Dr. sc. Tajana Amšel Zelenika, dr. med. vet.
Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo, Zagreb, Hrvatska
Od prvih začetaka peradarske proizvodnje do danas pristup proizvodnji se mijenjao od ekstenzivno držane peradi preko golemih ulaganja u tehnologiju proizvodnje i selekciju pasmina peradi, postizanja intenzivne proizvodnje koja u vrlo kratkom vremenu omogućava kvalitetan proizvod – meso i jaja, primjene legislative Europske unije (Council Directive 1999/74/EZ) u tehnologiji držanja peradi pa do današnjih sve češćih alternativnih načina uzgoja i sve cjenjenijeg povratka slobodnom ekološkom uzgoju peradi.
Također, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) je odredila Laboratorij za virusologiju i serologiju u okviru programa TCP/RER/3004 kao regionalni laboratorij za potporu za influencu ptica u zemljama Istočne Europe i Kavkaza. Pravilnikom o ovlašćivanju službenih i referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje Laboratorij za analitiku stočne hrane ovlašten je za provođenje službenih kontrola u određivanju udjela masti, izolaciji i identifikaciji bakterija iz roda Salmonella i E. coli O157, dokazivanje mikotoksina aflatoksina, deoksinivalenola i T-2/HT-2 toksina, metode za određivanje vitamina (A i E), minerala (natrija, kalcija, kalija, magnezija, mangana, cinka, željeza, bakra i fosfora), određivanje udjela vode, pepela, bjelančevina, vlakana, škroba, detekcija mikotoksina (zearalenona, ohratoksina A, fumonizina B1+B2), određivanje količine antikokcidijskih sredstava te izolaciju i identifikaciju verotoksigenih sojeva bakterije E. coli.
Za razliku od ostalih dijagnostičkih i analitičkih laboratorija, Centar za peradarstvo ima i savjetodavnu ulogu u hrvatskom peradarstvu te na taj način održava bliske kontakte s peradarskim proizvođačima. Primjer dobre i bliske suradnje je i organizacija tradicionalnog znanstveno-stručnog simpozija „Peradarski dani“ s međunarodnim sudjelovanjem, cilj kojega je povezivanje znanosti i struke te razmjena iskustava među proizvođačima peradi i peradarskih proizvoda, kao i tehnologije i industrije koja prati peradarsku proizvodnju.
Prateći potrebe peradarske industrije, ali i razvoj manjih OPG-ova koji se bave alternativnim načinima uzgoja peradi te sve veći trend uzgoja i zaštite izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj, djelatnici Centra za peradarstvo sudjeluju na mnogobrojnim izobrazbama, a svoju suradnju proširuju i na jedinice lokalne samouprave, pokušavajući i na taj način oživjeti selo i doprinijeti ukupnom boljitku zajednice.
Danas Centar za peradarstvo broji 19 djelatnika od kojih je šest doktora znanosti, jedan magistar znanosti i jedan magistar specijalist, dva djelatnika visoke stručne spreme, jedna doktorandica te šest tehničkih suradnika i dva pomoćna tehnička suradnika.U sastavu Centra za peradarstvo nalaze se Laboratorij za analitiku stočne hrane, Laboratorij za bakteriologiju, Laboratorij za patologiju, Laboratorij za virusologiju i serologiju te Opća jedinica. Upravo ovakva organizacija i zajednički rad stručnjaka u svakom pojedinom segmentu omogućuju sagledavanje problema u tehnologiji uzgoja i pojavi bolesti peradi na terenu.
Proteklo razdoblje od 2019. godine do danas uz uobičajene bolesti i proizvodne probleme obilježio je nalaz visokopatogene influence u domaće peradi i divljih ptica, čime su porasli i zahtjevi za pojačanom biosigurnošću i zatvaranjem slobodno držeće peradi. Tijekom 2020. godine dokazana je infekcija peradi virusom visokopatogene influence podtipa H5N8, a tijekom 2021. godine u Republici Hrvatskoj je dokazana infekcija peradi virusom visokopatogene influence podtipa H5N1, a u divljih ptica podtipovima H5N1 i H5N8.
Vezano (peradarstvo):
- Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi
- Peradarski dani: Za razvoj hrvatskog peradarstva nužna njegova suradnja sa znanstvenicima
- Završena XV. European Poultry Conference
- Zdravlje probavnog sustava i imunost ključni su za uspješnu peradarsku proizvodnju bez antibiotika
- Alltech Hrvatska d.o.o. na simpoziju „Peradarski dani 2017.“