Prošlogodišnja žetva kukuruza odnosno rezultati pretrage uzoraka prošlogodišnje žetve pokazuju poražavajuće rezultate. Naime, klimatski poremećaji prošle su godine uvjetovali loše rezultate po pitanju mikotoksina – kada govorimo o prošlogodišnjoj jesenskoj žetvi kukuruza – tako da ove godine do nove žetve u rujnu možemo očekivati značajnije količine mikotoksina u kukuruzu, a posljedično tome i proizvodima od kukuruza, a tako u hrani i hrani za životinje. Ovo je svakako potrebno znati ukoliko želimo spriječiti patološka stanja u ljudi i životinja koja su posljedica toksičnih učinaka mikotoksina porijeklom iz hrane odnosno hrane za životinje.
Na pojedina patološka stanja u ljudi i životinja u smislu zdravstvenih rizika vezanih uz mikotoksine u krmivima u svom predavanju sudionicima seminara upozorio je prof. dr. sc. Darko Grbeša s Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Ovaj seminar u organizaciji Alltech Hrvatska d.o.o. svakako je više nego koristan seminar kako zbog informiranja o rizicima vezanim uz mikotoksine iz krmiva tako i proizvodnju zdravstveno ispravnih krmiva što je jedan od preduvjeta za proizvodnju zdravstveno-ispravne hrane životinjskog podrijetla.
- Mikotoksini i biogeni amini – toksini u siliranoj krmi
Prof. dr. sc. Darko Grbeša, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - 37+ analiza mikotoksina: Pregled za Jugoistočnu i Srednju Europu
Ivica Matanić, Alltech Hrvatska d.o.o. - Silaža: Problemi i rješenja
Dr. Dave Davis, Silage Solutions Ltd., Ujedinjeno Kraljevstvo - Kako spremiti kvalitetno sijeno?
Timea Dzuro, Sil-All Technical Support Manager, Mađarska - Sil-All: rješenja za kvalitetnu silažu
Timea Dzuro, Sil-All Technical Support Manager, Mađarska

Više …
… o mikotoksinima i njihovom utjecaju na kvalitetu hrane za životinje, ali i vezanim zdravstvenim rizicima za ljude potražite pod slijedećim naslovima:
- Uvid u mikotoksine: Alltechov pregled europske žetve za 2024.
- Alltech: Svijet bez krava (“World without cows”) – trailer dokumentarnog filma
- Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja
- Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi
- Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača
- Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“
- Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu
- 15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
- PERADARSKI DANI 2022.
- HVI: Diseminacija rezultata znanstvenih istraživanja u okviru projekata Hrvatske zaklade za znanost
- Hrvatski veterinarski institut objavio brošuru „Mikotoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda“
- Alltechov pregled europske žetve 2021.
- Uspješan uzgoj svinja bez cinkovog oksida
- Ekstremni vremenski uvjeti uzrokuju umjereni do visoki rizik od mikotoksina
- Uzgoj peradi bez antibiotika
- Plijesni doprinose kvaliteti tradicionalnih mesnih proizvoda, ali mogu proizvesti mikotoksine :: tiskovna konferencija HVI
- Nova grupa mikotoksina
- Upravljanje mikotoksinima tijekom skladištenja hrane
- Klimatske promjene – Potencijalna prijetnja još znatnijoj pojavnosti mikotoksina
- Projekt HVI: “Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača”
- Kako spriječiti ptičju gripu kod peradi
- Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1
- Predstavljanje Alltechovog® pregleda europske ljetne žetve
- Mikotoksini u hrani – izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj
- Alltechovi stručnjaci savjetuju kako zaustaviti toplinski stres na mliječnim farmama
- Alltechov pregled europske ljetne žetve 2020.
- Metode rashlađivanja ljeti: kako smanjiti toplinski stres kod svinja
- Uzgoj svinja bez uporabe antibiotika
- HRana – nova aplikacija za upozorenja o hrani
- Šepavost mliječnih krava u Hrvatskoj – značaj, stanje i prevencija
- Somatske stanice – više od brojke
- Praćenje ponašanja krava i mogućnosti ranog predviđanja bolesti
- Terapija mastitisa u praksi – možemo li smanjiti upotrebu antibiotika?
- Webinar :: Afrička svinjska kuga: globalna epidemija
- Alltech: O zaštiti svinja od afričke svinjske kuge
- Tranzicijsko razdoblje u mliječnih krava
- Zdravlje vimena – nova saznanja u praksi
- Pregled dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole
- Kontaminacija hrane zearalenonom i utjecaj na zdravlje ljudi i životinja
- Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa
- Alltechova 37+® analiza europske ljetne žetve iz 2017.
- Alltech: Više od 500 mikotoksina koji mogu ugroziti svinjogojsku proizvodnju
- 7. međunarodni kongres VETERINARSKA ZNANOST I STRUKA
- Zdravlje probavnog sustava i imunost ključni su za uspješnu peradarsku proizvodnju bez antibiotika
- Specijalizacija djelatnika Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani u Hrvatskom veterinarskom institutu
- Alltech Hrvatska d.o.o. na simpoziju „Peradarski dani 2017.“
- Radionica: “Dvije teme za svaku farmu: odgoj teladi i priprema silaže”
- Estrogeni učinci zearalenona u farmskih životinja i opasnosti za zdravlje ljudi i životinja
- Mikotoksini u hrani i hrani za životinje
- Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima
- Rezidue veterinarskih lijekova u životinjama i hrani
- Parenhimatozni poremećaji jetre u pasa i mačaka – (II. dio)
- Estrogeni u hrani životinjskog podrijetla i utjecaj na ljudsko zdravlje
- Upotreba zeolita u govedarstvu
- Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na plodnost kunića
- Alltechovo globalno izvješće krmiva: trend pokazuje porast od 14% u proizvodnji krmiva u posljednjih pet godina
- Alltech 37+ Procjena rizika za Hrvatsku
- XI. Savjetovanje za uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
- Predavanja o hranidbi mliječnih krava
- Značaj patogenih plijesni u peradarstvu
- Optimizacija minerala u hranidbi tovnih pilića
- Pregled pojavnosti mikotoksina u EU
- Alltech „Rebelation“ tjedan završen izazovom
- PERADARSKI DANI 2015.
- Održan Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka
- Alltechovo globalno izvješće o krmivima za 2014. godinu
- β-glukani: Prirodni modifikatori imunosnog odgovora nedovoljno poznati u veterini
- Aflatoksikoza u rotvajlera nakon uzimanja pljesnive hrane: kliničkopatološki nalazi i učinkovita terapija tetrasulfatom
- Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda
- XXI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2014.
- Alltechov 37+ pregled mikotoksina za Europu
- EU Mycotoxin Management Summit 2013
- Alltechov program za mlade znanstvenike
- Aflatoksini od krmiva do mlijeka
- Kontaminacija aflatoksinom B1 krmiva i krmnih smjesa sa farmi Istočne Hrvatke
- Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači
- Aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima
- PERADARSKI DANI 2013.
- Mikotoksini u žitaricama i hrani životinjskog podrijetla
- Alltechova edukacijska turneja 2013.
- Aflatoksin u mlijeku – mijenjati zakon ili one koji ga provode
- Hrvatska agencija za hranu objavila Znanstveno mišljenje o mikotoksinima u hrani za životinje