Rodoljub Džakula, dr.med.vet.
OPG Džakula
Analiza stanja u sustavu K-TOsnovni elementi u sustavu K-TOPG koji prelazi s proizvodnje mlijeka u sustav K-T (primjer)Uvjeti opstanka u sustavu K-TZa kraj
Izvor: Zbornik radova 11. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
Analiza stanja u sustavu K-T
Trend pada broja krava nastavlja se zadnjih 15 godina (ali samo u RH), a jako je teško doći do točnog podatka koliko ima krava u klasičnom sustavu KRAVA-TELE jer je većina krava upisana kao krave dojilje, što je objedinilo sve krave.
Cilj ovog rada je pokušati razjasniti ima li ova proizvodnja budućnost u RH.
Važno je napomenuti da se ovdje misli isključivo na proizvodnju ‘krava – tele’, dakle, bez mužnje i prodaje mlijeka.
Ovaj sustav proizvodnje zasigurno “nije nešto” isplativ čim se time ne bave oni veliki, “pravi” proizvođači. Dobro je poznato da proizvodnja koja obuhvaća pripuste i porode, uključuje i rizik i to poveliki, za razliku od tova bikova, osobito od 250 kg nadalje, ili trgovine stokom.
Osnovni elementi u sustavu K-T
Uz nekih 10 kilograma soli po kravi godišnje to je gotovo sve što vam treba…
Ovakvo razmišljanje je mnoge dovelo u ovaj sustav proizvodnje, gdje su se gorko razočarali jer:
- nije bilo paše zbog suše,
- nije bilo dobro sijeno,
- nije bilo dosta sijena,
- sve krave nisu bile bređe,
- su neke krave nekim čudom uginule,
- telad ima nekakav proljev od kojeg ugiba,
- vašu telad sad baš nitko ne treba,
- imate blokirano gospodarstvo,
- se krave ritaju dok stavljate tele da posisa kolostrum,
- morate imati radnike za sve tri smjene,
- postoji neki metilj koji se ne liječi, …
Sve ovo jako dobro znaju oni koji se time bave, a još bolje oni koji su to probali pa na vrijeme napustili i sada “mirno” tove bikove, a telad kupuju.
OPG koji prelazi s proizvodnje mlijeka u sustav K-T (primjer)
Pretpostavka prijelaza je korištenje istih objekata i mehanizacije bez prelaska u ekološku proizvodnju (što je u Austriji gotovo redovit slučaj) čime bi se gotovo udvostručio iznos potpora, a i povećala izlazna vrijednost proizvodnje.
U tablici 1. vidi se usporedba prihoda od mliječne proizvodnje i projekcija buduće proizvodnje u sustavu K-T.Premije na mlijeko su prihod kojeg nema kod sustava K-T, ali je zato veći poticaj za krave dojilje. S druge strane, u ovom sustavu nema izdataka kao u mliječnoj proizvodnji.
Amortizacija ostaje ista i zaključak je da se ne isplati prelazak s ovolikim brojem krava iz slijedećih razloga:
- nema premije za mlijeko,
- veća je potpora za krave dojilje,
- prihod su samo telad,
- izdatci su upola manji u sustavu K-T.
U tablici 2. vidljivo je da je tek s dvostrukim povećanjem broja krava tj. sa 15 mliječnih na 30 pašnih moguće dostići istu razinu dohotka. Ovdje moramo napomenuti slijedeće činjenice:
- tek dvostruki broj krava u jednom sustavu proizvodnje dostiže proizvodnju od 15 krava u drugom sustavu proizvodnje;
- postoji problem gubitka stalnog mjesečnog prihoda;
- radi razlike prihoda bilo bi dobro ući u eko-proizvodnju ili pokrenuti neku od dodatnihproizvodnji npr. proizvodnju povrća, eko-žitarica, eko-proizvodnju jaja…
Uvjeti opstanka u sustavu K-T
Imate li plan da pokrenete ovu proizvodnju uz neku već postojeću proizvodnju, jer imate resurse (zemlja, radnici, kapital) onda je to druga stvar. Svakako računajte da barem 2-3 godine imate od čega drugog živjeti (kao da ste posadili jabuke ili slično).
Za opstanak sustava K-T postoji nekoliko mogućih rješenja, odnosno nekoliko načina opstanka stočara koji se time bave:
- stočari koji ne mogu u druge, profitabilnije proizvodnje, a nemaju neke planove širenja, nastavit će preživljavati sa prihodima od teladi i potpora (prihodi do 50.000 € godišnje);
- nešto veći stočari koji su uspjeli prikupiti stado i zemljište te se pametno usmjeravaju dalje (finalizacija) i traže svoje mjesto na tržištu, a prihodi su oko 150.000 €;
- veliki proizvođači sa stadima preko 200 krava, najčešće poduzeća, koja su dio većih sustava ili prislonjeni uz paralelne sustave.
Svima koji se ovime bave dobro bi došle sljedeće mjere:
- Regulacija tržišta – na način da najveći tovljači, a time i kupci teladi, izađu sa cijenama teladi prema kategorijama i težinama. U Hrvatskoj je to okvirna težina do 220 kg i cijena od 2.8 -3.2 €/kg (21 – 24 kn). Svakako treba pokušati izbjeći sadašnje kaotično stanje na tržištu.
- Smanjenje PDV-a u poljoprivredi – donosi olakšanje u poslovanju.
- Poticanje stvarnog udruživanja između tovljača i proizvođača teladi – koristeći mjere ruralnog razvoja, a u cilju efikasnije proizvodnje, npr. prilikom nabavke opreme, torova, vaga, transportnih sredstava, skladišta za sijeno, rolo balirki, i sl.
- Pokretanje ekološke proizvodnje mesa u ovom sustavu – smanjenjem poreza (PDV) na eko-proizvode te pokrivanjem troška klanja ‘eko-goveda’.
- Pomoć oko plasmana i izvoza ‘eko-teletine’ i govedine, kao i stalna promocija ovih proizvoda – kako izvoznog artikla tako i kroz naše hotele.
- Uključivanje mesa iz ovakve proizvodnje (osobito eko-proizvodnje) u ponudu naših turističkih OPG-a – na način da dobiju u kategorizaciji zvjezdicu više ako prodaju ovakve proizvode.
Za kraj
A ko želite imati najviše krava od svih vaših prethodnika u obitelji, ako želite hodati po blatu i balegama doživotno, ako možete čekati novce koji samo što nisu stigli – onda se prihvatite proizvodnje u sustavu KRAVA-TELE.