Pregledni radSigurnost hrane

Kontaminacija hrane zearalenonom i utjecaj na zdravlje ljudi i životinja

(Iz arhive 2010. godine)
Božica Solomun, Nina Bilandžić i Mario Mitak


Božica SOLOMUN, dipl. inž. preh. tehnol., dr. sc. Nina BILANDŽIĆ, dipl. inž. biotehnol., viša znanstvena suradnica; dr. sc. Mario MITAK, dr. vet. med., viši znanstveni suradnik, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Uvod


Mikotoksini su sekundarni produk­ti metabolizma nekih vrsta plijesni koji zbog kontaminacije hrane predstavljaju vrlo ozbiljan problem za zdravlje ljudi i životinja.
Unos mikotoksina može prouzročiti brojne toksične odgovore od akutne toksičnosti (plućne mikotok­sikoze, organski sindrom prašine, toksični sindrom plijesni) do češće, kroničnih zdravstvenih problema, uključujući imunosupresiju (sma­njenu aktivnost T-limfocita, B-limfocita, „natural killing“ stanica, poremećaj funkcije makrofaga i smanjenu sintezu imunoglobulina) ili čak karcinogen­ezu (Duraković i Duraković, 2003.).
Suvremena su istraživanja pokazala da mikotoksini mogu imati genotoksično, nefrotoksično, citotoksično, estrogeno i teratogeno djelovanje (Peraica i Domi­jan, 2001., Stec i sur., 2009.) te su odbi­janje hrane, reproduktivni poremećaji i imunosupresija najčešće posljedice unosa mikotoksina (Pepeljnjak i sur., 2008.).

Mikotoksini u organizam životinja i čovjeka najčešće ulaze putem hrane, ali u nekim slučajevima može doći do njihova udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti pri konzu­miranju opojnih droga. Mikotoksini su obično spojevi male molekulske mase i uglavnom nemaju osobinu antigena te se u organizmu životinje ili čovjeka ne stvaraju za njih specifična protutijela.
Izrazito su stabilni spojevi i mogu se akumulirati u različitim tkivima i or­ganima životinja hranjenih stočnom hranom kontaminiranom mikotoksinima te su tako stalna prijetnja ljudskom zdravlju zbog konzumacije namirnica životinjskog podrijetla (Naglić i sur., 2005.).

Izvori mikotoksina mogu biti pos­redni i neposredni. Kod zrnja žitarica ili kod uljarica, kao posrednih izvora, mikotoksini u gotovim proizvodima ostaju i nakon uništavanja plijesni na sirovini. Neposredan izvor nastaje naknadnom kontaminacijom hrane toksičnim plijesnima. Svaka hrana može biti pogodan supstrat za rast plijesni u određenom stupnju proizvodnje, prerade, transporta ili skladištenja (Srebočan, 1993.). Žitarice su iznimno pogodan supstrat za rast plijesni, a time i tvorbu mikotoksina. Najčešće su to kukuruz, a potom žitarice malog zrna (pšenica, sijerak, zob, raž, ječam, riža) i uljarice; soja, kikiriki i sjeme pamuka (Srebočan, 1993., Duraković i Duraković, 2003.). Zbog činjenice da su mikotoksini termostabilni i ne inaktiviraju se uobičajenim postup­cima prerade i proizvodnje hrane, vrlo često dolazi i do kontaminacije gotovih proizvoda. Mikotoksinima mogu biti kontaminirani i proteinski dodatci hra­ni, enzimi i aditivi te mlijeko, mliječni proizvodi, meso i mesni proizvodi ukoliko je hrana za životinje bila kon­taminirana plijesnima.

