IzdvojenoUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneZoonoze i Jedno zdravlje

Bedrenica – novi slučajevi 29. i 30.9. u konja na području pašnjaka Osekovo i Repušnica

Izvor: http://veterinarstvo.hr/default.aspx?id=4850 (30.09.2022.)

Izvješće o bedrenici 30.9.2022. godine


Novi slučajevi bedrenice potvrđeni su 29. rujna u konja uginulog na području pašnjaka Osekovo i 30. rujna u konja uginulog na području pašnjaka Repušnica. Predmetni pašnjaci uključeni su u zaraženo područje te se na njima provode mjere određene Naredbom o mjerama suzbijanja i sprječavanja pojave bedrenice na području Republike Hrvatske (NN 92/22) kojom su propisane mjere kontrole, rokovi trajanja mjera i troškovi.

U odnosu na rokove trajanja mjera i novi potvrđeni slučaj, napominjemo da su za područje pašnjaka Osekovo ponovno uvedene zabrane određene člankom 2. Naredbe u trajanju od 20 dana, a o iznimkama odlučuje nadležna veterinarska inspekcija ovisno o trenutnoj situaciji, a rok od 20 dana teče od 26. rujna 2022. godine kada je životinja uzorkovana.

Također, za područje pašnjaka Repušnica ponovno su uvedene zabrane određene člankom 2. Naredbe u trajanju od 20 dana, a o iznimkama odlučuje nadležna veterinarska inspekcija ovisno o trenutnoj situaciji. Rok od 20 dana teče od 28. rujna 2022. godine kada je životinja uzorkovana.

Zaražena područja zbog izbijanja zarazne bolesti bedrenica i dalje su područja zajedničkih pašnjaka Repušnica, Osekovo, Gračenica i Veliko Svinjičko na području Parka prirode „Lonjsko polje“ u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uputa o uzorkovanju i neškodljivom zbrinjavanju do daljnjega je na snazi.

Svi posjednici životinja na zaraženom području kao i lovci, moraju obavezno odmah prijaviti veterinaru uginuće životinja kako bi se provelo uzorkovanje i neškodljivo zbrinjavanje lešina.

Također, podsjećamo na zakonsku obvezu posjednika životinja na čitavom području Republike Hrvatske koji su dužni veterinaru odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja, uginuće ili pobačaj životinja, a veterinar pregledati životinju i procijeniti radi li se o sumnji na zaraznu bolest te ukoliko postoji sumnja, istu prijaviti na propisani način.

Pozivaju se svi posjednici, lovci, veterinari i svi ostali koji dolaze u kontakt sa životinjama ili borave u zaraženom području da se obavezno pridržavaju mjera osobne zaštite i svih mjera biosigurnosti kako bi se spriječilo širenje bedrenice.

Vezani naslovi:


Vezani sadržaji

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Popis propisa objavljenih od 24. studenoga 2023. godine do 23. veljače 2024. godine

Urednik

Stručni skup „ZNANJEM DO ZDRAVIJEG KONJA“

Urednik

Ždrijebe – njega i postupci u prvim danima života

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više