Image default
Izlaganje sa skupaParazitiSigurnost hraneZoonoze i Jedno zdravlje

Anisakis i anisakioza u trećem mileniju

Ivona Mladineo1, Jerko Hrabar2*
1Laboratory of Functional Helminthology, Institute of Parasitology BCAS, Branisovska 1160/31, Češke Budejovice, Czech Republic
ivona.mladineo@paru.cas.cz
2Institut za oceanografiju i ribarstvo, Laboratorij za akvakulturu, Šetalište I. Meštrovića 63, 21000 Split
hrabar@izor.hr
*izlagač

Izlaganje sa simpozija

AKTUALNE PARAZITSKE ZOONOZE

Izvor: Knjiga sažetaka simpozija AKTUALNE PARAZITSKE ZOONOZE, Zagreb, 2022.

Anisakioza, bolest uzrokovana vrstama oblića iz obitelji Anisakidae, nedavno je rangirana kao peta na europskoj ljestvici rizika i druga od 24 parazitoze koje se prenose hranom s najvećim “potencijalom povećanja učestalosti”. Može se manifestirati u četiri specifična oblika (klinička entiteta): želučani, crijevni, ektopični i gastroalergijski. Veliki broj asimptomatskih osoba osjetljivih na Anisakis primijećen je u zemljama s visokom konzumacijom ribe po glavi stanovnika. Budući da se anisakioza često krivo dijagnosticira s nedovoljnim prijavljivanjem slučajeva, praćena je spekulativnom učestalošću i nerijetko pristranim tumačenjem epidemioloških podataka. U većini slučajeva anisakioza se očituje samo kao blagi, gotovo neprimjetni gastrointestinalni poremećaj, ali porast broja hipersenzibilnih osoba može dovesti do porasta slučajeva alergijskih reakcija. Anti-Anisakis protutijela u senzibiliziranih pacijenata mogu se dokazati u serumu tijekom mnogo godina. Ponekad se njihova razina povećava opetovanim unosom Anisakis alergena hranom, što otežava čak i približno određivanje vremena primo-infekcije. U dosadašnjim istraživanjima utvrđen je širok raspon seroprevalencije anti-Anisakis IgE u asimptomatskoj populaciji i populaciji s alergijskom simptomatologijom. Velike varijacije u dizajnu studija, anamnezi, veličini ispitivanih skupina i, što je najvažnije, korištenim serodijagnostičkim alatima sprječavaju jasno razlučivanje stanja.

Pravilna procjena serološkog statusa u različitim zemljama posebno je važna kada se radi o procjeni u populacijama izloženima profesionalnom riziku kao što su ribari, trgovci ribom i radnici u riboprerađivačkoj industriji. Ingestijom sirove ribe zaražene ličinkama obično se zaraze radnici u ribarstvu i akvakulturi, ribari, prodavači ribe i kuhari. Infekcija se očituje simptomima rinitisa, konjunktivitisa, urtikarije i anafilaksije. Iako je nedavno učinjen korak naprijed za standardizirano otkrivanje patogena u ribljim proizvodima, puno više treba učini u standardizaciji Anisakis serodijagnostike.

Vezani sadržaji

Novi trendovi u proizvodnji hrane – nove opasnosti od parazita

Urednik

Anisakijaza u Europi: emergentna, zapostavljena, pogrešno dijagnosticirana, ili sve od navedenoga?

Urednik

Obavijest za potrošače – povlačenje i opoziv proizvoda

Urednik

COST FBP sastanak u Hrvatskom veterinarskom institutu

Urednik

Preliminarno istraživanje raznolikosti i distribucije pripadnika zoonotičnog roda Anisakis spp. u morskih sisavaca Jadrana

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više