KomentariKućni ljubimciVeterinarska djelatnostZoonoze i Jedno zdravlje

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće 2021. (1) :: Naredba i cjepiva


Stavak 2, članak 3. u dijelu II, Naredbe o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini glasi:
(2) Svi psi stariji od tri mjeseca tijekom 2021. godine moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, pri čemu u putovnicu za kućne ljubimce mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

Dakle, cijepljenje svih pasa protiv bjesnoće provodi se i 2021. godine kao i do sada.

Novost je odredba koja kaže da u putovnicu “mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja“, ali značenje ovoga nije svima jasno. Termin “rok valjanosti cijepljenja” izvršiteljima je nepoznat, nije pojašnjen Naputkom, a ni naveden u uputama proizvođača niti jednog odgovarajućeg (registriranog, inaktiviranog, monovalentnog) cjepiva protiv bjesnoće. U dokumentaciji registriranih cjepiva protiv bjesnoće navode se informacije o duljini trajanja imunosti, ali ne i o “roku valjanosti cijepljenja“.

Stavak 5 istog članka glasi: “(5) Za cijepljenje pasa, mačaka i pitomih vretica može se koristiti samo monovalentno cjepivo od umrtvljenih, visokoimunogenih sojeva virusa bjesnoće.
Umjesto “umrtvljenih“, trebalo bi stajati “inaktiviranih“, kako navode i proizvođači. Cjepiva koja su registrirana u RH i udovoljavaju ovoj odredbi su sljedeća (abecedno):

Ako bjesnoće nema, čemu cijepljenje?

Utvrdili smo da u Hrvatskoj od 2014. godine više nemamo bjesnoće u lisica zahvaljujući njihovoj oralnoj vakcinaciji, no pogrešno je zaključiti da na području RH više nema nikakvog rizika samo zato jer nemamo bijesnih lisica. Rezervoari virusa u prirodi i dalje su prisutni. Spomenimo samo da je od ukupno 14 poznatih lyssavirusa u šišmiša u Europi utvrđeno šest (EBLV-1, EBLV-2, BBLV, WCBV, LLEBV, KBLV), oralna vakcinacija lisica ne zahvaća ih sve, a uvijek postoji i mogućnost unosa.
(v. Ususret proglašenju Hrvatske slobodnom od bjesnoće , Bjesnoća u zvijeri i šišmiša u RH.)

Kao da zanemarujemo primarni, zdravstveni aspekt cijepljenja pasa i ono postaje administrativno-političko pitanje u kojem javnost ne vidi drugo nego materijalne interese veterinara i farmaceutske industrije. Apsurdno je da su interesi i nastojanja veterinara uvijek dosad tumačeni i kritizirani na isti način, a upravo na temelju rezultata njihovog javnozdravstvenog rada javnost sada odlučuje da bjesnoća u Hrvatskoj više nije pitanje života i smrti nego pitanje slobode izbora. Odgovornost je nešto drugo i nitko ju ne spominje.

Ako su već svi suglasni da pse treba cijepiti i da su razlozi zapravo javnozdravstveni, čemu godinama raspravljamo o učestalosti cijepljenja, a ne o titru protutijela koje štite psa? Veterinari mogu titar protutijela redovito kontrolirati, pa tako znati je li svaki cijepljeni pas zaista i zaštićen, što je bez ikakve sumnje i briga o dobrobiti. Kako se uvijek sve svodi samo na novce, treba reći da je redovito cijepljenje uvijek bilo jeftinije i jednostavnije od utvrđivanja titra protutijela.

Ako je psu aplicirano cjepivo, to ne znači nužno da je on i zaštićen. Na neki način se od toga ograđuju i proizvođači cjepiva. Naredba i danas propisuje ‘zaštitu’ koja košta što manje, a nikome u ovom trenutku ne uzima više nego dosad. Međutim, ako u fokus postavimo zaštitu zdravlja pasa, pitanje cijepljenja protiv bjesnoće moglo bi postati puno kompleksnije nego je sada.

Za što je koje cjepivo registrirano i kako odabrati cjepivo?

Vezani sadržaji

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Početak proljetne akcije oralne vakcinacije lisica

Urednik

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

PANEL: Cijepljenje protiv influence ptica (ptičje gripe): mogućnosti i ograničenja

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Popis propisa objavljenih od 24. studenoga 2023. godine do 23. veljače 2024. godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više