Sigurnost hraneZoonoze i Jedno zdravlje

HAH: Ljetni podsjetnik – pravilno rukovanje hranom je ključno!

Uz dopuštenje preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu


HAHIako se često čini da opasnost dolazi izvana, nedvojbeno je da su kućanstva najčešće mjesto izlaganja patogenu. U HR je tijekom 2016. godine prijavljeno 23354 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom. Prema Izvješću EU o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnicima zoonoza i epidemijama bolesti koje se prenose hranom za 2015. godinu, salmonela u jajima najčešći je uzročnik bolesti/zaraza uzrokovanih hranom.

Stoga posebnu pažnju treba posvetiti pripremi i pravilnom rukovanju hranom.

Izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može biti štetna po zdravlje. To je posebno izraženo ljeti kada je hrana zbog visokih temperatura podložnija kvarenju.

Prema epidemiološkim podacima, tijekom ljetnih mjeseci salmonele su najčešći uzročnik trovanja hranom, a mogu se naći u hrani koja potječe od životinja ili u hrani koja je naknadno zagađena nepravilnim rukovanjem (prljavim rukama ili priborom – križna kontaminacija).

Salmonele se prenose sirovim ili nedovoljno termički obrađenim mesom (najčešće mesom peradi, ali i mesom ostalih životinja), jajima i mliječnim proizvodima, a zabilježene su i epidemije salmoneloza podrijetlom iz voća, povrća i pekarskih proizvoda koje su puno rjeđe i kod nas sporadične. U nas se epidemije salmoneloza često povezuju s konzumacijom kolača iz domaće radinosti za koje su korištena jaja, koja nisu bila termički obrađena (poput krempita i sličnih slastica).

Najčešće greške prilikom pripreme hrane su omogućavanje doticaja sirove i termički obrađene hrane (križna kontaminacija) te nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene te nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane (nedovoljno niske ili nedovoljno visoke temperature).

Dodatne upute o sigurnom rukovanju hranom pogledajte u brošuri Sigurnost hrane u mom domu.

Uz dopuštenje preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu (https://www.hah.hr/ljetni-podsjetnik-pravilno-rukovanje-hranom-je-kljucno/)



Vezani sadržaji

Antimikrobna rezistencija u veterinarskoj medicini

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

CEEPUS VetNEST Ljetna škola Zoonoze

Urednik

Spongiformna encefalopatija jelena – Chronic wasting disease (CWD)

Urednik

Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja

Urednik

Primjer endemske i moguće emergentne virusne zoonoze u Hrvatskoj – hepatitis E i krimsko-kongoanska hemoragijska groznica

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više