DijagnostikaKnjige i priručniciLiteraturaStudentiVeterinarski fakultet u Zagrebu

KOMPJUTORIZIRANA TOMOGRAFIJA I DIJAGNOSTIKA PATOLOGIJE LUBANJE, MOZGA I KRALJEŽNICE PSA

Riječ recenzenta
Prof. dr. sc. Boris Pirkić

Rukopis pod naslovom „Kompjutorizirana tomografija i dijagnostika patologije lubanje, mozga i kralježnice psa“, autora prof. dr. sc. Mensura Šehića i Milana Matka, dr. vet. med., sveobuhvatno je i razvidno djelo koje umnogome premašuje opseg dodiplomske, a i poslijediplomske nastave iz rentgenologije, užeg područja kompjutorizirane tomografije. Predloženi udžbenik podijeljen je u šest većih poglavlja (213 stranica, 130 slika, dvije tablice, 145 referenci navedenih iza svakog poglavlja), koje su podijeljene u više potpoglavlja, pružajući tako uvid u zasebne cjeline, metodički odijeljene, omogućavajući tako uporabu unutar nastavnih jedinica.
Uvodni dio pruža podroban pregled povijesnog razvoja kompjutorizirane tomografije, objašnjenje osnovnih stručnih termina, dijelova CT uređaja, kao i različitih tipova CT-a, kao npr. dvo-, tro-dimenzionalna, te višeslojna tehnologija. Nakon toga date su podrobne upute za praktičnu izvedbu snimanja, postupak s pacijentom, protokol snimanja, obradu slike, te interpretaciju nalaza. Na kraju ovog, kao i svakog poglavlja dat je pregled korištene literature, od iznimne koristi za svakog tko želi još produbiti znanja iz ovog područja.
Drugo se poglavlje bavi lubanjom, mozgom, nosnim prohodima, te slušnim organima ponaosob, i to pregledom anatomije, patologije, te CT-dijagnostike određenih bolesti, tipičnih u pojavnosti za navedene strukture.
U trećem dijelu je obrađena kralježnica, po sličnom, preglednom principu, slijedeći detaljne upute za snimanje, postupak s pacijentom, interpretaciju nalaza, s osvrtom na različite tkivne strukture, tj. leđnu moždinu, moždane ovojnice i korijene spinalnih živaca.
Posljednja tri poglavlja odvojeno obrađuju tri, po patologiji najzastupljenija dijela kralježnice, odnosno vratni, grudni, te slabinsko-križni segment. Podrobno je obrađena anatomija i patologija tih dijelova, ponovo s detaljnim popisom korištene literature.
Analizirajući predočeni tekst, vidljivo je nekoliko činjenica. Autori su koristili vlastita isustva, originalne slike iz osobne arhive, kojih je mnoštvo, i koje olakšavaju praćenje ove zahtjevne tematike. Studentu, kao i polazniku poslijediplomskog studija, te veterinaru-praktičaru, na vrlo je jasan način, gotovo bez nepokrivenih područja, jasno objašnjen pojam, svrha i mogućnosti koje pruža kompjutorska tomografija. Također, jasne upute za praktično izvođenje, postupak s pacijentom, te naposljetku tumačenje dobivenih nalaza, čine ovaj rukopis pionirskim u svojoj nakani i dojmu. Područje koje obrađuje do sada nije obrađeno niti u jednoj knjizi autora s hrvatskog, a, vjerujem i slovenskog govornog područja, pa je tako za očekivati izniman utjecaj unutar stručne i znanstvene zajednice.
Tekst je fluentno pisan, a dijagrami i slike detaljno objašnjeni, što ga čini laganim za praćenje, kao cjeline, no, i u dijelovima, što je bitno u nastavne svrhe pri korištenju odijeljenih cjelina.


Knjigu možete nabaviti u knjižnici Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i kod autora (prof.dr.sc. Mensur Šehić).


U petak, 24.02.2012. u velikoj predavaonici Veterinarskog fakulteta u Zagrebu promovirana je knjiga “Kompjutorizirana tomografija i dijagnostika patologije lubanje, mozga i kralježnice psa”, autora prof. dr. sc. Mensura Šehića i Milana Matka, dr. vet. med.

Promociji je nazočilo stotinjak gostiju i uzvanika, među kojima i nekolicina gostiju, docenata i profesora sa beogradskog i sarajevskog veterinarskog fakulteta.
Zbor veterinara pod vodstvom prof. Paška Đeldića nastupio je i ovom prilikom i svojim nastupom dodatno uveličao promociju desetog po redu udžbenika prof. dr. sc. Mensura Šehića.

Vezani sadržaji

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Sveučilišni priručnik UPORABA ŽIVOTINJA U ISTRAŽIVANJIMA

Urednik

Promocija doktora znanosti

Urednik

Gostovanje Akademskog zbora „Ab ovo“

Urednik

Uručene potvrdnice za završen Internship program “Male životinje” u ak. god. 2023./2024.

Urednik

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više