GOLDIKućni ljubimciPopularni članci i videoUnutrašnje bolesti

I kućne mačke mogu dobiti toplotni udar

Dr. sc. Silvija Rakočević, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta GOLDI


goldi_bigPsi i mačke mogu patiti od iscrpljenosti zbog izlaganja vrućini, naročito oni psi koji izlaze izvan kuće ili mačke koje stalno žive na ulici.
Ali i mačke koje žive samo u kući, također mogu patiti od problema koje mogu donijeti sa sobom veće vrućine. Ako nemamo klimu, ne spuštamo rolete, ili ne navučemo tamne zastore, često kroz zatvoreni prozor ulaze sunčeve zrake koje imaju jaki intenzitet. Tada se u stanu u kojem su prozori zatvoreni i nezaštićeni, a nema protoka zraka, stvori vrlo visoka temperatura. Tada mačke često mogu pokazivati znakove izloženosti višoj temperaturi, leže, jedva se miču, brzo i plitko dišu, imaju raširene zjenice. Vlasnici panično zovu veterinara i kažu da maca izgleda kao da je mrtva ili kolabirala.
Morali bi poduzeti neke mjere da do takvih stanja ne dođe. Osim rolete i zastora koji bi morali biti po mogućnosti spušteni, maca u stanu mora imati mjesta gdje se može sakriti od sunčevih zraka. Neke mačke piju puno manje vode kad je veća vrućina, što se zapravo kosi sa svakim pravilom. Neke ne žele piti vodu koja se stajanjem ugrijala. Tada možemo u vodu staviti i kocku leda. Voda bi morala biti uvijek svježa i na više mjesta u stanu.
Ako vlasnik primijeti da mačka ima problema zbog visoke temperature, može ju pokušati ohladiti s vlažnim i hladnim gazama ili ručnikom i time proći preko dlake cijelog tijela. To neka ne bude jako mokro, jer se neke mačke boje vode. Naravno da je to samo prva pomoć, ali ako dođe do takvih stana, najbolje je da potražite najbližeg veterinara.


Vezani sadržaji

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Neurološki pregled: koje su nam informacije najbitnije u neurološkoj lokalizaciji?

Urednik

Izazovi u prehrani štenadi tijekom neonatalog razdoblja

Urednik

Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o dobrobiti pasa i mačaka i njihovoj sljedivosti – javno savjetovanje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više