Slika 1. Plijesni Fusarium vrsta
Plijesni koje najčešće rastu na uskladištenim namirnicama su Penicillium, Aspergillus i Mucor, dok vrste iz rodova Alternaria, Helminthosporium, Fusarium, Rhizopus, Cladosporium i Chaetomium onečišćuju usjeve tijekom vegetacije u polju (Srebočan, 1993., Duraković i Duraković, 2003.). Danas je poznato više od 400 različitih mikotok­sina od kojih su u hrani najčešći aflatoksini, okratoksin A, fumonizini, trihote­ceni, zearalenon i patulin. Istraživanja provedena u Hrvatskoj u proteklih 30 godina pokazuju da Fusarium i Penicillium vrste podjednako dominiraju u us­jevima (40-60%), zbog čega su žitarice i stočna hrana najčešće kontaminirani okratoksinom A i zearalenonom (Pe­peljnjak i sur., 2008.).

Zearalenon


Zearalenon pripada skupini fitoes­trogena zajedno s izoflavonoidima (genistein, daidzein, formonetin i ekvol), flavonoidima (kamferol i kver­cetin), lignanima (enterolakton, en­terodiol), kumestanima (kumestrol) i stilbenima (resveratrol) (Srebočan, 1993.). Fitoestrogeni su komponente prirodno prisutne u biljkama kojima je zajednička karakteristika kemijska sličnost s prirodnim i sintetičkim hor­monima estrogenima. Prisutni su u različitim biljnim vrstama poput soje, graha, špinata, brokule, hmelja, žitarica i kupusa.

Zearalenon (F-2 toksin) je metabo­lit toksogenih plijesni roda Fusarium, ponajprije F. roseum i nekih izolata F. moniliforme, F. oxysporium, F. culmorum, F. tricinctum, F. avanaceum, F. equiseti, F. graminearum i drugih, a prvotno je izd­vojen iz kulture Giberella zeae; spolnog stadija plijesni F. roseum (Betina, 1989., Duraković i Duraković, 2003., Naglić i sur., 2005.).

Najintenzivniji se rast plijesni roda Fusaruim odvija pri relativnoj vlažnosti zraka većoj od 70% i temperaturi 18-24 °C, pri čemu je za aktivaciju enzima uključenih u sintezu toksina potrebna niža početna temperatura (Duraković i Duraković, 2003., Šperanda i sur., 2006.). Optimalna pH vrijednost medija za rast plijesni i sintezu zearalenona je 4 do 6,5. Nekim vrstama Fusarium, primje­rice F. graminearum, pogoduju temperaturne oscilacije između 15 i 30 °C pri čemu se povećava sinteza zearalenona. Na temelju istraživanja provedenih u Hrvatskoj u razdoblju od 1977. do 2007. godine, pokazalo se da je koncentracija zearalenona u žitaricama znatno viša u vlažnim godinama, uslijed temperaturnih oscilacija i za vrijeme produljenih zima (Pepeljnjak i sur., 2008.).

Izvori zearalenona


Zearalenon se javlja kao prirodni kontaminant zrnja kukuruza, pšenice, ječma, raži, zobi, riže, soje i sezama, a najvažnija je njegova prisutnost u ku­kuruznom zrnu, jer je rasprostranjeno posvuda po svijetu. Do kontaminacije dolazi na polju, ali se rast plijesni i tvor­ba toksina nastavlja i tijekom skladištenja, osobito ako je ono neodgovarajuće.

Slika 2. Kukuruz onečišćen plijesnima Fusarium spp.
Koncentracija zearalenona u pljesni­vom kukuruzu najčešće je manja od 5 μg/g i obično ne prelazi 20 μg/g (Srebo­čan, 1993., Naglić i sur., 2005.).

