Dražen Hižman
Belje Agro-vet d.o.o., Mece
Izvor: Zbornik radova Veterinarski dani, Opatija, 2018.
Sažetak
P rofitabilna proizvodnja svinja zahtijeva držanje velikoga broja životinja maksimalne proizvodnosti na relativno malome prostoru. Njihova proizvodnost povezana je sa zdravljem i zdravstvenim statusom. Važan način održavanja ili poboljšavanja zdravstvenog statusa svinja na farmi je pridržavanjem biosigurnosnih mjera. Dva su osnovna principa u provedbi biosigurnosti – sprječavanje ulaska novog patogena u farmu (vanjska biosigurnost) i sprječavanje prijenosa patogena unutar farme (unutarnja biosigurnost). Kritične točke biosigurnosti predstavljaju lokacija, ljudi, ulaz u farmu,rasplodni pomladak, sjeme, izlaz životinja – utovari, hrana, lešine, feces i otpadna voda, DDD.
Ključne riječi: intenzivna proizvodnja svinja, kritične točke, biosigurnost
Važan način održavanja ili poboljšavanja zdravstvenog statusa svinja na farmi je pridržavanjem biosigurnosnih mjera. Dva su osnovna principa u provedbi biosigurnosti – sprječavanje ulaska novog patogena u farmu (vanjska biosigurnost) i sprječavanje prijenosa patogena unutar farme (unutarnja biosigurnost).
Kritične točke biosigurnosti predstavljaju lokacija, ljudi, ulaz u farmu,rasplodni pomladak, sjeme, izlaz životinja – utovari, hrana, lešine, feces i otpadna voda, mjere DDD-a. Kontrola većine kritičnih točaka regulirana je i Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, no svaki proizvođač bi od strane veterinarskih djelatnika trebao biti potican da uvede i dodatne mjere.
Lokacija
Ljudi
Kod pojedinih proizvođača navedeni kriteriji odnose se i na zaposlenike proizvođača stočne hrane i dostave.
Ulaz u farmu
Rasplodni pomladak
Sjeme
Izlaz životinja
Djelatnici koji pomažu pri utovaru kao i vozač kamiona moraju jasno znati koji su njihovi zadaci i koje su zone utovarne rampe dozvoljene za njih.
Hrana za svinje
Lešine
Feces i otpadne vode
DDD
Postoje alati za mjerenje učinkovitosti biosigurnosti. Neki od najčešće korištenih su:
- Biocheck (University of Gent),
- 1000 points questionaire (PIC),
- COMBAT (Boehringer Ingelheim).
Literatura [… prikaži]
Biosecurity in pig production – experiences
Dražen Hižman
P rofitable pig production requires breeding or keeping high number of animals/pigs in a relatively small space while attaining maximum productivity. The productivity of the animals is linked with their health status. An important tool for keeping a high health/production level is by introducing biosecurity measures. There are two main principles of farm biosecurity – preventing the entry of a new pathogen into the farm, or preventing the spread of a pathogen within the farm. The main critical points that must be taken care of are: location, workers, farm entrance, breeding progeny, semen, transport animals, feed, dead animals, feces and waste water, DDD.
Key words: intensive pig production, critical points, biosecurity
- Bioterorizam – prijetnja i izazovi
- Broj svinja i biosigurnost nakon pojave afričke svinjske kuge
- Nacionalni krizni stožer za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge: sjednica u Otoku
- Afrička svinjska kuga: potpore za proizvođače i dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede
- Evaluacija primjerenosti postojećeg sustava za procjenu biosigurnosti na gospodarstvima na kojima se drže svinje primjenom matematičkog modela na primjeru bolesti Aujeszkoga