Hranidba domaćih životinjaSigurnost hrane

Alltech 37+ Procjena rizika za Hrvatsku

Pedro Caramona
Alltech European Mycotoxin Management

Alltech ...prirodno


Pregled utjecaja mikotoksina na mljekarsku proizvodnju u 2016.

Pedro Miguel Madeira Ramos Caramona - Alltech Mycotoxin Management - Europa
Pedro Miguel Madeira Ramos Caramona – Alltech Mycotoxin Management – Europa
Povećan broj istraživanja u posljednje vrijeme fokusiran na mikotoksine dramatično je razvio našu svijest o prirodi, načinu na koji se javljaju te kako utječu na proizvodnju mlijeka. Tehnološki napredak u analitičkoj opremi omogućio nam je bolji uvid u način kontaminacije mikotoksinima, pritom uzimajući u obzir raznoliku stočnu hranu koja se koristi na farmama. Unaprjeđenjem sustava za promatranje i obradu podataka možemo davati točnije procjene mogućeg rizika usjeva iz 2015. godine.

Utjecaj toplinskog stresa i suše na prinos kukuruza


Kvarenje povezano s gljivicama i nepredvidivi uzroci kontaminacije mikotoksinima uvelike se pripisuju okolišnim čimbenicima. Kada promatramo prošlu 2015. već od početka srpnja ljeto je bilo vruće i sušno, što je znatno utjecalo na usjeve. Očito, potencijalni prinosi bili su smanjeni zbog jakoga toplinskog vala i znatnog nedostatka oborina u fazama cvatnje i nalijevanja zrna. U uvjetima koji su bili topliji nego inače (u istočnoj Hrvatskoj temperature su bile i više od 36 °C) faza nalijevanja zrna bila je skraćena pa je tako prinos bio ispod petogodišnjeg prosjeka (MARS bilten, rujan 2015.).

Izazov višestruke zaraze


Grafikon 3. Postotak uzoraka REQ* s visokim, srednjim ili niskim stupnjem rizika za hrvatske proizvođače mlijeka
Postotak uzoraka REQ* s visokim, srednjim ili niskim stupnjem rizika za hrvatske proizvođače mlijeka
Jasno je da su danas farmeri suočeni s izazovom višestruke kontaminacije mikotoksinima u svakodnevnim obrocima za mliječne krave. Više nije pitanje ima li mikotoksina, nego koja skupina prevladava, koliko je značajna njihova količina u stočnoj hrani, i najvažnije – kakav je utjecaj na pojedinu vrstu životinja. Kod preživača je situacija nešto kompleksnija zbog mogućeg rizika od razvoja skladišnih plijesni Penicillium i Aspergillus tijekom skladištenja stočne hrane. Preživači su, dakle, izloženi brojnim vrstama mikotoksina koje mogu konzumirati putem krme proizvedene na gospodarstvu. U mliječnih krava glavni je problem složenost obroka koji mogu sadržavati više vrsta mikotoksina, koji u sinergiji i svojim zbrojnim učinkom mogu izazvati razne probleme u proizvodnji.

graFikon 2. REQ (Risk Equivalent Quantity) kroz razdoblje ožujak 2013. - studeni 2015. (n=87)
REQ (Risk Equivalent Quantity) kroz razdoblje ožujak 2013. – studeni 2015. (n=87)

Žetva u 2015. i njezin utjecaj na proizvodnju mlijeka u 2016.


Alltechov Program 37+ trenutno je najnapredniji program za utvrđivanje mikotoksina, a karakteriziraju ga visoka preciznost i ponovljivost. Pruža nam važne informacije potrebne za izradu procjene rizika, uzimajući u obzir široki spektar mikotoksina na koje nailazimo.

Grafikon 4. Pojava grupa mikotoksina u hrvatskim usjevima u 2015. godini
Pojava grupa mikotoksina u hrvatskim usjevima u 2015. godini
Uzorci prikupljeni u Hrvatskoj u razdoblju od lipnja do studenog prošle godine pokazuju 100%-tnu prisutnost barem jedne skupine mikotoksina koja prevladava unutar uzorka.
Mikotoksini koje izlučuju Fusarium plijesni najčešće su povezani s vremenskim uvjetima prije žetve. Fusarium plijesnima najviše odgovaraju tla u području umjerene klime, često zastupljena u Europi. Fusarium može stvoriti niz različitih vrsta mikotoksina s različitim utjecajem na mliječna goveda.