Zearalenon i produkti njegova me­tabolizma mogu se naći i u plijesnima onečišćenoj silaži, kikirikiju, stočnoj hrani i proizvodima fermentacije kuku­ruza, ali i u hrani životinjskog podrijela (mesu, mlijeku i sirevima).
U Velikoj Britaniji, zearalenon je utvrđen u 3% mlijeka na tržištu u koncentracijama od 1,2 do 5,5 μg/L (Peraica i Domijan, 2001.). Opisani su slučajevi prisutnosti zearalenona u gotovim proizvodima kao što je dječja hrana ili kukuruznim pahuljicama (Plavšić i Žuntar, 2006.).
Na temelju analiza koncen­tracije zearalenona u uzorcima žita i stočne hrane s područja endemske nefropati­je u Hrvatskoj tijekom 2007. godine utvrđena je prisutnost zearalenona u 91,9% uzoraka i to u svim uzorcima kukuruza, pšenice, ječma te zobi i uljne repice s najvišim vrijednostima u kuku­ruzu i stočnoj hrani (između 27,2 i 1182 μg/kg) (Šegvić Klarić i sur., 2008.). Zbog ekonomskih i ekoloških ograničenja u proizvodnji žitarica koja zahtijevaju minimalnu obradu i smanjenu up­orabu fungicida, sve je veći broj infek­cija žitarica Fusarium vrstama i veća je kontaminacija mikotoksinima pa su u posljednje vrijeme slučajevi infekcija zearalenonom češći kod ekološki uzgo­jenih žitarica u odnosu na konvencio­nalne proizvode (Utermark i Karlo­vsky, 2007.).

Fizikalno-kemijska svojstva zearalenona


Zearalenon je lakton rezorcilne kiseline, 6-(10-hidroksi-6-okso-trans-1-undecil)-β-rezorciklička kiselina (Alex­ander i sur., 2004.). Redukcijski produkt zearalenona je zearalenol koji se javlja u dva stereoizomera alfa i beta, od kojih je α-zearalenol jedini prisutan u prirodi i četiri je puta aktivniji od zearalenona, dok je β-zearalenol samo neznatno ak­tivniji.

Slika 3. Strukturna formula zearalenona (Gilbert,
1984.)
Zearalenon je bijela kristalna tvar molekulske formule C18H22O5, molekulske mase 318 g/mol i tempera­ture topljivosti 165 °C. Netopljiv je u vodi, ugljičnom disulfidu i ugljičnom tetrakloridu, a topljiv u vodenim alkali­jama, dietil eteru, benzenu, kloroformu, metilenkloridu, etilacetatu, acetonitrilu i alkoholima. Tijekom skladištenja, mljevenja i prerade je stabilan, a ne razgrađuje se ni pri visokim temper­aturama (Betina, 1989., Alexander i sur., 2004.).

Aktivnosti i metabolizam zearalenona


Nakon uzimanja krmiva konta­mi­niranih sa zeralenonom, većina se ze­aralenona metabolizira i absor­bira iz gastrointestinalnog trakta te izlučuje putem žuči (65%), urinom (21%), fecesom (14%), a u ograničenim količinama i mlijekom (Miller, 1987., Osweiler, 1996.). U mlijeku krave koja je hranjena stočnom hranom kon­taminiranom s 25 μg/g zearalenona se izlučuje 1,3 μg/mL zearalenona (Srebočan, 1993.). Resorpcija zeara­lenona iz probavnog sustava je ne­znatna (oko 3%). Glavni produkti me­tabolizma zaralenona su α-zearalenol i β-zearalenol. Odnos se pretvorbe i om­jer između ovih steroizomera razlikuje među različitim životinjskim vrstama i može rezultirati različitom osjetljivošću vrsta na djelovanje zearalenona. Na­kon hidroksilacije, proizvodi metabo­lizma zearalenona, uključujući i samu roditeljsku molekulu, mogu biti gluku­ronidirani te se mogu dokazati u urinu i fecesu u obliku konjugata glukuronida (Miraglia i sur., 1998., Alexander i sur., 2004.). U urinu ljudi i svinja zearalenon je uglavnom prisutan u obliku gluku­ronidiranih konjugata zearalenona i α-zearalenola.

Studije provedene na različitim životinjskim vrstama (glodavci, svinje) i na ljudima ukazuju na razlike u bio­transformaciji zearalenona, pri čemu se α-zearalenol u organizmu čovjeka i svinja proizvodi u znatno većoj koncen­traciji u odnosu na glodavce. Biološko je vrijeme raspada ovih supstanci puno duže kod ljudi nego kod svinja i glo­davaca (Kuiper-Goodman i sur., 1987.).
Zearalenon se može prevesti u zeranol ili α-zearalanol koji se u organizmu životinja metabolizira u β-zearalanol (taleranol) ili zearalanon (Miraglia i sur., 1998.).

