Uprava za veterinarstvo i sigurnost hraneVeterinarska djelatnostVeterinarski lijekovi

Evidencija o liječenju životinja namijenjenih prehrani ljudi

Izvor: Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede RH (http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=13)

Veterinarsko medicinski proizvodi


uprava-webRadi zaštite zdravlja ljudi provodi se praćenje ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda u hrani. Svaki posjednik životinja namijenjenih prehrani ljudi obvezan je prema članku 87. Zakona o veterinarstvu (NN, 41/07) voditi i čuvati (najmanje 5 godina) evidenciju o liječenju navedenih životinja. Evidencija se mora voditi kako bi se moglo dokazati da su navedeni veterinarsko-medicinski proizvodi primijenjeni prema uputi o lijeku, te se poštovao utvrđeni vremenski period od zadnje primjene veterinarsko-medicinskog proizvoda (karencija) prije stavljanja proizvoda životinjskog podrijetla u promet.

Knjiga evidencija o liječenju životinja i karenciji (Word) ↗


Proizvodi životinjskog podrijetla namijenjeni prehrani ljudi koji sadrže ili sadrže u količinama većim od dopuštenih, rezidue i druge onečišćivače škodljive za ljudsko zdravlje ne smiju se stavljati u promet za javnu potrošnju jer su zdravstveno neispravni. Posjednik životinje svojim potpisom na svjedodžbi o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinje jamči da stavlja u promet zdravstveno ispravne proizvode životinjskog podrijetla.

POJMOVNIK:
  • Veterinarsko-medicinski proizvod (VMP) je: a) svaka tvar ili mješavina tvari koje imaju svojstvo liječenja ili sprječavanja bolesti životinja; ili b) svaka tvar ili mješavina tvari koje se mogu primijeniti na životinjama u svrhu obnavljanja, ispravljanja ili prilagodbe fizioloških funkcija farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim djelovanjem ili postavljanjem medicinske dijagnoze, te sredstva za redukciju mikroorganizama za primjenu u veterini.
  • Ljekovita hrana za životinje je svaka mješavina jednog ili više VMP i hrane za životinje koja je pripremljena kao gotova za stavljanje u promet i namijenjena je životinjama bez daljnje prerade zbog ljekovitih ili preventivnih svojstava ili drugih svojstava VMP. Ljekovita hrana za životinje izdaje se samo na veterinarski pisani nalog.
  • Karencija je razdoblje koje mora proteći od posljednje primjene veterinarsko-medicinskog proizvoda na životinjama, pod propisanim uvjetima u skladu s odredbama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima i posebnim propisima o proizvodnji hrane podrijetlom od tih životinja, a radi zaštite zdravlja ljudi i osiguranja da proizvedena hrana ne sadržava rezidue u količinama većim od najviše dopuštenih koncentracija.
  • Rezidua je ostatak tvari s farmakološkim djelovanjem, ostatak njihovih metabolita i drugih tvari koje mogu zaostati u proizvodima životinjskoga podrijetla, a za koje je dokazano ili postoji sumnja da su škodljivi po ljudsko zdravlje.
  • Posjednik životinje – svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje i dobrobit životinje.
  • JIBG = jedinstveni identifikacijski broj gospodarstva je osmeroznamenkasti neponovljivi broj svakog gospodarstva koji izdaje Hrvatski stočarski centar po upisu u Registar farmi.
  • Šifra posjednika goveda se koristi u Jedinstvenom registru goveda dok gospodarstvo ne dobije JIBG.
  • IKG = Identifikacijska kartica gospodarstva, na kojoj piše JIBG te šesteroznamenkasti serijski broj kartice i peteroznamenkasti tetovirni broj ako se radi o gospodarstvu koje tetovira svinje.

Prenešeno sa http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=13

    Vezani sadržaji

    Održana radionica ‘Antimikrobna rezistencija i razborita primjena veterinarskih lijekova’

    Urednik

    Odluka o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

    Urednik

    Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

    Urednik

    Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

    Urednik

    U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

    Urednik

    17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

    Urednik

    Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više