Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) završila je reviziju postupaka u inspekciji mesa te je, na zahtjev Europske komisije, izdala preporuke za poboljšanje postojeće prakse čime je na znanstvenoj osnovi osigurala mogućnost za modernizaciju inspekcija diljem EU.
Modernizacija je potrebna jer tradicionalna praksa inspekcije nije uvijek pogodna za otkrivanje glavnih bioloških opasnosti porijeklom iz mesa, kao što su Campylobacter i Salmonella ili kontaminacije kemijskim tvarima, poput postojanih organskih onečišćivača ili zabranjenih tvari.
“Ovaj rad će biti potpora upraviteljima rizikom u smanjenju rizika za javno zdravstvo u bitnom koraku u lancu proizvodnje mesa“ navodi Catherine Geslain-Lanéelle, izvršna direktorica EFSA-e.
Više detalja pogledajte na:
Pročitajte i:
· N. Zdolec, Ivana Filipović, Vesna Dobranić
INSPEKCIJA MESA U EUROPSKOJ UNIJI – STANJE I PERSPEKTIVE