Grafikon 1. Utjecaj mikotoksina na mljekarsku proizvodnju - procjena rizika
Utjecaj mikotoksina na mljekarsku proizvodnju – procjena rizika
Analizama napravljenim Alltechovim 37+ programom u 2015. možemo zaključiti kako trikoteceni tipa B, fumonizini te fuzarna kiselina prevladavaju u uzorcima. Trikoteceni tipa B utječu na mliječne krave na nekoliko načina.
Te supstancije utječu na smanjeni unos hrane u životinja, a posljedica toga je i smanjena proizvodnja mlijeka. Oni, također, imaju jako sinergističko djelovanje s fuzarnom kiselinom. Utječu i na rad buraga te na gastrointestinalni sustav, dok trikoteceni uzrokuju disbalans u mikroflori, što je uzrok smanjene mogućnosti probave vlakana te apsorpcije nutrijenata. Treći je efekt trikotecena imunosna supresija i povećana podložnost bolestima, uključujući mastitis, te povećani broj somatskih stanica u mlijeku. Nedavno je dokazano kako hranidba krmom koja je prirodno zaražena Fusarium mikotoksinima uzrokuje smanjenu iskoristivost dušika u mliječnih krava. Fumonizini su također iz porodice Fusarium, a mogu imati supresivno djelovanje na imunosni sustav. Još je jedan važan fusarium mikotoksin zearalenon, a nalazi se u 20% uzoraka u Hrvatskoj 2015. Zearalenon je estrogeničan te može uzrokovati neplodnost i abnormalne promjene u ciklusu estrusa kod mliječnih krava.

Kod usjeva zaraženog s više vrsta mikotoksina važno je fokusiranje na skladištenje


Zbog ovogodišnjega toplinskog stresa prije same žetve iznimno je važno fokusirati se na skladištenje, i to zbog dodatno povećanog rizika koji se može dogoditi prilikom skladištenja, što u konačnici vlasnika farme može skupo koštati. Na mikotoksine vrsta Aspergillus spp. i Penicillium spp. treba obratiti osobitu pozornost u silažama, kao i na aflatoksin, PR toksin, patulin, citrinin, okratoksin, mikofenolnu kiselinu i roquefortin C. Ovi spojevi obično nastaju u mikroaerobnim uvjetima uzrokovanim lošom zbijenošću silaže, lošim skladištenjem žitarica te nepravilnim izuzimanjem silaže. Mikotoksini Penicillium spp. u posljednje vrijeme izazivaju osobitu pažnju zbog svog utjecaja na funkcije buraga (uzrokuju smanjivanje sinteze proteina u buragu, sinteze kratkolančanih masnih kiselina i probave vlakana) i normalan rad imunosnog sustava, dok su aflatoksini pod strogim i konstantnim nadzorom EU-a i nužno je njihovo kontinuirano praćenje i provođenje preventivnih mjera.

Zaključak


Mikotoksini mogu uistinu biti uzrok mnogih zdravstvenih, reproduktivnih i proizvodnih problema u mliječnom stadu.
Kratak osvrt na opisane informacije pokazuje da mikotoksini utvrđeni u usjevima u 2015. u Hrvatskoj mogu utjecati na rad buraga, probavnog sustava, metabolizam proteina, reprodukciju i rad imunosnog sustava u životinja. Nadziranje kontaminirane silaže i žitarica važan je čimbenik u sprječavanju njihova unosa u obrok mliječnih krava, a zbog svojih osobina i utjecaja koje mikotoksini mogu imati na proizvodnju mlijeka svakako treba obratiti pozornost kako gospodarimo proizvedenom stočnom hranom. Alltechov odjel za mikotoksine razvio je cjelovit pristup koji obuhvaća industrijske analitičke metode (LC-MS/MS), opsežnu analizu kritičnih kontrolnih točaka (MIKO) i strategiju sanacije koja se temelji na unaprjeđenju menadžmenta i primjeni adsorbenta mikotoksina širokog spektra, Mycosorb A+.

Mycosorb-ANakon Mycosorba, organskog vezača mikotoksina s najširim do danas poznatim spektrom djelovanja zahvaljujući glukomananima iz kvasaca, Alltech kroz inovirani Mycosorb A+ donosi dodatna unapređenja:

  • prošireni spektar vezanja mikotoksina
  • veći kapacitet vezanja mikotoksina u hrani
  • veći stupanj sigurnosti obrane od mikotoksina.

Alltech ...prirodno
Ivica Matanić
Country Manager
Alltech  |   www.alltech.com
Alltech Hrvatska d.o.o. |  Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb  |  Croatia
Tel: +385 1 2339 001  |  Fax: +385 1 2339 008  |  Mobile: +385 98 900 4213
facebook.com/AlltechNaturally | @AlltechTweets

Vezani sadržaji

Alltech: Svijet bez krava (“World without cows”) – trailer dokumentarnog filma

Urednik

Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Sorbinska kiselina – aditiv s antimikrobnim djelovanjem u hrani životinjskog podrijetla

Urednik

Izazovi u prehrani štenadi tijekom neonatalog razdoblja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više