Hrvatska veterinarska komoraHrvatski veterinarski institutMeđunarodna suradnjaSigurnost hraneUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneVeterinarski fakultet u ZagrebuVeterinarsko javno zdravstvo

Nova veterinarska platforma za veću transparentnost i konkurentnost

Prenešeno iz časopisa HRVATSKI VETERINARSKI VJESNIK 21-5/6.[download/preuzmi pdf]

EU-sredstva-1-2
Hrvatski znanstvenici s Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom planiraju primjenom novih tehnologija promijeniti način rada veterinarske struke. Ovim jedinstvenim projektom u Europi u Hrvatskoj bi se uspostavila iznimno djelotvorna veterinarska platforma i sustav praćenja i uzbunjivanja prilikom izbijanja opasnih bolesti. Time bismo postavili nove standarde i hrvatsku veterinarsku struku učinili prepoznatljivom u Europi i svijetu.

U posljednje vrijeme svjedoci smo izbijanja većega broja opasnih zaraznih bolesti koje ugrožavaju zdravlje ljudi i životinja. U sprječavanju izbijanja i širenja bolesti veoma je važna uloga veterinara koji štiteći zdravlje životinja ujedno štite i zdravlje ljudi. Stoga je na svjetskoj razini pokrenuta kampanja “Jedan svijet – jedna medicina – jedno zdravlje”, što obuhvaća interdisciplinarnu suradnju i komunikaciju u svim dijelovima zdravstvene brige za ljude, životinje i okoliš. Kako bismo se lakše i učinkovitije borili protiv opasnosti koje prijete, osmišljena je i ova nova veterinarska tehnološka platforma koja bi trebala povećati transparentnost u sustavu praćenja zdravlja životinja i ispravnosti proizvoda životinjskoga podrijetla u cijelom lancu prehrane, a ujedno povećati konkurentnost veterinarskoga sektora u Hrvatskoj i regiji.

Na projektu pod nazivom Nova veterinarska platforma za veću transparentnost i konkurentnost, vrijednom više od pola milijuna eura, surađuju znanstvenici Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatskoga veterinaskog instituta uz potporu Hrvatske veterinarske komore, Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinarstvo i Hrvatske poljoprivredne agencije te Međunarodnoga udruženja za praćenje proizvodnje životinja (ICAR – International Committee for Animal Recording). Njihov je cilj razviti novu informacijsku veterinarsku platformu uz primjenu najnovijih tehnologija kako bi se povećala efikasnost cijeloga sustava nadzora životinja i hrane za ljude.

Osim nabave potrebne opreme, spomenutim će se novcem financirati i nužna edukacija znanstvenika te istraživanje i razvoj vlastitih prototipa uređaja i programa nužnih za obavljanje veterinarske djelatnosti, čime će se olakšati prikupljanje potrebnih podataka o zdravlju životinja i rad veterinara. Time bi hrvatski znanstvenici i veterinari prešli na višu razinu i zauzeli vodeću poziciju u Europi i postali međunarodno prepoznatljivi.

Uz uvođenje potpuno nove tehnologije projekt predviđa i uspostavljanje sustava za prijenos znanja i novih tehnologija sa znanstvenih institucija u praksu. Budući da je cilj projekta uspostaviti učinkovitiji sustav otkrivanja i praćenja bolesti životinja, stvarnu korist od projekta imat će potrošači, proizvođači i prerađivači hrane, znanstvenici, odnosno svi sudionici u lancu prehrane.

EU-sredstva-2-2
HRVATSKI VETERINARSKI VJESNIK


Vezani sadržaji

Potpisan Memorandum of Understanding između veterinarskih fakulteta u Zagrebu i Kafkasu

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

Sveučilišni priručnik UPORABA ŽIVOTINJA U ISTRAŽIVANJIMA

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više