Izlaganje sa skupaSigurnost hrane

Kultura sigurnosti hrane

Sanja Vidaček Filipec*, Andrea Ćorić


*Prof. dr. sc. Sanja Vidaček Filipec, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, e-mail:svidacek@pbf.hr

Uvod


Kultura sigurnosti hrane predstavlja skup stavova djelatnika subjekta u poslovanju hranom o sigurnosti hrane u objektu, njihova uvjerenja i ponašanje s obzirom na mjere koje je potrebno provoditi kako bi se jamčila sigurnost hrane. Organizacija s visokom kulturom sigurnosti hrane kontinuirano ukazuje zaposlenicima i potrošačima da je predanost sigurnosti hrane osnovna misija tvrtke. Koncept osnaživanja tvrtke primjenom mjera koje pridonose povećanju stupnja kulture sigurnosti hrane relativno je nov, a istraživanja ukazuju da pridonosi poboljšanju sigurnosti hrane.

Naime, unatoč nizu preventivnih i kontrolnih mjera koje su preporučene i koje se provode u prometu hranom, broj oboljenja izazvanih hranom u svijetu ostaje na vrlo visokoj razini (Havelaar i sur., 2010). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO, 2006) utvrdila je čimbenike povezane s bolestima koje se prenose hranom, uključujući lošu osobnu higijenu i sanitarne uvjete, križnu kontaminaciju, neadekvatnu toplinsku obradu i temperaturu tijekom skladištenja te kupovinu hrane iz nesigurnih izvora. Zaposlenici imaju značajnu, često i ključnu ulogu u pojavi alimentarnih oboljenja. Prema postojećoj zakonskoj regulativi zaposlenici koji rukuju hranom moraju biti zdravi te upoznati s općenitim mjerama osiguranja sigurnosti hrane te onima specifičnima koja se odnose na objekt u kojem rade, što se postiže edukacijama na razini države te internom izobrazbom.

Primjena koncepta kulture sigurnosti hrane nastoji premostiti prepreke od postojećih mjera do sigurne hrane, uvodeći u postojeće mjere upravljanja sigurnošću hranom i koncept tzv. ozračja. Ozračje sigurnosti hrane definira se kao percepcija zaposlenika, primjerice komunikacija, predanost, resursi, svijest o riziku u pogledu sigurnosti hrane i higijene na njihovom radnom mjestu.

Kultura sigurnosti hrane definira se kao uzajamno djelovanje ozračja sigurnosti hrane koju percipiraju zaposlenici i uprava na svim razinama tvrtke (tzv. ljudski put) i implementiranih FSMS-a (eng. Food safety management system), na koje utječe raspoloživa tehnologija, karakteristike tvrtke i politika tvrtke (tzv. “tehno-upravljački put”) (De Boeck i sur., 2015).

Stoga se može smatrati da:

kultura sigurnosti hrane = ozračje sigurnosti hrane + učinkovitost sustava upravljanja sigurnošću hrane (PRP, HACCP)

Utvrđivanje stupnja kulture sigurnosti hrane u objektima


Metode kojima se procjenjuje kultura sigurnosti hrane u subjektima u poslovanju hranom mogu se podijeliti na kvalitativne i kvantitative, pri čemu svaka ima svoje prednosti i nedostatke (Redmond i Griffith, 2003). Kvalitativne metode mogu uključivati različite alate prikupljanja podataka kao što su grupni i opisni intervjui. Kvantitativne metode uključuju primjenu upitnika. Upitnici se primjenjuju u većini slučajeva radi jednostavnosti njihove interpretacije i vremenskih ograničenja tvrtke. Sljedeća faza odnosi se na definiranje širine ispitivanja, tj. broja zaposlenika i odjela koji će biti uključeni u analizu, primjerice odluke radi li se samo o djelatnicima koji direktno rade s hranom ili i rukovoditeljima, da li će biti uključeni pojedini odjeli ili cijeli objekt. Zadnja faza se odvija prilikom odlučivanja o dizajnu same studije, a odnosi si se način analize rezultata (Griffith i sur., 2010). Cooper (2000) je predložio trikomponentni model koji uključuje sljedeće:

  • ocjenu subjektivnih psiholoških faktora ispunjavanjem upitnika o ozračju u objektu
  • procjenu stupnja higijenskog ponašanja zaposlenika primjenom opservacijskih metoda, i
  • ocjenu stanja na licu mjesta koja se provodi vanjskim auditom.

