Hrvatska agencija za hranu (HAH) na svojim stranicama (http://hah.hr/index.php?id=814) izvještava o preporukama koje je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila nakon završetka prvog dijela velikog projekta koji će pružiti znanstveni temelj za modernizaciju inspekcija diljem EU. U nastavku prenosimo dio ovog izvješća.
“U području bioloških opasnosti,
→ Salmonella,
→ Yersinia enterocolitica,
→ Toxoplasma gondii i
→ Trichinella
identificirane su kao prioritetni ciljevi na koje treba obratiti pažnju prilikom inspekcije mesa svinja na liniji klanja, zbog njihove učestalosti i utjecaja na zdravlje ljudi. Zaključeno je da trenutne metode pregleda ne omogućuju rano otkrivanje prve tri navedene opasnosti, te da se u trenutnoj inspekciji mesa ne prepoznaje razlika između čimbenika sigurnosti hrane od npr. čimbenika kvalitete mesa ili sprečavanja bolesti životinja.Glavne preporuke za prevenciju bioloških opasnosti kod inspekcije svinjskog mesa:
• izostaviti rutinsko korištenje palpacije i/ili rez tehnike u rutinskom post mortem pregledu svinje nakon klanja, zbog rizika od križne bakterijske kontaminacije.
• uvesti osiguranje svinjskih polovica na integrirani način, kombinirajući niz preventivnih mjera koje se primjenjuju na farmi i u klaonici, obzirom da je to jedini put za učinkovitu kontrolu glavnih opasnosti.
• prikupiti i analizirati informacije o prehrambenom lancu na razini krda i u klaonici, kako bi se omogućila specifična procjena rizika na određenim kontrolnim točkama.Daljnje preporuke za biološke opasnosti i druge kontaminante prilikom inspekcije svinjskog mesa pročitajte u izvješću:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/111003.htm“
(Prenešeno sa stranica Hrvatske agencije za hranu – http://hah.hr/index.php?id=814)