Knjige i priručniciSigurnost hraneStudentiVeterinarski fakultet u Zagrebu

KLAONIČKA OBRADA I VETERINARSKI PREGLED

Građa ovog sveučilišnog udžbenika podijeljena je u osam poglavlja. U uvodnom dijelu autori tumače osnovne pojmove iz područja veterinarskog javnog zdravstva te djelokrug rada veterinara koji obavljaju poslove vezane uz higijenu i tehnologiju proizvodnje hrane. Čitatelj ima priliku naučiti razlikovati i pravilno primjenjivati termine ‘klaonička obrada’ i ‘klanje’. U prvom poglavlju opisani su higijensko-tehnološki uvjeti izgradnje i uređenja kaloničkih objekata. Slijedi poglavlje o pregledu životinja prije klaoničke obrade (ante mortem) te ono o prisilnom klanju. Dobrobiti životinja u klaoničkom objektu posvećeno je četvrto poglavlje. Naredno je poglavlje najopsežnije, donosi detaljan opis klaoničke obrade i pregleda mesa goveda, malih preživača, kopitara, svinja, divljači, peradi, kunića i nojeva. Za svaku su životinjsku vrstu dijagramski prikazane faze rada u klaoničkom objektu. Brojnim fotografijama iz vlastite zbirke autori su nam zorno predočili određene zahvate i tehnološke procese snimljene u najmodernijim klaonicama. Detaljne ilustracije i crteži zasjecanja i palpacije limfnim čvorova i drugih organa u svrhu veterinarskog pregleda mesa, iznimno su dragocjeni i edukativni. Razveselit će veterinare praktičare, ali i studente koji uče nastavni predmet “Higijena i tehnologija hrane”. Posebno će biti od koristi kolegama koji pripremaju stručni ispit, ali i podsjetnik ovlaštenim veterinarima koji rade u kontrolnim tijelima. O označavanju trupova nakon post mortem pregleda govori se u šestom poglavlju. Obredna odnosno ritualna klanja, košer i halal, definirana su i objašnjena u zasebnom poglavlju. Posljednje, osmo poglavlje, posvećeno je procjeni uporabljivosti mesa i organa za prehranu ljudi. I to poglavlje obiluje fotografijama patološki promijenjenih životinjskih organa te grafičkim prikazima razvojnih ciklusa parazita. Najprije je podastrta zakonska osnova propisanih radnji, a zatim tehnika post mortem pregleda i prosuđivanje važnih zoonoza. Na kraju knjige nalazi se popis korištene literature i prilozi s raznim obrascima, papirnatim oznakama, izvješćima i evidencijama koje se rutinski rabe u klaoničkim objektima. Ukratko, vrijednost ove knjige je u njenoj posve praktičnaj orjentaciji.


dr.sc. Vlasta Herak-Perković, dr.med.vet.
urednica

ISBN: 978-953-6062-88-1
Nakladnik: Veterinarski fakultet, 2012.
Cijena knjige: 300 kn


Knjigu možete naručiti putem telefona 01 3779 444 ili kupiti online, u web knjižari Medicinske naklade

Vezani sadržaji

Sveučilišni priručnik UPORABA ŽIVOTINJA U ISTRAŽIVANJIMA

Urednik

Simpozij “Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina” i promocija knjige EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES

Urednik

“EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES”

Urednik

POVIJEST TUBERKULOZE S OSVRTOM NA ASANACIJU I TUBERKULOZU U MRACLINU

Urednik

U 2022. provedeno 32 633 veterinarskih pregleda gospodarstava

Urednik

Problemi hrvatskog veterinarstva raspravljani i na sastanku Višegradske skupine VET+

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više