U dostupnim znanstvenim radovima, ispitivanje razine kulture sigurnosti hrane provodi se uglavnom u manjim objektima, kao što su restorani, barovi ili institucionalne kuhinje. Naime, u današnje su vrijeme trovanja hranom u većoj mjeri povezana s gotovom hranom iz manjih objekata u poslovanju s hranom i hranom iz domaćinstava, dok su trovanja industrijski proizvedenom hranom u opadanju te je stoga fokus različitih istraživanja o sigurnosti hrane usmjeren prema manjim objektima. Istraživanja o higijenskim izazovima u ugostiteljstvu i drugim manjim objektima provode se putem upitnika za zaposlenike, ocjenom higijenske prakse u objektima pregledom objekta i dokumentacije te procjene higijenskog statusa kuhinja uzimanjem briseva s površina i ruku zaposlenika. Rezultati istraživanja ukazuju na ograničeno znanje zaposlenika o higijeni hrane, nepravilne postupke tijekom rukovanja hranom, prekoračenje graničnih vrijednosti čistoće površina i ruku djelatnika koji posluju hranom, kao i nezadovoljstvo zaposlenika i/ili uprave o zakonskim propisima glede kontrole higijene, što se uglavnom odnosi na opsežnost dokumentacije kontrolnih mjera (Balzaretti i Marzano, 2013; McIntyre i sur., 2013; Pichler i sur., 2014; Moreb i sur., 2017; Rebouças i sur., 2017; Rossi i sur., 2017; Zanin i sur., 2017; Walsh i Leva, 2019). U novije vrijeme procjenjuje se i ozračje i/ili stupanj kulture objekata u području sigurnosti hrane (eng. food safety climate/culture) (De Boeck i sur., 2015; De Boeck i sur., 2018a, 2018b; Andrade i sur. 2020).

De Boeck i sur. (2018) ocjenjivali su kulturu sigurnosti hrane u studentskim kantima u Ghentu, Belgiji. Autori su primijenili trikomponentni model koristeći dvije metode koje se odnose na procjenu FSMS-a i metodu samo-procjene zaposlenika kojom se ocjenjuje ozračje. Procjena FSMS-a odnosila se na audite i verifikaciju Kritičkih Kontrolnih Točaka (CCP). Objekti su po obradi rezultata svrstani u četiri kategorije. Prvu kategoriju čine oni objekti kod kojih su ozračje i učinkovitost FSMS-a na visokoj razini, čime se može zaključiti da postoji visoka razina kulture sigurnosti hrane u objektima. Najmanji broj objekata spada pod drugu kategoriju, kada je učinkovitost FSMS na visokoj razini, a ozračje na niskoj. Taj slučaj može ukazivati na činjenicu da zaposlenici kritički vide tvrtku i očekuju napredak po nekom od pitanja. Iako se slučaj objekata u kojima je učinkovitost FSMS-a niska i ozračje negativno može promatrati kao najozbiljniji, autori De Boeck i sur. (2018) smatraju da je slučaj u kojem je ozračje na visokoj razini, a učinkovitost FSMS-a niska potencijalno najopasniji slučaj. Naime, u oba navedena slučaja jasno je da se učinkovitost FSMS-a mora poboljšati, no ako zaposlenici percipiraju ozračje kao pozitivno tada je moguće da nisu svjesni potencijalnih rizika u sustavu. Sklonost optimizmu (eng. optimistic bias) definiran je kao “psihološki fenomen u kojem ljudi vjeruju da je manje vjerojatno da će doživjeti negativne događaje odnosno da je vjerojatnije da će doživjeti one pozitivne” (Rossi i sur., 2017). Griffith (2000) ovaj fenomen definira kao “compacency” odnosno “osjećaj zadovoljstva osobe sobom ili samodopadnost, posebno u slučajevima kod kojih osoba nije svjesna opasnosti ili manjkavosti”, te smatra da predstavlja jednu od najvećih opasnosti koji se mogu pojaviti nakon uspješne implementacije HACCP sustava.

Andrade i sur. (2020) proveli su slično istraživanje u kojem su procijenili kulturu sigurnosti hrane u manjim objektima u Brazilu, s ciljem utvrđivanja razlika između objekata različitog stupnja rizika. Rezultati su pokazali da se primjenom koncepta kulture sigurnosti hrane može poboljšati sigurnost hrane jer koncept ukazuje u kojim segmentima je potrebno poboljšanje sustava sigurnosti hrane istraživanih objekata.

Ozračje i kultura sigurnosti hrane u objektima u Republici Hrvatskoj


Većina radova o kulturi sigurnosti hrane objavljena u međunarodnim časopisima novijeg je datuma, iako je koncept dobro poznat većim prehrambenim tvrtkama. U Republici Hrvatskoj nema objavljenih istraživanja sličnog tipa u industrijama niti manjim objektima, čak niti u segmentu procjene znanja zaposlenika koji rukuju hranom, što je izrazito istraživano u svijetu.

Preliminarno istraživanje provedeno je paralelno u studenskim kantinama u Zagrebu, Portu i Budimpešti 2019. godine s ciljem usporedbe razine znanja iz područja higijene i sigurnosti hrane u različitim državama i ocjene ozračja samo-procjenom zaposlenika kao osnove za buduće istraživanje kulture sigurnosti hrane. Iste godine se istraživanje primijenilo u restoranima i maloprodajnim lancima u Republici Hrvatskoj.

