Hranidba domaćih životinjaSigurnost hrane

Hrvatska agencija za hranu objavila je ‘Znanstveno mišljenje o ergot alkaloidima u hrani i hrani za životinje’

Uz dopuštenje preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu


HAHErgot alkaloidi su produkti gljivica raznih rodova, a mogu se pojaviti u više od 400 biljnih vrsta, od kojih su raž, pšenica i ostale žitarice najbitnije za čovjeka. Fiziološki učinci ergot alkaloida poznati su od davnina gdje su, uslijed konzumacije kontaminiranih žitarica, brašna i kruha, bila česta masovna trovanja. Međutim, napredak znanosti i poboljšanja u primjeni agronomskih i tehnoloških mjera spriječili su izbijanje većih epidemija ergotizma u zadnjih nekoliko desetljeća.

Objavljeno znanstveno mišljenje govori o trogodišnjem istraživanju ergot alkaloida i ergot sklerocija koje je Hrvatska agencija za hranu provela od 2014. do 2016. god. na različitim uzorcima žitarica i proizvoda od žitarica podrijetlom iz Republike Hrvatske. Premda za ergot alkaloide ne postoji zakonom propisana najveća dopuštena količina, prema Uredbi Komisije 2015/1940, državama članicama se preporučuje da prate prisutnost ovih alkaloida te da o rezultatima obavijeste Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA).

Ukupno je uzorkovano 80 uzoraka (od sirovine do gotovih proizvoda) te analizirano na 6 glavnih ergot alkaloida i njihovih –inin epimera. U gotovim proizvodima, najveća koncentracija zabilježena je u kruhu od raži i pšenice, te je ista iskorištena za procjenu rizika kao najgori mogući scenarij. Zaključeno je da osoba od 70 kg dnevno može pojesti do 870 g takvog kruha bez rizika od akutne toksičnosti, a po pitanju kronične toksičnosti, takav proizvod svakodnevno može jesti u količinama do 520 g bez rizika po zdravlje.

Osim procjene rizika, ovim trogodišnjim istraživanjem pokušalo se odrediti povezanost između prisutnosti ergot sklerocija i pojave ergot alkaloida u žitaricama. Prema rezultatima analiza zaključeno je da prisutnost sklerocija u neprerađenim žitaricama nije dobar pokazatelj pojavnosti ergot alkaloida te je vjerojatnije da se kontaminacija žitarica dogodila u nekoj od prethodnih agrotehnoloških faza razvoja ili obrade žitarica.

Uz dopuštenje preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu (https://www.hah.hr/hrvatska-agencija-za-hranu-objavila-je-znanstveno-misljenje-o-ergot-alkaloidima-u-hrani-i-hrani-za-zivotinje/)



Vezani sadržaji

18. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više