Neki se sintetički derivati zearale­nona, poput zeranola upotrebljavaju kao sredstva za kontracepciju ili kao anabolička sredstva za poboljšanje rasta i djelotvornije iskorištenje stočne hrane u ovaca, svinja, koza i goveda, prem­da je njihova uporaba kao promotora rasta u brojnim državama zabra­njena (Betina, 1989., Miraglia i sur., 1998., Ad­ams i Mosa, 2005.). Zeranol posjeduje 50-60% aktivnosti prirodnog liganda estrogenih receptora 17β-estradiola (Šperanda i sur., 2006.).

Mehanizam djelovanja zearalenona


Brojne in vivo i in vitro studije poka­zuju da struktura zearalenona i njegovih derivata omogućuje njihovo vezanje za estrogene receptore u citoplazmi stani­ca spolnih organa, stvarajući fiziološke odgovore stanica slične prirodnom estrogenu 17β-estradiolu te pritom inhibirajući njegovo vezanje za recep­tore citosola (Mitterbauer i sur., 2003., Alexander i sur., 2004.). Dokazano je da se zearalenon veže za estrogene re­ceptore citosola u tkivu maternice, tes­tisa, jetre i dojki različitih životinjskih vrsta, a djeluje i na estrogene receptore u hipotalamusu i hipofizi (Peraica i Domijan, 2001.). Osim što je prisutan u ovim ciljnim tkivima estrogena, studi­je s radio označenim zearalenonom provedene na miševima ukazuju na prisutnost zearalenona i u adipoznom tkivu. Afinitet vezanja zearalenona za estrogene receptore u ciljnim tkivima i stanicama iznosi 1-10% afiniteta 17β-estradiola, pri čemu α-zearalenol pokazuje veći, a β-zearalenol puno manji afinitet vezanja od zearalenona (Alexander i sur., 2004.).

Zearalenon prolazi kroz staničnu membranu pasivnim transportom i veže se za estrogene receptore, a za­tim se u obliku kompleksa premješta u jezgru, gdje se veže za elemente od­govora estrogena. Time izaziva brojne biokemijske i biološke učinke, od kojih su najvažniji povećanje propusnosti stanične membrane i omogućavanje pritjecanja aminokiselina, glukoze i uridina, što je osnova poticanja sinteze RNA, DNA i proteina (Srebočan, 1993., Ožegović i Pepeljnjak, 1995., Osweiler, 1996.). Povećana sinteza proteina i pro­liferacija stanica rezultira povećanom masom organa (anabolički efekt). Vje­ruje se da mehanizam djelovanja zeara­lenona u organizmu nije ograničen samo na estrogene receptore jer je ot­kriveno kako estrogeni, kao i fitoestro­geni genistein i kvercetin stimuliraju ekspresiju gena neovisno o estrogenim receptorima (Osweiler, 1996.).

Osim blagog estrogenog djelovan­ja zearalenon inhibira izlučivanje folikulostimulirajućeg hormona (FSH) zbog čega potiskuje razvoj folikula jajnika i inhibira proces ovulacije te ima luteotropan efekt pa izaziva re­tenciju žutog tijela, pseudotrudnoću (lažna trudnoća) i anestriju (Oswei­ler, 1996., Gaffoor i Trail, 2006.). Osim toga, uzrokuje degenerativne promjene u materičnoj sluznici koje sprječavaju nidaciju i ishranu oplođenog jajašca te razvoj posteljice. Estrogena je aktivnost zearalenona uočena i kod muških jedin­ki, kod kojih smanjuje koncentraciju testosterona u plazmi i stišava libido.
U kulturi tkiva muških gonada zeara­lenon djeluje citotoksično (Srebočan, 1993.).

