GOLDIKućni ljubimciPopularni članci i video

Do konačne dijagnoze magnetnom rezonancom i kompjuteriziranom tomografijom i u naših kućnih ljubimaca

Dr. sc. Silvija Rakočević, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta GOLDI


goldi_bigI naši kućni ljubimci se mogu pregledati superspecijalističkim pretragama kao što su magnetna rezonanca /NMR/ i kompjuterizirana tomografija /CT/, kako bi što prije došli do sigurne i konačne dijagnoze.
Magnetna rezonanca je visoko sofisticirana dijagnostička metoda koja se počela koristiti u ljudi 1973.g. Radi na principu fizičkog efekta rezonance jezgre atoma vodika koji ima magnetne osobine i reagira u magnetnom polju.
Magnetna rezonanca omogućuje prikaz organa cijelog tijela i njihove patološke promjene. Slika koju dobijemo prikazuje organe po određenim rezovima. Preko softverskih rješenja možemo karakterizirati različite vrste tkiva u tijelu: tekućine hrskavice, solidno tkivo, otok ili edem, svježa krvarenja, hematom, i sl.
Tom se metodom mogu pregledati glava kod sumnje na tumore, krvarenja, ciste, hidrocefalus, i dr. U slučajevima kada pas pati od bolesti – epilepsije, jedina definitivna dijagnoza se može postaviti NMR-om, ukoliko su uzroci bolesti vezani za vidljive nabrojene promjene u glavi.
Pregled vrata je interesantan kod bilo kojih promjena mekih struktura vrata, dušnika i jednjaka, kao i spinalnog dijela vratne kralježnice.
Pregled trbušne šupljine se može obaviti u cijelosti ili pojedinačno po organima /jetra, žučni mjehur, gušterača, bubrezi, slezena/ kod sumnje na tumore, upalne promjene, krvarenja ili tekućinu u trbušnoj šupljini.
U zdjelici možemo pregledati mokraćni mjehur, prostatu, jajnike, maternicu također kod sumnje na tumore ili druge patološke promjene.
Ono što najviše muči naše vlasnike je problem u pasa u smislu šepanja ili nemogućnosti korištenja obje prednje ili obje stražnje noge. Rtg dijagnostikom možemo pregledati koštane strukture, ali vrlo često to nije dovoljno za dijagnozu jer se mnogo patoloških promjena ne može vidjeti rentgenskim pretragama. Kod sumnje na herniju diska i tumora kralježnice, definitivna dijagnoza se postavlja magnetnom rezonancom i tada se donosi definitivna odluka o daljnjem liječenju.
U naših kućnih ljubimaca magnetna rezonanca se prvi puta počela koristiti u našoj ambulanti „GOLDI“ 2002. g. u suradnji sa liječnicima. Od tada pa do danas napravljeno je mnogo takvih dijagnostičkih pretraga.
Pretraga je bezbolna, nije opasna po životinju jer nema zračenja i traje oko pola sata do 45 minuta, naravno ovisi o veličini područja koje želimo pregledati. Za vrijeme pretrage životinja mora biti potpuno mirna, pa ju stoga moramo sedirati, odnosno kratkotrajno uspavati. Ako je potrebno, prije toga moramo napraviti laboratorijske pretrage i eventualnno EKG i UZV srca.

Kompjuterizirana tomografija je pretraga gdje se koriste X ili rentgenske zrake za stvaranje slike. Za razliku od magnetne rezonance, kojom dobivamo slike u poprečnom i podužnom presjeku, CT-om dobivamo samo poprečni presjek kroz neki organ. Tijekom pretrage životinja je izložena ionizirajućem zračenju, kojeg nema kod magnetske rezonance. Također mora biti mirna, tako da ju je također potrebno kratkotrajno uspavati.

Dakle, u svim slučajevima kada nam druge dijagnostičke pretrage nisu pomogle u donošenju konačne dijagnoze, svakako preporučam jednu od ove dvije metode dijagnostike.


Vezani sadržaji

Dok udruge ratuju, životinje i veterinari stradavaju

Urednik

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Kućni ljubimci – izazovi u primjeni postojećeg zakonodavstva o zaštiti životinja te donošenju novog

Urednik

Dobrobit kućnih ljubimaca – hrvatsko pravo u svjetlu europskih i međunarodnih pravila i standarda

Urednik

Otvorena nova klinika Buba by Vetti group

Urednik

Etička i znanstvena razmatranja kod donošenja odluka o eutanaziji kućnih ljubimaca

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više