Sigurnost hraneVeterinarski fakultet u ZagrebuVeterinarsko javno zdravstvoZoonoze i Jedno zdravlje

Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Hrvatskoj

Dr. sc. Danijela Horvatek Tomić, dr. vet. med.
znanstveni suradnik
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za bolesti peradi s klinikom

Bolest u ljudi prouzročena bakterijama roda Campylobacter spp. predstavlja značajan problem javnog zdravstva diljem svijeta, s iznimnim sociološko-ekonomskim učinkom. Meso peradi, posebno ono svježe, smatra se glavnim izvorom termofilnih kampilobaktera. Ljudi se najčešće zaraze prilikom pripreme ili jedući nedovoljno termički obrađeno meso. Smanjujući broj zaraženih jata peradi ili smanjujući broj bakterija na trupovima peradi u klaonici, smanjuje se i rizik za potrošače. Sve se to može učiniti primjenom strogih biosigurnosnih mjera u primarnoj peradarskoj proizvodnji. Bakterije roda Campylobacter često su neosjetljive na brojne antimikrobne tvari što je posljedica nekontrolirane uporabe antibiotika, posebice u tovu pilića. Stoga uporaba lijekova u peradarstvu mora biti ciljana i pod strogim nadzorom stručnjaka, a istraživanje osjetljivost na najčešće primjenjivane pripravke sustavno i temeljito.


< < Sveobuhvatno zdravlje ispravnost hrane i prevencija zoonoza


Vezani sadržaji

Antimikrobna rezistencija u veterinarskoj medicini

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Bakterijske zoonoze u pasa

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više