Hrvatski veterinarski institut

HVI: Humanost na djelu

Stana Alduk“Stanu Alduk, vremešnu staricu od 76 godina iz Žitnića kraj Drniša, život nije mazio. Cijeli svoj radni vijek od trideset godina radila je u građevinarstvu i to na najtežim fizičkim poslovima kao što je ručno miješanje betona. Nakon Domovinskog rata, na temeljima u ratu srušene kuće, iznašla je dovoljno snage da sagradi novu.”

U prosincu 2013. godine, točnije 10. prosinca, Stanu Alduk je zadesila nova tragedija. vlak
Na željezničkom prijelazu u Žitniću, putnički vlak koji vozi na relaciji Drniš-Split naletio je na krave koje je Stana Alduk vodila na ispašu te je na licu mjesta usmrtio šest krava, a dvije su radi teških ozljeda kasnije eutanazirane.

Ovu vijest objavili su brojni pisani i elektronički mediji te je ravnatelj Instituta, potaknut tragedijom tragedijom i gubitkom kojeg je doživjela Stana Alduk, predložio kolegiju predstojnika Odjela da joj se na adekvatan način pruži pomoć. Kolegij Instituta je jednoglasno podržao njegov prijedlog pa je Hrvatski veterinarski institut kupio pet krava i darovao ih Stani Alduk kako bi joj se umanjio nastali gubitak bitan za životno preživljavanje.
Donirane krave, nabavljene iz lokalnog uzgoja, prilagođene su uvjetima okoliša drniškoga kraja.
Uz veliku pomoć Joška Stojanovića, dr.med.vet. iz Veterinarske ambulante Drniš u pronalasku odgovarajućih krava, humanitarna akcija pomoći baki Stani je uspješno realizirana.krave-u-štali
Stana Alduk - posjet donatora iz HVI
“Ovog tjedna posjetili smo baku Stanu i njezinu obitelj kako bi je upoznali i predali joj darovnicu. Baka Stana nam je sa ponosom pokazala darovane krave, a suze radosnice i iskre zahvalnosti u njezinim očima koje govore više od tisuću riječi, bile su nam dostatna potvrda da smo postupili na ispravan način te da smo iskazali humanost koje u današnje vrijeme tako puno nedostaje.” – kažu u Hrvatskom veterinarskom institutu.


Tekst i fotografije: Hrvatski veterinarski institut


Vezani sadržaji

Potpisan sporazum o suradnji Hrvatskog veterinarskog instituta i javne ustanove Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

Delegacija Hrvatskog veterinarskog instituta u posjeti Hrvatskoj veterinarskoj komori

Urednik

PANEL: Cijepljenje protiv influence ptica (ptičje gripe): mogućnosti i ograničenja

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više