Vezanjem za estrogene recep­tore, zearalenon uzrokuje hormonsku neravnotežu i dovodi do hiperestro­genizma kod domaćih životinja, pri čemu su svinje najosjetljivije vrste na djelovanje zearalenona i najčešće su izložene mikotoksikozi (Naglić i sur., 2005.). Klinički se znakovi razlikuju ovisno o vrsti životinje, starosti i re­produktivnom statusu, a vidljivi su tek nakon dugotrajne izloženosti kon­taminiranom krmivu. Uobičajene kom­plikacije su funkcionalni poremećaji reproduktivnog i endokrinog sustava, a doze zearalenona koje su mnogo veće od koncentracija koje imaju hormon­alne utjecaje mogu ovisno o osjetljivosti ispitivane vrste imati genotoksične i karcinogene utjecaje (Peraica i Domi­jan, 2001., Mitterbauer i sur., 2003.).

Slika 4. Eritem mamarne regije i otečenje stidnice u mladih svinja (Pepeljnjak i sur., 2008.)
Zearalenon mikotoksikoza sisavaca se očituje oticanjem spolnih organa, edemom stidnice, maternice i rodnice, oticanjem mliječne žlijezde, grlića i stijenke maternice, staničnom prolif­eracijom žlijezda maternice, kočenjem spolnih funkcija u hipotalamusu te u prednjem režnju hipofize i gonadama kod oba spola sisavaca (Srebočan, 1993.). Pri težim oblicima otrovanja ja­vljaju se neplodnost, prolapsus rodnice i rektuma te paraliza stražnjih nogu.
U mužjaka svinja, zearalenon smanjuje koncentraciju testosterona, težinu testi­sa i spermiogenezu pa svinje pokazuju karakteristike feminizacije (atrofiju tes­tisa i povećanje mamarnih kompleksa) i smanjeni libido (Miraglia i sur., 1998., Pepeljnjak i sur., 2008.). Smatra se da zearalenon kod goveda koči mejotički razvoj oocita (Stec i sur., 2009.).

Visoke koncentracije zearalenona (50-100 mg/kg) utječu negativno na ovulaciju, koncepciju, nidaciju i razvoj zametka (Pepeljnjak i sur., 2008.). Ist­odobno djelovanje zearalenona i deok­sinivalenola pri spontanom trovanju može prouzročiti pobačaje i kroz dulje razdoblje zaustaviti normalni reproduk­tivni ciklus (Ožegović i Pepelj­njak, 1995.).

Toksičnost zearalenona i toksikološke studije


Zearalenon je slabo toksična tvar čiji se toksični učinak očituje isključivo hiperestrogenizmom na što ukazuju brojne studije provedene na različitim životinjskim vrstama (glodavci, zečevi, svinje, majmuni) pa i na ljudima (Kui­per-Goodman i sur., 1987.). Oralne LD50 vrijednosti su niske: za ženke miševa više od 20 000 mg/kg, ženke štakora više od 10 000 mg/kg i za ženke zamoraca su veće od 5 000 mg/kg tjele­sne mase.

Sintetički zearalenon ima znatno manju aktivnost od zearalenona izoli­ranog iz plijesnima kontaminirane stočne hrane te je dovoljno 0,1 μg/g zearalenona u hrani da se pojave zna­kovi hiperestogenizma, što se djelo­mice pripisuje i činjenici da je u prirodi izražena interakcija zearalenona i dru­gih mikotoksina poput sekundarnih metabolita trihotecena, nivalenola, deoksinivalenola, 3-acetildeoksinivale­ nola i diacetoksiskirpenola koji djeluju sinergistički i povećavaju toksičnost zearalenona (Miller, 1987., Srebočan, 1993.). Iako je toksičnost i razina kar­cenogeneze zearalenona relativno ni­ska, sinergističke interakcije s drugim okolišnim estrogenima mogu dovesti do utjecaja na sisavce u razinama ni­skim poput 1,5 do 3 mg/kg tjelesne mase. Istraživanja provedena u neko­liko država pokazuju da je zearale­non u ovim koncentracijama prisutan u broj­nim namirnicama širom svijeta (Gaffoor i Trail, 2006.).

