Veterinarska zaštita okoliša

Činjenice o aktivnostima, stanju i kapacitetima AGROPROTEINKE na poplavljenim područjima u Slavoniji

Katastrofalne poplave u Istočnoj Slavoniji donijele su brojne i teško sagledive probleme, kako lokalnom stanovništvu tako i svima onima koji ugroženim ljudima nastoje pomoći u njihovom rješavanju.

O životinjama koje su ugrožene poplavama skrbi cjelokupna veterinarska služba koordinirana od strane Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, ali i volonteri – veterinari i laici koji u ugroženim područjima djeluju od trena kada im je to bilo omogućeno. Neupitno je da veterinarska služba, u svojoj domeni rada i sukladno mogućnostima, od prvog dana aktivno sudjeluje u sanaciji situacije u poplavljenim područjima.

Lešine uginulih životinja su jedan od najvećih problema u sanaciji poplavljenih područja. Sretna okolnost u poplavama koje su zadesile Slavoniju ovog svibnja je činjenica da Hrvatska ima kvalitetnu i izvrsno organiziranu službu koja je u svakom trenutku spremna ukloniti velike količine lešina uginulih životinja, čak i višestruko veće nego što je u područjima pogođenim poplavama trenutno potrebno.

prikupljanje lešina uginule stoke
prikupljanje lešina uginulih životinja u Slavoniji

Zbrinjavanje svih dostupnih lešina na poplavljenom području AGROPROTEINKA obavlja od prvog dana katastrofalnih poplava na području Istočne Slavonije. No, AGROPROTEINKA može uklanjati lešine uginulih životinja tek kada one pristupom postojećim cestovnim vozilima postanu dostupne za uklanjanje.AGROPROTEINKA - Slavonija

ČINJENICE O AKTIVNOSTIMA, STANJU I KAPACITETIMA AGROPROTEINKE NA POPLAVLJENIM PODRUČJIMA


  1. Već pri naznaci mogućih teškoća, AGROPROTEINKA je aktivirala proceduru za krizna stanja koja se sastoji od pojačanih veterinarsko – zdravstvenih mjera i aktiviranja pričuvnih kapaciteta koje ima u rezervaciji za ovakva i slična stanja. Sve ovo vrijeme na poplavljenim područjima angažirani su ljudski i tehnički kapaciteti koji su višestruko veći od onih potrebnih za zbrinjavanje svih dostupnih lešina na poplavljenom području.
  2. Svaki dan od 18. svibnja 2014., na terenu se nalaze specijalna vozila i spremnici ukupne nosivosti preko 40.000 kg.
  3. U sabiralištu udaljenom sat i pol od poplavljenih područja stalni pričuvni kapacitet je još 100.000 kg.
  4. Preradbeni kapaciteti AGROPROTEINKE omogućuju neprestani priliv lešina i time oslobađaju neograničene kapacitete na terenu. Sve dostupne životinjske lešine i proizvode životinjskog podrijetla AGROPROTEINKA je sakupila i propisno zbrinula u najkraćem mogućem roku.
  5. U proteklih 13 dana ukupno je zbrinuto 122.383 kg lešina i 16.679 kg mesa i proizvoda životinjskog podrijetla.

Zlatko Heruc, dr.med.vet.
Agroproteinka d.d., pomoćnik Uprave za kontrolu HACCP-a i veterinarstvo


Podatci aktualni na dan 31.05.2014.

Do 23.06.2014. ukupno je zbrinuto 300.220 kg životinjskih lešina i drugih nusproizvoda.

Agroproteinka d.d. u funkciji očuvanja zdravlja ljudi i životinja i zaštite okoliša

Vezani sadržaji

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Dan Fakulteta: 104.-obljetnica Veterinarskoga fakuteta Sveučilišta u Zagrebu, 10.11.2023.

Urednik

Agroproteinka: Jesenska BTSF terenska edukacija predstavnika nadležnih tijela EU

Urednik

Agroproteinka ne eutanazira svinje već provodi zbrinjavanje usmrćenih svinja

Urednik

Postupanje sa strogo zaštićenim vrstama sisavaca i ptica uginulih pod nerazjašnjenim okolnostima – preporuke i prijedlog zajedničkog protokola

Urednik

16. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više