Hranidba domaćih životinja

Alltechov 37+ pregled mikotoksina za Europu

Pedro Miguel Madeira Ramos Caramona
Alltech Mycotoxin Management – Europa

Izlaganje sa savjetovanja KRMIVA 2014

MycoManagement-Logo1_0
Kontaminacija usjeva mikotoksinima predstavlja značajan rizik za farmere i proizvođače hrane. Životinje mogu smanjiti uzimanje hrane i usporiti rast ako u hrani ima mikotoksina. Također, zbog oslabljenog imunosnog sustava može doći do poremećaja u radu crijeva i veće podložnosti bolestima.


Pedro Miguel Madeira Ramos Caramona - Alltech Mycotoxin Management - Europa
Pedro Miguel Madeira Ramos Caramona – Alltech Mycotoxin Management – Europa
Za upravljanje rizikom od mikotoksina i postizanje najboljih mogućih rezultata iz vlastite hrane i životinja, važno je da proizvođači znaju koje su vrste i razine mikotoksina u kontaminiranim usjevima. Kako bi se utvrdila razina kontaminacije u stočnoj hrani na razini Europe, Alltech® je proveo sveobuhvatan pregled žetve iz 2013. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 338 uzoraka krmiva i gotove stočne hrane iz preko 23 europske zemlje, u razdoblju od rujna 2013. do siječnja 2014. Uzorci su testirani na mikotoksine pomoću UPLC-MS/MS tehnologije (Alltechov 37+™ program). Ovaj laboratorijski postupak, koji je opisan u više pregledanih članaka u časopisima, omogućava analizu preko 37 mikotoksina istovremeno u jednom mjerenju, na način da određuje molekulske mase tih spojeva u odnosu na interne standarde. Ovakva detekcija omogućava visoko osjetljivu kvantifikaciju mikotoksina, uključujući i skrivene mikotoksine. Od svih uzoraka analiziranih na mikotoksine bilo je 86 uzoraka pšenice i 38 uzoraka kukuruza. U europskoj pšenici, svi uzorci su sadržavali u prosjeku 5 različitih mikotoksina. Prevladavali su trikoteceni tipa B (deoksinivalenol ili DON), s 90% uzoraka koji su sadržavali ovu grupu. Iako su razine trikotecena tipa B bile u rasponu od 9,5 do 3.216 ppb, prosječna kontaminacija 824 ppb predstavlja visoki rizik za svinje, te umjereni rizik za perad i preživače. Uzorci kukuruza su sadržavali veći broj mikotoksina (prosječno 9 vrsta). U ovom slučaju, više od 90% uzoraka je sadržavalo fumonizine, a više od 80% uzoraka aflatoksine (B1, B2, G1, G2), trikotecene tipa B i fuzarnu kiselinu. Razine ovih mikotoksina su bile redom 4.800, 14, 1.360 i 650 ppb. Iako je važno mjeriti pojedinačne mikotoksine, kod utvrđivanja njihovih učinaka na životinje treba primijeniti holistički pristup koji uključuje sve mikotoksine zajedno.

Zaključno, ovo istraživanje pokazuje trajni rizik od mikotoksina u pšenici i kukuruzu, s tim da je 100% prikupljenih uzoraka sadržavalo barem jedan mikotoksin, a više od 97 % uzoraka sadržavalo je više mikotoksina zajedno.

Mycosorb-ANakon Mycosorba, organskog vezača mikotoksina s najširim do danas poznatim spektrom djelovanja zahvaljujući glukomananima iz kvasaca, Alltech kroz inovirani Mycosorb A+ donosi dodatna unapređenja:

  • prošireni spektar vezanja mikotoksina
  • veći kapacitet vezanja mikotoksina u hrani
  • veći stupanj sigurnosti obrane od mikotoksina.

Alltech ...prirodno
Ivica Matanić
Country Manager
Alltech  |   www.alltech.com
Alltech Hrvatska d.o.o. |  Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb  |  Croatia
Tel: +385 1 2339 001  |  Fax: +385 1 2339 008  |  Mobile: +385 98 900 4213
facebook.com/AlltechNaturally | @AlltechTweets

Vezani sadržaji

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača

Urednik

Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“

Urednik

Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu

Urednik

15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

PERADARSKI DANI 2022.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više