U studiji provedenoj na miševima, visoke su koncentracije zearalenona uzrokovale atrofiju sjemenih vrećica i testisa, citoplazmatsku vakuolizaciju adrenalsa i rožnate metaplazije pros­tate u muških te endometrijske hiper­plazije kod ženskih jedinki. U oba spola uočena je osteoporoza i mijelofibroza koštane srži (Alexander i sur., 2004.).
Zearalenon zbog svoje estrogene ak­tivnosti povećava apoptozu stanica testisa vežući se za estrogene recep­tore Leydigovih stanica intersticija koje sudjeluju u sintezi testosterona, čime se smanjuje izlučivanje testosterona koji štite stanice od apoptoze (Bursić i Jurić, 2005.).

Eksperimentalna su istraživanja na štakorima pokazala da 5 mg/kg zeara­lenona djeluje na adrenalni sustav i tes­tise proporcionalno količini i vremenu aplikacije (Ožegović i Pepeljnjak, 1995.).
U ženki majmuna koje su dobivale dozu od 15-75 mg/kg tjelesne mase zearalenona uočene su hematološke promjene, promjene u radu jetre i hor­monalni utjecaji (Miller, 1987.).

O povezanosti unosa zearalenona i bolesti ljudske populacije provedeno je vrlo malo istraživanja te je mali broj re­zultata koji bi dali zaključke o utjecaju okolišnih estrogena na ljudsko zdravlje.
Međutim, smatra se da zearalenon kao i kod životinja ima negativne učinke na ravnotežu spolnih hormona te postoje pretpostavke da zearalenon djeluje na smanjenje plodnosti i razvoj steriliteta kod žena (Ožegović i Pepeljnjak, 1995., Pepeljnjak i sur., 2008.).

Zearalenon se smatra uzročnikom preuranjenog puberteta djevojčica u Puerto Ricu od 1978. do 1981. godine te povećane učestalosti preuranjenog razvoja grudi u djece u jugoistočnoj Mađarskoj gdje je utvrđen povećan broj telarhija i mastopatija. Koncentracije zearalenona određene u serumu djece iznosile su od 18,9 do čak 103,5 μg/mL, a povišene koncentracije zearalenona ustvrđene su i u dječjoj hrani (Peraica i Domijan, 2001., Alexander i sur., 2004.).
Smatra se da je zearalenon odgovoran i za pojavu povećanja grudi kod dječaka u Italiji (Javier i Oliver, 2004.).

Iako nema epidemioloških studija koje ukazuju na karcenogenost zeara­lenona u ljudi smatra se da bi ovaj mikotoksin mogao imati udjela u raz­voju raka dojke i grlića maternice u žena (Peraica i Domijan, 2001.). Unos se žitarica koje sadrže povišene koncen­tracije zearalenona i deoksinivalenola povezuje s povećanim rizikom od raka jednjaka (Miller, 1987.). U žena težine 45 kg koje dnevno konzumiraju 100 g kukuruznih pahuljica kontaminiranih s 13-20 μg zearalenona/mL, određena je koncentracija od 3,1 nM u serumu koja znatno stimulira proliferaciju stanica raka dojke (Pepeljnjak i sur., 2008.).

Na temelju individualnih preh­rambenih izvještaja, FAO procjenjuje da prosječni dnevni unos zearalenona iznosi 0,03 do 0,06 μg/kg tjelesne mase.
Prema podatcima različitih europ­skih zemalja, prosječni dnevni unos zearalenona kreće se od 1 do 420 ng/kg tjelesne mase. Najznačajniji izvori kontaminacije su kruh i ostali proiz­vodi od žitarica. Podatci dobiveni istraživanjem ostataka zearalenona u proizvodima životinjskog podrijetla ukazuju da je zbog brzog metabolizma i izlučivanja zearalenona iz organizma životinje širenje zearalenona iz proiz­voda životinjskog podrijetla u ljudsku prehranu vrlo ograničeno. Zearalenon se u mesu i ostalim jestivim tkivima nakuplja u vrlo niskim koncentracija­ma i udio prijenosa zearalenona u jaja i mlijeko je vrlo nizak. Tako se može zaključiti da hrana životinjskog podri­jetla neznatno doprinosi ukupnoj ljud­skoj izloženosti zearalenonu u odnosu na žitarice i proizvode od žita (Alexan­der i sur., 2004.).

