Ivona Mladineo1, Jerko Hrabar2*
1Laboratory of Functional Helminthology, Institute of Parasitology BCAS, Branisovska 1160/31, Češke Budejovice, Czech Republic
ivona.mladineo@paru.cas.cz
2Institut za oceanografiju i ribarstvo, Laboratorij za akvakulturu, Šetalište I. Meštrovića 63, 21000 Split
hrabar@izor.hr
*izlagač
Izvor: Knjiga sažetaka simpozija AKTUALNE PARAZITSKE ZOONOZE, Zagreb, 2022.
Pravilna procjena serološkog statusa u različitim zemljama posebno je važna kada se radi o procjeni u populacijama izloženima profesionalnom riziku kao što su ribari, trgovci ribom i radnici u riboprerađivačkoj industriji. Ingestijom sirove ribe zaražene ličinkama obično se zaraze radnici u ribarstvu i akvakulturi, ribari, prodavači ribe i kuhari. Infekcija se očituje simptomima rinitisa, konjunktivitisa, urtikarije i anafilaksije. Iako je nedavno učinjen korak naprijed za standardizirano otkrivanje patogena u ribljim proizvodima, puno više treba učini u standardizaciji Anisakis serodijagnostike.
- Novi trendovi u proizvodnji hrane – nove opasnosti od parazita
- Anisakijaza u Europi: emergentna, zapostavljena, pogrešno dijagnosticirana, ili sve od navedenoga?
- Obavijest za potrošače – povlačenje i opoziv proizvoda
- COST FBP sastanak u Hrvatskom veterinarskom institutu
- Preliminarno istraživanje raznolikosti i distribucije pripadnika zoonotičnog roda Anisakis spp. u morskih sisavaca Jadrana