Hranidba domaćih životinjaSigurnost hrane

Hrvatska agencija za hranu objavila je ‘Znanstveno mišljenje o ergot alkaloidima u hrani i hrani za životinje’

Uz dopuštenje preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu


HAHErgot alkaloidi su produkti gljivica raznih rodova, a mogu se pojaviti u više od 400 biljnih vrsta, od kojih su raž, pšenica i ostale žitarice najbitnije za čovjeka. Fiziološki učinci ergot alkaloida poznati su od davnina gdje su, uslijed konzumacije kontaminiranih žitarica, brašna i kruha, bila česta masovna trovanja. Međutim, napredak znanosti i poboljšanja u primjeni agronomskih i tehnoloških mjera spriječili su izbijanje većih epidemija ergotizma u zadnjih nekoliko desetljeća.

Objavljeno znanstveno mišljenje govori o trogodišnjem istraživanju ergot alkaloida i ergot sklerocija koje je Hrvatska agencija za hranu provela od 2014. do 2016. god. na različitim uzorcima žitarica i proizvoda od žitarica podrijetlom iz Republike Hrvatske. Premda za ergot alkaloide ne postoji zakonom propisana najveća dopuštena količina, prema Uredbi Komisije 2015/1940, državama članicama se preporučuje da prate prisutnost ovih alkaloida te da o rezultatima obavijeste Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA).

Ukupno je uzorkovano 80 uzoraka (od sirovine do gotovih proizvoda) te analizirano na 6 glavnih ergot alkaloida i njihovih –inin epimera. U gotovim proizvodima, najveća koncentracija zabilježena je u kruhu od raži i pšenice, te je ista iskorištena za procjenu rizika kao najgori mogući scenarij. Zaključeno je da osoba od 70 kg dnevno može pojesti do 870 g takvog kruha bez rizika od akutne toksičnosti, a po pitanju kronične toksičnosti, takav proizvod svakodnevno može jesti u količinama do 520 g bez rizika po zdravlje.

Osim procjene rizika, ovim trogodišnjim istraživanjem pokušalo se odrediti povezanost između prisutnosti ergot sklerocija i pojave ergot alkaloida u žitaricama. Prema rezultatima analiza zaključeno je da prisutnost sklerocija u neprerađenim žitaricama nije dobar pokazatelj pojavnosti ergot alkaloida te je vjerojatnije da se kontaminacija žitarica dogodila u nekoj od prethodnih agrotehnoloških faza razvoja ili obrade žitarica.

Uz dopuštenje preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu (https://www.hah.hr/hrvatska-agencija-za-hranu-objavila-je-znanstveno-misljenje-o-ergot-alkaloidima-u-hrani-i-hrani-za-zivotinje/)



Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više