DijagnostikaHrvatski veterinarski institutStručno usavršavanje

HVI: Osnove primjene matičnih stanica u veterinarskoj medicini

Dr. sc. Tomislav Bedeković, dr. sc. Nina Krešić
Hrvatski veterinarski institut

hvi-maticne-stanice-u-vet-med-tomislav-bedekovic-gostiHRVATSKI VETERINARSKI INSTITUTU cilju proširenja i unaprijeđenja suradnje s veterinarskim ambulantama male prakse, Hrvatski veterinarski institut ugostio je na jednodnevnom seminaru svoje najbliže dosadašnje suradnike, specijaliste iz ambulanti male prakse, kako bi ih upoznao s osnovama primjene matičnih stanica porijeklom iz masnog tkiva u veterinarskoj medicini te proširenjem usluga koje su im po tom pitanju dostupne na Hrvatskom veterinarskom institutu. Skupu je nazočilo desetak najbližih suradnika – specijalista male prakse – s kojima HVI godinama surađuje kao partner za laboratorijsku dijagnostiku bolesti kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka.

Dr. sc. Tomislav BedekovićPredstojnik Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta
Dr. sc. Tomislav Bedeković, dr.med.vet.
Predstojnik Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta
U prvom dijelu predavanja naglašena je nova strategija Odjela za virologiju koja se najvećim dijelom naslanja na djelatnost ambulanti male prakse te aktivnosti koje se provode s tim ciljem. Jedna od tih aktivnosti je i priprema matičnih stanica. Iako je to novija djelatnost unutar HVI-a, sam rad na tom polju uspješno se implementira duži niz godina primjenom najnovijih znanstvenih spoznaja. Za to je vrijeme i objektivno dosegnuta potrebna razina stručnosti za ispunjavanje kvalitativnih zahtjeva koji omogućuju pružanje ove usluge veterinarskim ambulantama. Sudionicima su predstavljene i nove usluge po pitanju ciljane virološke dijagnostike zaraznih bolesti pasa (pseći herpesvirus 1, parvoviroza, štenećak, zarazni hepatitis pasa) i mačaka (zarazni peritonitis, mačji herpesvirus, panleukopenija mačaka, mačji calicivirus) te usluga Next Generation Sequencing-a koja omogućuje neciljano pretraživanje pojedinih uzoraka na prisutnost dijelova virusnih genoma (metagenomika).
hvi-maticne-stanice-u-vet-med-nina-kresic-gostiU drugom dijelu predavanja, dr. sc. Nina Krešić je okupljene specijaliste male prakse upoznala s osobinama matičnih stanica, njihovim ljekovitim potencijalom, načinom pripreme matičnih stanica za aplikaciju (uzorkovanje, izdvajanje stanica, kultivacija) i iskustvima HVI-a u radu s matičnim stanicama.

Dr. sc. Nina KrešićLaboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta
Dr. sc. Nina Krešić, dr.med.vet.
Laboratorij za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta
Regenerativna sposobnost organizma je izvanredna i iskorištava se otkad je čovjeka i medicine. Regenerativna medicina, jedno od područja s najintenzivnijim razvojem, usmjerena je na iskorištavanje sposobnosti matičnih stanica da regeneriraju organizam.
Poznato je povoljno djelovanje matičnih stanica iz koštane srži u slučajevima hematopoetskih oboljenja. Međutim, otkrićem matičnih stanica u drugim organima i ustanovljenjem njihovih brojnih izvanrednih svojstava dolazi do eksplozije njihove primjene kao lijeka u brojnim kliničkim studijama koje se provode, kako na ljudima, tako i na životinjama.
Kliničke studije ukazuju da veterinarsku medicinu, posebice u segmentu kućnih ljubimaca (i visokovrijednih životinja) očekuje sve veća i šira primjena matičnih stanica. Prava implementacija primjene matičnih stanica u veterinarskoj medicini tek slijedi, što znači i razvoj regenerativne medicine u kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka.

Vezani sadržaji

Dok udruge ratuju, životinje i veterinari stradavaju

Urednik

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Otvorena nova ambulanta Veterina Branimir

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

Uručene potvrdnice za završen Internship program “Male životinje” u ak. god. 2023./2024.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više