23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Državna uprava i ustanoveIzdvojenoUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneVeterinarska djelatnost

“Edukacija” za ovlaštene veterinare i veterinarske inspektore

Termin “edukacija” je tijekom godina za ovakve prilike postao uvriježen premda nije najprimjereniji (v. edukacija).

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
17.6.2016.

uprava-webLoši dnevnopolitički događaji svakako narušavaju perspektive rada u veterinarskom sektoru, ali ne utječu na smjer i ciljeve koje je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane postavila pred sebe i svoje suradnike na terenu.

UVSH-edukacija-VEF-03Do sada običajeno nazivana “edukacija” namijenjena ovlaštenim veterinarima i veterinarskim inspektorima, koju u pravilu dva puta godišnje organizira Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane u suradnji sa Veterinarskim fakultetom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, ove je godine iskorištena kao prilika da se – umjesto pojašnjavanja i detaljnijih uputa o načinu provedbe godišnje Naredbe – porazgovara o pojedinim poteškoćama u njezinom provođenju, ali i dosadašnjim rezultatima i aktualnom stanju.

Edukacije UVSH nisu ništa novo, većina ovlaštenih veterinara i veterinarskih inspektora na njima redovito sudjeluje jedino što se ove godine održavaju u nešto kasnijem terminu, a upravo zbog toga promijenjen je i njihov koncept. Nije bilo govora o tome koji su to programi, koje su naređene mjere i kako ih provoditi jer ih ovlašteni veterinari i veterinarski inspektori u prvih šest mjeseci 2016. godine uredno provode. Naglasak u ovogodišnjoj “edukaciji” bio je na upitima upućenim Upravi i najčešćim problemima u provođenju Naredbe čija je izmjena objavljena u Narodnim novinama 16.06.2016.
Ovogodišnja Naredba ima 37 programa od čega je petnaestak potpuno novih.

Govorilo se o statusima, o klasičnoj svinjskoj kugi, influenci ptica, bolesti Aujeszkoga i salmonelama, ali i o očekivanjima u akvakulturi i onome što donosi ljeto i globalno zatopljenje.
Dosta novosti vezano je uz kopitare – od ove godine financira se pretraživanje na leptospirozu autohtonih pasmina konja, a uvode se i nove aktivnosti vezane uz vektorske bolesti, poglavito zoonoze prenosive krpeljima, hepatitis E, mikoplazmoze u peradarstvu…
Većina programa za sada je već u provedbi, preostalo je uključiti u provedbu određene programe u akvakulturi i etiniozu pčela koja je ovisila o prispjeću (u UVSH) klopki za etinije. Provedba programa bolesti plavog jezika planirana je za srpanj i bit će provedena na isti način kao i prošle godine. Pretraživat će se unaprijed određena gospodarstva sa govedima, na kojima će se dva puta tijekom razdoblja do kraja godine uzimati uzorke krvi. Cijepljenje bolesti plavog jezika u planu je za još jednu godinu, a nakon toga će se ovisno o epidemiološkoj situaciji donositi daljnje odluke.UVSH-edukacija-VEF-Kis-Habrun
Ovogodišnja “edukacija” iskorištena je i kako bi se prikazao plan i program rada za ovu godinu, a važnu novost koja se tiče i posjednika životinja i veterinarske struke okupljenima je predstavio Zdenko Ivkić, voditelj odjela za govedarstvo HPA.

Zdenko Ivkić, voditelj odjela za govedarstvo HPA
Zdenko Ivkić, voditelj odjela za govedarstvo HPA
Ona se tiče jednim dijelom i aktivnosti veterinara bez kojih novi sustav ne može biti proveden. Radi se o registru reprodukcijskog materijala, “novoj bazi podataka koja će biti korisna svima“, a s glavnim odrednicama prisutni su upoznati kroz prezentaciju. Dvije pravne osnove koje definiraju promet reprodukcijskog materijala su Zakon o stočarstvu i Zakon o veterinarstvu. Sukladno ovim Zakonima, termin “reprodukcijski materijal” uključuje sjeme, jajne stanice i zametke, a do sada su njihov promet pratili samo komercijalni dokumenti. Ovaj novi sustav HPA razvija od početka ove godine, a njegova je provedba započela početkom svibnja. Prema riječima Zdenka Ivkića, prva iskustva u radu s novim registrom su jako dobra.TomislavKis-VEF-728Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede izložio je okupljenima trenutno stanje u sustavu, te planove i ciljeve koje Uprava želi ostvariti u narednom periodu. Zadržao se na posljednim inspekcijama od strane EK i na tome što smo kao sustav odradili kako treba, a “što nismo, a mogli smo i trebali smo“.
“Politička situacija je osebujna, no nije pitanje koliko je zapravo utjecala na struku i njezin rad. Niti utječe, niti bi trebala utjecati.”Osvrnuo se i na neutemeljene komentare o ukidanju tuberkulinizacije kao jedne od mjera koja omogućuje dio prihoda veterinarskim organizacijama, ali koje istovremeno odrađuju ovaj vrlo važan posao za javno zdravstvo. Ne treba zaboraviti da su sve mjere koje se na terenu provode ili su provođene, dio prethodno odobrenih i prihvaćenih planova i progama rada. Napomenuo je da neki poslovi za par godina zasigurno neće biti u opsegu u kojemu su sada, ali zapravo se događa da stare potrebe i poslovi ustupaju svoje mjesto novima.
Prilično je sigurno da budućnost donosi i nove bolesti.

Pravilnik o visini naknada za službene kontrole je važna aktualna tema radi koje je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane ostvarila puno razgovora i predradnji sa kontrolnim tijelima s jedne te subjektima u poslovanju s hranom s druge strane. Predrazgovori sa subjektima u poslovanju s hranom su obavljeni, praktički sa svima u sustavu (veći, manji, hrana za životinje) i poznati su problemi obiju strana. Stoga se očekuje da će novi Pravilnik biti postignut koncenzusom te da će umjesto dosadašnjeg jednog člana od strane HVK uljučivati tri kompetentne osobe.
Svi relevantni čimbenici hrvatskog veterinarskog sustava preživjeli period bez proračuna, a na polovini godine situacija i dalje pod kontrolom.Važno je napomenuti da se krajem godine očekuju i izmjene Zakona o veterinarstvu, a pravo je vrijeme da se tijekom rujna i listopada predlažu planovi za 2017. godinu. Kao i prethodnih godina, sve planirane aktivnosti su i odobrene, a slijedom toga i provedene u punom opsegu.
Moguć je i novi cjenik, kojega se može očekivati nakon lipnja, možda već tijekom srpnja. Moguće je da neke cijene budu značajno povećane, a razlog tome je činjenica da se (npr. pobačaji!) radi o obavezama koje nije lako provesti kod posjednika, a istovremeno su izuzetno važne jer su često ključ rješenja u kontroli zaraznih bolesti. Slično je i sa uzorkovanjem na liniji klanja.
Kao i kod programa, vrijeme formiranja cijena je rujan-listopad, pa se realne ideje očekuju i tijekom listopada. Važno je napomenuti da uz transparentan rad i poslovanje, postoji prostor i za nove programe i za nove cijene.

Tijekom rujna moguća je edukacija o TRACES sustavu i certificiranju za ovlaštene veterinare, jer proteklih godina Uprava nije bila u prilici ostvariti tu ideju.

Tomislav Kiš, dr.med.vet., pomoćnik ministra poljoprivrede
Tomislav Kiš, dr.med.vet., pomoćnik ministra poljoprivrede
Što veterinarskom sustavu donosi budućnost? Ovdje svakako treba spomenuti veterinarski pregled gospodarstava za kojega se s pravom očekuje da bude zaista kvalitetan proizvod kojeg mogu napraviti samo veterinari, a predstavlja ogromnu bazu vrijednih podataka. Sve je više obaveza koje posjednici životinja moraju poštivati, a u njih nisu baš upućeni na najbolji način. Praktički najveću odgovornost za edukaciju posjednika životinja o njihovim postojećim obvezama imaju upravo ovlašteni veterinari i veterinarski inspektori, pa uz rezultate odnosno kvalitetu provođenja VPG zapravo u najvećoj mjeri upravo o njima ovisi koliko će se provođenje VPG nastaviti i ubuduće.

Uspostavljanje i funkcioniranje sustava kvalitete unutar ovlaštenih veterinarskih organizacija svakako je činjenica koja zaslužuje svaku pohvalu. Početna dokumentacija je izrađena, samostalna kontrola je dio transparentnosti i sljedivosti sustava i tu se očekuje velik napredak i ubuduće, no i dalje ostaje pitanje opće zaštite mladih veterinara.

Ivana Lohman Janković, dr.med.vet.
Ivana Lohman Janković, dr.med.vet., Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
Istaknuta je važnost prikupljanja podataka kroz službene obrasce, zahvaljujući kojima UVSH obavlja prijavu bolesti kako prema OIE tako i prema EK te izrađuje svoja godišnja izvješća i financijska izvješća. Stoga su podatci o simptomima i broju životinja od iznimne važnosti, jednako kao i dostavljanje uzoraka (bjesnoća!) u cilju osiguravanja kvalitetnih podataka koji prate zahtjev za dodjelom statusa zemlje slobodne od bjesnoće. Vezano uz oralnu vakcinaciju lisica naglašeno je da nakon 6 godina provedbe Hrvatska ima zaista izvrsne rezultate – poslijednje dvije godine nemamo niti jednog slučaja bjesnoće u Hrvatskoj.

Akcija oralne vakcinacije lisica s krajem prvog tjedna lipnja je šestu godinu za redom uspješno završena. Distribucija mamaka sa cjepivom namijenjenim lisicama provedena je na području cijele zemlje, s izuzetkom jadranskih otoka na kojima nikada nije zabilježena pojava bjesnoće. Oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće primjer je izvrsno planiranog i koordiniranog programa iskorjenjivanja bolesti, čemu u prilog idu postignuti rezultati gdje je u svega šest godina provedbe bjesnoća gotovo iskorijenjena u zemlji. Posljednji slučaj bjesnoće potvrđen je u veljači 2014. godine. Pozitivan učinak ovoga programa ima i činjenica da sve zemlje u okruženju RH istovremeno i koordinirano provode oralnu vakcinaciju lisica.

Vezano:

Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Početak proljetne akcije oralne vakcinacije lisica

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

Priručnik “AFRIČKA SVINJSKA KUGA U DIVLJIH SVINJA – OSNOVE I MJERE SPRJEČAVANJA”

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres – prva obavijest

Urednik

Četvrta stipendistica doktorskog studija Veterinarske znanosti: Mihaela Vranješ, dr. med. vet.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više