Dekontaminacija zearalenona


Danas se primjenjuju brojni postupci uklanjanja zearalenona iz stočne hrane, poput termičke ob­rade, enzimske degradacije i prim­jene različitih adsorbensa. Termička se obrada pokazala učinkovitom samo na nekim supstratima, kao na prim­jer u kukuruzu, u kojem se koncen­tracija zearalenona smanjuje i do 83%.
Zadovoljavajuće rezultate u adsorpciji zearalenona daje glukomanan (77%) koji ujedno ne uklanja vrijedne sastojke poput vitamina i mineralnih tvari, kao što je to slučaj kod aktivnog ugljena.
Dobra adsorpcijska sposobnost alumi­nosilikata za zearalenon dokazana je in vitro (Šperanda i sur., 2006.). U degra­daciji zearalenona uspješnima su se po­kazali ozon (100%) i vodikov peroksid (83,9%). Isto tako, postoji i mogućnost primjene različitih mikroorganizama koji svojim enzimima mogu razgraditi mikotoksine u manje toksične produk­te. Zadovoljavajući rezultati dobiveni su primjenom plijesni iz roda Gliocladium roseum iz kojeg je kloniran gen Zea laktonaza, a omogućuje uklanjanje 80-90% zearalenona (Pepeljnjak i sur., 2008.). Nedavno je otkriveno da vrsta kvasca Trichosporon mycotoxinivorans također uspješno razgrađuje zearale­non (Utermark i Karlovsky, 2007.).

Mikotoksikoza prouzročena zeara­lenonom ne može se uspješno liječiti i nema univerzalnog postupka koji bi uklonio većinu zearalenona i ostalih mikotoksina iz krmiva, a da pritom ne utječe na nutritivnu vrijednost hrane.
Najvažnije mjere za suzbijanje kontami­nacije mikotoksinima su sprječavanje onečišćenja namirnica toksikogenim plijesnima i stvaranje uvjeta pri kojima plijesni ne sintetiziraju toksine (Naglić i sur., 2005.).

Određivanje ostataka zearalenona u prehrambenim proizvodima


Višegodišnja istraživanja u Hrvats­koj pokazuju da zearalenon prosječno kontaminira 20-30% uzoraka žitarica te je sustavna kontrola mikotoksina u hrani i stočnoj hrani neophodna kako bi se izbjegli negativni učinci na zdravlje kao i ekonomski gubitci u poljoprivred­noj i stočarskoj proizvodnji. Najveće dopuštene koncentracije zearalenona u proizvodima namijenjenim hranidbi životinja regulirane su Pravilnikom o nepoželjnim i zabranjenim tvarima u hrani za životinje (NN 118/07.) te su u do­punskim smjesama dopuštene u rasponu 0,1 do 0,5 mg/kg, u krmivima žitarica i proizvoda od žitarica 2 mg/kg te u nus­proizvodima kukuruza 3 mg/kg.

U Hrvatskoj se na temelju godišnjeg plana uzorkovanja provodi sus­tavna kontrola namirnica biljnog i životinjskog podrijetla na ostatke zearalenona i ostalih mikotoksina u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane. Najveće dopuštene količine mikotoksina u hra­ni i stočnoj hrani koja se stavlja u prom­et propisane su Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama određenih kon­taminanata u hrani (NN 154/2008.) što je prikazano u tablici 1.