Ozračje se evaluiralo ispunjavanjem upitnika koji se sastojao od pitanja u kojima ispitanik mora ocijeniti u kojoj mjeri se slaže ili ne slaže s navedenim tvrdnjama koristeći ljestvicu ocjenjivanja (1 = ne slažem se, 2 = djelomično se slažem, 3 = potpuno se slažem; prema De Boeck i sur., 2015, prilagođeno). Tvrdnje se odnose na komunikaciju, važnost higijene i sigurnosti, organizaciju i resurse na poslu, rizike, dokumentaciju i čišćenje. Primjer dijela upitnika koji se odnosi na kategorije “Komunikacija” i “Važnost higijene i sanitacije” prikazan je u tablici 1.

Tablica
Tablica 1. Dio upitnika za procjenu ozračja sigurnosti hrane u prehrambenim objektima.

Istraživanju je pristupilo preko 450 zaposlenika studentskih kantina, restorana i maloprodajnih lanaca, od kojih je većina (preko 350) locirana u gradu Zagrebu. Osim djelatnika koji direktno rukuju hranom, upitnike su ispunjavali i voditelji objekata.

Rezultati su pokazali da djelatnici pozitivno percipiraju okruženje u kojem rade s obzirom na sigurnost hrane. U kategorijama “Komunikacija” i “Važnost higijene i sanitacije” djelatnici su većinom odgovorili “potpuno se slažem” na sve navedene tvrdnje prikazane u tablici 1. U kategoriji “Rizici” utvrđena je varijabilnost u odgovorima koja se prvenstveno odnosila na tvrdnju “Na mojem poslu postoji potrebna infrastruktura (dovoljno je prostora, oprema je prikladna) kako bi se moglo raditi na ispravan i higijenski način“. Navedeni rezultati su u skladu sa starošću objekta u kojem zaposlenici rade, što se utvrdilo prilikom provođenja istraživanja ocjenom stanja objekta od stane voditelja. Većina zaposlenika je u kategoriji “Rizici” odgovorila da se potpuno slaže s tvrdnjom “Na mojem poslu, poznati su rizici koji mogu utjecati na higijenu hrane“, međutim procjena znanja zaposlenika o poznavanju opasnosti iz hrane nije bila u potpunosti u skladu s navedenim stavom. U kategoriji “Dokumentacija” rezultati su pokazali da su djelatnici svjesni važnosti vođenja redovitih evidencija, no u starijim objektima zaposlenici su nezadovoljni s perivošću opreme što je vidljivo odgovorima u kategoriji “Čišćenje“, pri čemu dio djelatnika smatra da je neke aparate ili opremu teško čistiti.

Navedeni rezultati su osnova za procjenu kulture sigurnosti hrane u kojima će se rezultati ozračja usporediti sa pojedinim segmentima HACCP-a i znanja zaposlenika te utvrditi u kojim segmentima su potrebna poboljšanja te se predložiti mjere za poboljšanje stupnja kulture sigurnosti hrane objekata.

Načini poboljšanja ozračja i kulture sigurnosti hrane


Koncept “kultura sigurnosti hrane” više se ne odnosi samo na tehničke mjere nego uključuje primjenu alata iz društvenih znanosti te je u slučaju potrebnih poboljšanja važno primijeniti interdisciplinarni pristup u osmišljavanju mjera za poboljšanje kulture sigurnosti hrane. Društvene znanosti uče nas kako određene aktivnosti koje obavljamo po uputama učiniti navikama što bi osiguralo higijensko ponašanje u prehrambenim objektima (Wallace i sur., 2019).

Transparentnost i komunikacija izuzetno su važni segmenti koji doprinose podizanju razine svijesti pojedinca o važnosti vlastite uloge te razumijevanju funkcioniranja i potreba tvrtke. U tvrtkama ponekad nedostaje rasprava između nadređenih i zaposlenika oko toga što je važno pojedincima i samoj tvrtki.

Zakonska regulativa pretpostavlja izobrazbu djelatnika, no metode su tradicionalne jer uglavnom uključuju predavanja od strane stručnjaka ili voditelja pogona (i provjeru teoretskog znanja). Angažiranje djelatnika u rješavanju problema konkretnih izazova pridonosi podizanju razine svijesti o važnosti sigurnosti hrane.

S obzirom da je kultura sigurnosti hrane rezultat stavova oko sigurnosti hrane u objektu, uvjerenja i ponašanja zaposlenika ona time predstavlja faktor koji određuje predanost sustavu upravljanja sigurnosti hranom u pojedinoj tvrtki te tako doprinosi robusnosti sustava i umanjuje vjerojatnost ljudske pogreške u ostvarivanju osnovnog cilja svih prehrambenih objekata – proizvodnji sigurne hrane.


Literatura [… prikaži]

Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više