Hranidba domaćih životinja

EU Mycotoxin Management Summit 2013

Alltech ...prirodnoEU MYCOTOXIN MANAGEMENT SUMMIT 2013


Na svom skupu „EU Mycotoxin Management Summit 2013“ u Budimpešti 12.-13. studenog 2013. Alltech je između ostalog objavio i rezultate praćenja mikotoksina u žitaricama u različitim dijelovima Europe iz žetve 2013., a u projektu je obuhvaćena i Republika Hrvatska.

Ukratko: rezultati iz žetve 2013. u zemljama Europe pokazali su kontaminiranost u svim uzorcima, 93% uzoraka kukuruza bilo je kontaminirano s 6-12 mikotoksina, a 78% uzoraka pšenice sa 3-11 mikotoksina.

Ove godine može se očekivati manje problema s aflatoksinom, mada su u diskusijama autori istaknuli da se i profil i količine mikotoksina mogu znatno promijeniti tijekom mjeseci čuvanja žitarica.

Više problema u usporedbi sa žetvom 2012. očekuje se od strane mikotoksina grupe trikotecena A i B, te fumonizina. To znači da glavninu štetnih učinaka u krava možemo očekivati u vidu problema s imunitetom, zdravljem vimena i reprodukcijom. Porast broja somatskih stanica, mastitisi i više problema s funkcijom buraga (penicilium toksini) su ono što bi mogli očekivati u praksi.

U svinja i peradi, prema profilu nađenih mikotoksina, u nadolazećim mjesecima također treba biti oprezniji i očekivati više problema sa slabijim imunitetom (imunosupresija), problemima probavnog sustava (konzumacija, zdravlje crijeva) i respiratornog sustava.

Dobiveni rezultati iz žetve 2013. o multiploj kontaminaciji još jednom su dokazali opravdanost korištenja vezača mikotoksina širokog spektra i visokog kapaciteta vezanja.

Mycosorb-ANakon Mycosorba, organskog vezača mikotoksina s najširim do danas poznatim spektrom djelovanja zahvaljujući glukomananima iz kvasaca, Alltech kroz inovirani Mycosorb A+ donosi dodatna unapređenja:

  • prošireni spektar vezanja mikotoksina
  • veći kapacitet vezanja mikotoksina u hrani
  • veći stupanj sigurnosti obrane od mikotoksina.

 

 


Ivica Matanić
Country Manager
Alltech  |   www.alltech.com
Alltech Hrvatska d.o.o. |  Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb  |  Croatia
Tel: +385 1 2339 001  |  Fax: +385 1 2339 008  |  Mobile: +385 98 900 4213
facebook.com/AlltechNaturally | @AlltechTweets

Vezani sadržaji

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača

Urednik

Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“

Urednik

Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu

Urednik

15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

PERADARSKI DANI 2022.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više