Tablica 1. Najveće dopuštene količine zearalenona prema Pravilniku o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani (NN 154/2008.).
Određivanje se prisutnosti zearale­nona u hrani provodi različitim kvali­tativnim i kvantitativnim metodama različite osjetljivosti. Kvantitativne metode uključuju imunoafinitetnu kro­matografiju u kombinaciji s tekućinskom kromatografijom i spektro­metrijom masa ili fluorescentnom spektrometri­jom. Ostale metode uk­ljučuju plinsku kromatografiju s plamenom ionizaci­jom ili masenom detekcijom te orijen­tacijske enzimne imuno-analize (Alex­ander i sur., 2004.).

Sažetak


Zearalenon je nesteroidni estrogeni mikotoksin, proizvod metabolizma nekih vrsta plijesni polja iz roda Fusarium, koji se javlja kao prirodni kontami­nant zrnja kukuruza, pšenice, ječma, soje i brojnih drugih žitarica. Brojne studije provedene na eksperimental­nim i domaćim životinjama ukazuju na toksične utjecaje zearalenona, osobito prirodnih estrogena zbog sinergičkog djelovanja s drugim okolišnim mikotok­sinima. Zearalenon se mikotoksikoza sisavaca očituje oticanjem spolnih or­gana, hipertrofijom grlića i stijenke maternice, smanjenom efikasnošću parenja, smanjenim brojem legla i poremećajima u spolnom ponašanju.
Pri težim oblicima otrova­nja zearale­non može uzrokovati neplodnost, a u slučaju dugoročne izloženosti niskim koncentracijama genotoksične i karce­nogene učinke. U posljednje je vrijeme učestala primjena zearalenona u kontr­oli reprodukcije i kao promotora rasta kod domaćih životinja. U Hrvat­skoj se provodi sustavna kontrola namir­nica biljnog i životinjskog podrijetla na ostatke zearalenona u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane sa svrhom zaštite zdravlja potrošača i sprječavanja eko­nomskih gubitaka u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji.


Literatura [… prikaži]

Food contamination with zearalenone and impacts on human and animal health


Božica SOLOMUN, B.Sc., Nina BILANDŽIĆ, B.Sc., Ph.D., Senior Scientific As­sociate, Mario MITAK, DVM, Ph.D., Senior Scientific Associate, Croatian Veteri­nary Institute, Zagreb


Zearalenone is a non-steroidal oes­trogenic mycotoxin that is a product of metabolism of certain field mould spe­cies of the genus Fusarium that occur as a natural contaminate in the grain of corn, wheat, barley, soy and other cere­als. Numerous studies on experimental and domestic animals have shown the toxic effects of zearalenone, particular­ly of natural oestrogens due to synergic effects with other environmental mycotoxins. Zearalenone mycotoxicosis in mammals is expressed in the swell­ing of sex organs, hypertrophy of the cervix and wall of the uterus, reduced mating efficacy, reduced number of lit­ters and disorders in sexual behaviour. Severe forms of zearalenone intoxica­tion may lead to infertility, and at long-term exposure to low concentrations it may have genotoxic and carcino­genic effects. Zearalenone is frequently used in reproduction control and as a growth promoter in domestic animals. In Croatia, systematic controls of food­stuffs of plant and animal origin on zaeralenone residues are conducted by licensed laboratories for the control of food safety for consumer health protec­tion and prevention of economic losses in agricultural and animal production.

Vezano:


Vezani sadržaji

Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja

Urednik

Pregled brahicefalne opstruktivne bolesti dišnih putova: patofiziologija, dijagnoza, liječenje i perspektive

Urednik

Ptičja influenca u divljih kanida – prijetnja javnom zdravlju i zdravlju životinja

Urednik

Sorbinska kiselina – aditiv s antimikrobnim djelovanjem u hrani životinjskog podrijetla

Urednik

Pregled stila života leopard gekona i važnost ultraljubičastog zračenja, vitamina D i kalcija

Urednik

Seroprevalencija virusa Zapadnog Nila u ptica u europskim državama: sistematski pregled

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više