanka o trenutnom stanju s afričkom svinjskom kugom, hitnim mjerama kontrole, mjerama za suzbijanje, objektima u poslovanju s hranom određeni za klanje i preradu i programima potpore za svinjogojce.

Tijekom sastanka predstavnici Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja pozdravili su mjere koje donosi Ministarstvo poljoprivrede i izvijestili sve prisutne o poteškoćama na terenu te predložili da otkup svinja započne što prije kao i da se što prije krene s isplatama.

Ministrica Vučković naglasila je otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć svim pogođenim svinjogojcima, zahvalila na prijedlozima te istaknula kako će se u narednim danima isti razmotriti.

Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve da se proizvođačima adekvatno pomogne, a pri tome će nadoknade biti po tržišnim cijenama, da se matični fondovi što prije obnove, a bolest što prije okonča“, kazala je ministrica Vučković.

Na istu temu, a na inicijativu župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, ministrica Marija Vučković sa suradnicima održala je sastanak i u Sisku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja Sisačko-moslavačke županije također je prezentirana trenutna situacija s afričkom svinjskom kugom.

Ministrica Vučković kazala je kako je Ministarstvo već nekoliko godina itekako svjesno opasnosti s obzirom na situaciju u Europskoj uniji zbog čega su i prije pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj odrađene brojne aktivnosti kako bi sustav bio spremniji.

To je bolest koja se jako brzo širi, ali nema javnozdravstvene efekte u smislu da može štetiti ljudskom zdravlju. Učinit ćemo sve da bolest suzbijemo u što kraćem roku. Zato donosimo mjere, dopunjujemo Naredbu s novim mjerama kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja upravo s ciljem kako bi što prije suzbili zarazu“, rekla je ministrica Vučković.

Ravnateljica Karačić kazala je kako je Sisačko-moslavačka županija proglašena zaraženom zonom u kojoj je zabranjeno premještanje držanih svinja i od njih dobivenih proizvoda iz zaražene zone u druge države članice i u treće zemlje.

Na postavljena pitanja predstavnika jedinica lokalne samouprave dani su odgovori, a pitanja su se odnosila na kategorizaciju, dezinfekcijska sredstva, mjere kontrole za suzbijanje virusa, zaražene zone.

Vezani naslovi:


  Vezani sadržaji

  Prvi ovogodišnji slučaj afričke svinjske kuge u svinja u uzgoju

  Urednik

  Konferencija Višegrad 4 vet plus

  Urednik

  Priručnik “AFRIČKA SVINJSKA KUGA U DIVLJIH SVINJA – OSNOVE I MJERE SPRJEČAVANJA”

  Urednik

  Gdje je nestala kuga?

  Urednik

  Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

  Urednik

  Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj

  Urednik

  Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više