Image default
Hranidba domaćih životinja

Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu

Rezultati Alltechovog pregleda europske žetve za 2022. ukazuju na prisutnost umjerene do visoke razine mikotoksina diljem Europe.
[DUNBOYNE, Irska] – Sušni uvjeti tijekom ove vegetacijske sezone, baš kao i tijekom 2021., izravno su utjecali na prisutnost plijesni i mikotoksina u žitaricama i krmivima. Mikotoksine proizvode određene vrste plijesni, a njihova prisutnost brine stočare jer oni utječu na kvalitetu hrane te zdravlje i performanse životinja. Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu bavi se stvarnim rizikom koji mikotoksini predstavljaju za životinje i farmere. Kako bismo dobili najtočniji prikaz rizika od mikotoksina u Europi, Alltech je i ovaj put surađivao sa SGS-om, globalnim liderom u testiranju na mikotoksine i certificiranju. Prikupljeni su podaci za ključne sastojke hrane za životinje na regionalnoj razini, a analiza ukazuje na prisutnost umjerene do visoke razine rizika od mikotoksina.

Rezultati analize za 2022. temelje se na više od 1000 uzoraka najčešćih žitarica i krmiva proizvedenih i korištenih u hranidbi životinja diljem Europe. Uzorci su prikupljeni s farmi i tvornica stočne hrane u 20 zemalja i daju reprezentativnu sliku rizika od kontaminacije u svim regijama, koji se procjenjuje kao umjeren do visok.
Općenito govoreći, rezultati su slični analizi koju smo proveli 2021., a najveći izazov za farmere i proizvođače stočne hrane predstavlja problem s aflatoksinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji se najčešće spominje u medijima“, rekla je dr. Radka Borutova, voditeljica tehničke podrške u europskom timu za upravljanje mikotoksinima. „Iako ova analiza omogućuje procjenu rizika od mikotoksina u Europi ove godine, dok doista ne testirate sastojke koje koristite može biti teško provesti učinkovit plan kontrole.“

Ključni rezultati Alltechovog pregleda europske žetve za 2022. godinu:


  • 100 % testiranih uzoraka sadržavalo je mikotoksine, a 79 % sadržavalo ih je 2 ili više
  • u prosjeku je svaki uzorak sadržavao 4,5 mikotoksina
  • najčešće je utvrđena prisutnost aflatoksina, trikotecena tipa B, fumonizina i nove grupa mikotoksina
  • u 67 uzoraka kukuruza pronađeno je više od zakonski dopuštenih razina aflatoksina za upotrebu u stočnoj hrani (>20 ppb).

Problem s aflatoksinom u kukuruzu


Već drugu godinu zaredom, kontaminacija kukuruza aflatoksinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi glavni je problem koji farmeri i proizvođači stočne hrane moraju uzeti u obzir kada počnu nabavljati i koristiti sastojke tijekom nove sezone hranidbe. Aflatoksin je toksin koji je povezan s toplim vremenom, a ekstremni toplinski uvjeti tijekom glavne vegetacijske sezone vjerojatno su pridonijeli povećanju razina aflatoksina u uzorcima kukuruza.

Pšenica i ječam


Razine mikotoksina u pšenici i ječmu manje su nego u kukuruzu. Dok je prosječni broj mikotoksina u mnogim uzorcima kukuruza veći od 5, u strnim žitaricama obično ih je oko 3. Ta se odstupanja iskazuju kao ekvivalent rizika (REQ) i rizik hranjenja određenih vrsta i životinjskih skupina tim sastojcima. Na primjer, za krmače i nazimice ovogodišnji uzorci kukuruza predstavljaju veći rizik od mikotoksina, ali kada se iste životinje hrane strnim žitaricama, rizik od mikotoksina procjenjuje se kao manji.

Slama


Iako se naširoko koristi kao hrana za preživače i stelja za svinje, kontaminacija slame mikotoksinima često se zanemaruje. Međutim, kako pokazuju ispitivanja u Danskoj, uzorci slame prvenstveno sadrže više razine mikotoksina. DON je glavni mikotoksin koji izaziva zabrinutost i vjerojatno je rezultat kombinacije kontaminacije prije i poslije žetve. Problem se može pogoršati ako se slama ostavi na polju dulje vrijeme izložena kiši i vlazi.

Krmiva


U svim regijama Europe uzorci travne i kukuruzne silaže sadržavali su razine mikotoksina koje bi se mogle smatrati rizičnijim za upotrebu u proizvodnji mlijeka. Prisutnost povišenih razina Penicilliuma smatra se glavnim čimbenikom tog rizika.

Alltechov® program upravljanja mikotoksinima


Saznajte više o Alltechovom® programu upravljanja mikotoksinima, uslugama i rješenjima te najnovijim informacijama o pojavnosti mikotoksina na stranici

https://www.knowmycotoxins.com/

Alltech je 1980. osnovao irski poduzetnik i znanstvenik dr. Pearse Lyons. Alltech nudi inovativna i održivija rješenja za poljoprivredu. Široka paleta naših proizvoda i usluga poboljšava zdravlje i performanse biljaka i životinja, što rezultira kvalitetnijom hranidbom i smanjenim utjecajem na okoliš.
Alltech je danas jedna od vodećih kompanija u svijetu na području zdravlja životinja, s proizvodnjom dodataka, premiksa, krmiva i potpunih krmnih smjesa. Ove godine obilježava 40 godina postojanja i nastavlja dalje uz znanstvene inovacije i poduzetnički duh.  
Na temelju više od 40 godina znanstvenih istraživanja, prenosimo nasljeđe inovacija i poduzetnički duh. Alltech je privatna tvrtka u obiteljskom vlasništvu, što nam omogućuje brzu prilagodbu potrebama naših kupaca i usredotočenost na napredne inovacije. 
Danas u Alltechu radi više od od 5.000 ljudi diljem svijeta koji dijele viziju Planet of Plenty™, planete obilja. Vjerujemo da poljoprivreda ima najveći potencijal oblikovati budućnost naše planete, ali uz suradnju i korištenje znanstvenih inovacija i tehnologije.
Alltech ima sjedište u blizini Lexingtona, u Kentuckyju, SAD, radi s klijentima u više od 120 zemalja, ima pet centara za bioznanosti i upravlja s više od 80 proizvodnih pogona diljem svijeta.
Za više informacija posjetite mrežnu stranicu alltech.com, ili se pridružite razgovoru na Facebooku, Twitteru i LinkedInu.

Vezano:

Vezani sadržaji

Svijet bez krava (“World without cows”) – Alltech trailer

Urednik

Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača

Urednik

Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“

Urednik

15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više