Knjige i priručniciSigurnost hrane

FERMENTED MEAT PRODUCTS: HEALTH ASPECTS

Nove knjige

Nevijo Zdolec
Urednik: doc. dr. sc. Nevijo Zdolec
2016. godina, tvrdi uvez, 572 str.
Jezik: engleski
Izdavač: CRC Press, Taylor & Francis, Boca Raton, Florida, SAD.
ISBN: 9781498733045

Iz predgovora

fermented-meat-products-health-aspects-400Fermentirane mesne proizvode možemo razmatrati s različitih gledišta: tehnološkog, kemijskog, biokemijskog, toksikološkog, prehrambenog i drugih, uvijek u vezi s određenim javnozdravstvenim temama. Ova je knjiga usmjerena upravo na zdravstvene aspekte fermentiranih mesnih proizvoda, koje kroz 23 poglavlja prezentiraju eminentni međunarodni stručnjaci različitih profila – veterinari, mikrobiolozi, molekularni biolozi, analitički kemičari, biotehnolozi, nutricionisti. Kompleksnost proizvodnje i zdravstveni aspekti fermentiranih mesnih proizvoda zahtijevaju takav multidisciplinarni pristup koji čitatelju daje širok uvid u potencijalne rizike i njihovu kontrolu.

Uvodna poglavlja predstavljaju specifične vrste fermentiranih mesnih proizvoda i osnovna načela njihove proizvodnje. Opisane su osnovne tehnološke operacije te kombinacije tehnologija u kontekstu njihova utjecaja na sigurnost proizvoda, kao i rizici tradicionalne proizvodnje. Dva su poglavlja posvećena zdravstvenim aspektima fermentiranih mesnih proizvoda od divljači te malih preživača. Sljedeća poglavlja razmatraju fermentirane mesne proizvode kroz teme iz područja mikrobiologije i biotehnologije, uključujući mikrobnu ekologiju, autohtone starter-kulture, biokonzerviranje, probiotike, molekularnu analitiku, patogene mikroorganizme, antimikrobnu rezistenciju te procese kvarenja. Nekoliko je poglavlja potom posvećeno kemijskim i toksikološkim temama poput kemijskih opasnosti, biogenim aminima, sastavu proizvoda i utjecaju na zdravlje potrošača te mastima i oksidaciji masti u fermentiranim mesnim proizvodima. Na kraju se u dva poglavlja prikazuje problematika samokontrola, preduvjetnih programa, HACCP-a i službenih kontrola.
Sadržaj većine poglavlja nije strogo ograničen samo na fermentirane mesne proizvode, već je primjenjiv u konceptu sigurnosti hrane u cijelom proizvodnom lancu hrane životinjskog podrijetla.

Ova je knjiga rezultat zajedničkog doprinosa 48 autora iz renomiranih institucija iz Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Japana, Austrije, Italije, Slovačke, Češke, Grčke, Čilea, Cipra, Španjolske, Portugala, Srbije i Hrvatske. Nadamo se da će pronaći svoj put do široke znanstvene i stručne javnosti te poslužiti u nastavne svrhe u području higijene i tehnologije hrane.Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Urednik
doc. dr. sc. Nevijo Zdolec
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vezani sadržaji

Agroproteinka domaćin terenske nastave studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Urednik

Sveučilišni priručnik UPORABA ŽIVOTINJA U ISTRAŽIVANJIMA

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Simpozij “Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina” i promocija knjige EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više