Izlaganje sa skupaSigurnost hrane

Antibiotici u mesu i mesnim prerađevinama

Dr. sc. Nina Bilandžić
Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Savska 143, 10000 Zagreb, e-mail: bilandzic@veinst.hr

Danas je u uporabi mnogo odobrenih antimikrobnih supstanci koji se klasificiraju kao veterinarski lijekovi za primjenu u liječenju bolesti i njihovoj prevenciji te kao promotori rasta odnosno aditivi u hrani za životinje. U veterinarskoj medicini koriste se skupine lijekova penicilini, cefalosporini, aminoglikozidi, tetraciklini, kinoloni, sulfonamidi, makrolidi, linkozamidi, pleuromutili, fenikoli, polipeptidi i drugi. Njihovi ostaci ulaze u prehrambeni lanac te mogu predstavljati prijetnju potrošaču, uslijed toksikološkog utjecaja, pojave alergijskih reakcija i drugih zdravstvenih poremećaja, odnosno mogućnosti razvoja i prijenosa antibiotičke rezistencije. Stoga je neophodna njihova kontinuirana kontrola u proizvodima životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj prehrani.

Najviše dopuštene količine (NDK) pojedinih lijekova određuje Europska agencija za lijekove (EMA) na temelju procjene rizika na potrošače u prehrambenim proizvodima životinjskog podrijetla, kao što su mišići, jetra, bubreg, masno tkivo, mlijeko i jaja. Uredbom Komisije (EU) br. 37/2010 o farmakološki aktivnim supstancama i njihovoj klasifikaciji za sve vrste životinja koje se koriste za proizvodnju hrane definirane su NDK vrijednosti za antibiotike odnosno veterinarske lijekove.

Danas je u Europskoj Uniji (EU) prioritet razvoja učinkovitih osjetljivih analitičkih metoda za određivanje prisutnosti antibiotika u proizvodima životinjskog podrijetla. Koriste se mikrobiološke, imuno-kemijske i fizikalno-kemijske koje se dijele na orijentacijske i potvrdne metode.
Orijentacijske metode se koriste za otkrivanje prisutnosti antibiotika ili skupine antibiotika, a potvrdne metode identificiraju i kvantificiraju te pružaju potpunu informaciju o pojedinom antibiotiku. Potvrdne metode se temelje na primjeni tekućinske kromatografije kombinirane s tandemskom spektrometrijom masa (LC-MS/MS). Sve više su u primjeni metode koje omogućavaju istovremenu analizu ostataka antibiotika koji pripadaju različitim skupinama tvz. multimetode. Metode se moraju validirati sukladno kriterijima navedenim u Odluci Komisije 2002/657/EZ.

Članice EU kontrolu antibiotika provode kroz nacionalne planove praćenja ostataka veterinarskih lijekova propisane Direktivom Vijeća 96/23/EZ u životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane. Svake godine rezultate nacionalnih planova članica EU, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i EMA objedinjuju u jedan izvještaj. U 2015. i 2016. godini analizirano je 114 485 odnosno 106 121 uzoraka na antibiotike te je utvrđeno 242 odnosno 191 nesukladnih rezultata u uzorcima životinja. U kontroli mesa i mesnih proizvoda sa tržišta članice EU nesukladne rezultate utvrđenih antibiotika prijavljuju u centralni sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje RASFF (engl. Rapid Alert System for Food and Feed). Na taj način omogućen je uvid o ispravnosti mesa i mesnih proizvoda na tržištu EU i spriječeno izlaganje potrošača povišenim koncentracijama antibiotika.

Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Simpozij “Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina” i promocija knjige EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Godišnja skupština Federation of Veterinarians of Europe (FVE) u Briselu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više