Bolesti domaćih životinjaIzdvojeno

E-savjetovanje: naknada od 7,5 milijuna EUR za usmrćene svinje

E-savjetovanje dostupno je na poveznici i otvoreno za komentare zainteresirane javnosti.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (priopćenje za medije, 24. srpnja 2023. godine)
Priopćenje preneseno u cijelosti.
mps


U e-savjetovanju 7,5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog pojave afričke svinjske kuge


Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak 24. srpnja 2023. godine u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo 7,5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge. Cilj Programa je kroz financijsku pomoć primarnim proizvođačima svinja nadoknaditi tržišnu vrijednost usmrćenih i uklonjenih svinja uslijed provedbe mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge od trenutka potvrde pojave bolesti u Republici Hrvatskoj.

Sredstva će se dodijeliti proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje svinja i zabranjeno držanje svinja u razdoblju od najmanje 12 mjeseci, u skladu s naredbama o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj. Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Iznos potpore utvrđuje se sukladno broju, kategoriji i težini uklonjenih svinja temeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata. Iznos potpore za svaku pojedinu kategoriju i težinski razred svinja utvrđen je temeljem izvještaja Glavne uprave Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) u tjednu u kojem je potvrđena pojava afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj za prasad i tovne kategorije svinja, te temeljem prodajnih cijena rasplodnih kategorija svinja prikupljenih u izvješću Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske o prosječnim cijenama rasplodnog materijala u svinjogojstvu.

E-savjetovanje dostupno je na poveznici i otvoreno za komentare zainteresirane javnosti.

Vezani naslovi:


Vezani sadržaji

Prvi ovogodišnji slučaj afričke svinjske kuge u svinja u uzgoju

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Priručnik “AFRIČKA SVINJSKA KUGA U DIVLJIH SVINJA – OSNOVE I MJERE SPRJEČAVANJA”

Urednik

Gdje je nestala kuga?

Urednik

Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Urednik

Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više