Preneseno sa:
http://www.veinst.hr/aktualnosti/350-objavljena-broura-mikotoksini-prijetnja-sigurnosti-tradicionalnih-mesnih-proizvoda
Znanstvena istraživanja u ovom području provode se u okviru četverogodišnjeg istraživačkog projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), naziva „Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača“ (IP-2018-01-9017), čiji je nositelj Hrvatski veterinarski institut (HVI), a voditeljica prof. dr. sc. Jelka Pleadin.
Provedena istraživanja po prvi puta daju uvid u koncentracije svih mikotoksina značajnih za mesne proizvode, ujedno uzimajući u obzir utjecaj vrste proizvoda i klimatske uvjete tijekom njihove proizvodnje u svih pet regija Hrvatske. Temeljem prehrambenih navika stanovništva u Hrvatskoj, provesti će se procjena izloženosti potrošača mikotoksinima kroz učestalost konzumacije ove vrste proizvoda. Rezultati istraživanja služiti će za izradu znanstvenog mišljenja kao neophodne znanstvene podloge nadležnim tijelima u području sigurnosti hrane za uspostavu najvećih dopuštenih količina mikotoksina u mesnim proizvodima, a također i proizvođačima u cilju prevencije rasta nepoželjnih plijesni te kontaminacije mesnih proizvoda mikotoksinima.
U objavljenoj brošuri prikazani su rezultati pojavnosti mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima s hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uzorkovanih u svih pet regija Hrvatske tijekom dvogodišnjeg razdoblja (2020. – 2021.). Provedbu istraživanja financirala je HRZZ, a izradu brošure HRZZ uz potporu HVI.
Brošuru možete preuzeti na poveznici:
Vezano (plijesni, mikotoksini):
- Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja
- Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača
- Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“
- Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu
- 15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane