Sigurnost hrane

EFSA procijenila rizik od prijenosa virusa ebole preko mesa afričkih divljih životinja

HAH

Preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu


virus eboleEuropean Food Safety AuthorityNa zahtjev Europske komisije, EFSA-ini znanstvenici su procijenili kako je trenutno rizik od prijenosa ebole preko mesa afričkih divljih životinja nizak. Virus ebole pronađen je u mesu divljih životinja autohtonih u afričkim šumama kao što su voćni šišmiši, gorile, čimpanze i djuker antilope. Uvoz mesa divljači iz Afrike u EU nije dopušten, a do sada nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze ebole od rukovanja, pripreme i konzumacije ilegalno uvezenog mesa u EU.

Prilikom lova i klanja zaražene divljači rizik za prijenos virusa je visok, ali nije poznato da se postupak klanja obavlja u Europi. Također, smatra se da je potrošnja mesa afričke divljači u EU niska. Iako se meso divljači uobičajeno konzumira u Africi, broj prijavljenih epidemija je relativno nizak. Međutim, stručnjaci upozoravaju da, iako je mogućnost unosa i prijenosa virusa ebole preko mesa afričke divljači niska, ukoliko bi do prijenosa ipak došlo, javno zdravstvene posljedice bile bi ozbiljne s obzirom na visoku stopu smrtnosti i lakoću prijenosa s čovjeka na čovjeka.

U svojim preporukama napominju kako je prevencija svih ilegalnih uvoza najučinkovitija mjera za sprječavanje prijenosa ebole preko mesa afričke divljači u Europi.

U procjeni rizika je identificirano nekoliko nedostataka u informacijama. Na primjer, nedostatak informacija o potrošnji ilegalno uvezenog mesa u EU, odnosno o načinu pripreme i konzumacije. Nadalje, znanstvenici ne znaju koliko dugo virus preživljava u mesu i proizvodima životinjskog podrijetla.

Usprkos tim nesigurnostima, EFSA-ini stručnjaci zaključuju kako je veća vjerojatnost da virus preživi transport u Europu u svježem ili smrznutom mesu nakon kratkog vremena transporta, dok je vjerojatnost preživljavanja manja u sušenom i dimljenom mesu koje je izloženo višim temperaturama tijekom transporta. Također, smatraju da temeljito kuhanje (na 100°C) ubija virus.

Znanstveno izvješće u cijelosti pogledajte na:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3884.htm

Preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu (http://www.hah.hr/index.php?id=1030)


Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Spongiformna encefalopatija jelena – Chronic wasting disease (CWD)

Urednik

Službeni/ovlašteni veterinari – demografska slika u RH i usporedba sa situacijom u EU

Urednik

Ptičja influenca u divljih kanida – prijetnja javnom zdravlju i zdravlju životinja

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više