DijagnostikaKućni ljubimciRadionica

Elastografija :: vrhunska dijagnostička tehnologija u veterinarskoj medicini

Mr. sc. Tomislav Brajko, dr.med.vet.
MedExpert d.o.o.


Elastografija predstavlja sam vrh dijagnostičke tehnologije u veterinarskoj medicini, pouzdanija je od običnog ultrazvuka, a svojim višenamjenskim djelovanjem objedinjuje niz dijagnostičkih postupaka.

Elastografija je vrlo korisna tehnologija koja osigurava dodatnu kliničku vrijednost pregleda, omogućavajući vam da vrlo precizno procijenite tvrdoću tkiva. Kliničke studije su potvrdile da ultrazvučni pregled u kombinaciji s elastografijom daje najbolje rezultate u ranom otkrivanju tumora te potencijalno smanjuju broj nepotrebnih biopsija.

Svi tumori, posebno zloćudni, pružaju otpor na pritisak sondom, što se prikazuje promjenama boje na monitoru ultrazvučnog aparata, od crvene, preko žute i zelene za normalna tkiva, do plave i sivo-crne za sumnjiva i tumorski izmijenjena tkiva. Neki tumori daju pet, pa i preko dvadeset puta veći otpor na pritisak u odnosu na normalne strukture.

Više informacija:
mr. sc. Tomislav Brajko, dr.med.vet., mob. +385 (0)91 4265 004, e-mail: veterina@medexpert.hr

Radionica pod nazivom “Elastografija – nova ultrazvučna metoda u oslikavanju mekih tkiva životinja u veterinarskoj praksi” bila je jedna od deset stručnih radionica održanih tijekom 7. međunarodnog kongresa Veterinarska znanost i struka. Održana je u prostorijama Zavoda za rendgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a vodili su ju prof. dr. sc. Damir Stanin i mr. sc. Tomislav Brajko. To je bila prva prezentacija elastografije u veterini u Hrvatskoj.Vezani sadržaji

MEDEXPERT specijalizirani veterinarski program * MINDRAY *

Urednik

9. Hrvatski kongres veterinara male prakse

Urednik

BIG BLUE :: laboratorijska dijagnostika u maloj praksi

Urednik

Noć muzeja 2024. “Muzeji i nova publika”

Urednik

Dijagnostika i prevencija bedrenice

Urednik

Pojavnost neoplazija u hrvatskih autohtonih pasmina pasa: retrospektivna analiza tijekom desetogodišnjeg razdoblja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više