Hranidba domaćih životinja

Kvaliteta i korištenje voluminozne krme

Alltech Hrvatska d.o.o.Alltech Hrvatska d.o.o.U organizaciji Alltech Hrvatska d.o.o. u utorak 31.03.2015. godine u Hotelu “Zovko” održan je jednodnevni stručni seminar o kvaliteti i korištenju voluminozne krme. Ovom seminaru nazočilo je 40-tak sudionika iz Hrvatske, Slovenije i iz Bosne i Hercegovine, koji se svakodnevno bave proizvodnjom hrane za životinje ili su na druge načine svakodnevno uključeni u njezinu proizvodnju odnosno potrošnju i primjenu. Na tragu edukativnih nastojanja stručnjaka vezanih uz stočarsku odnosno mesnu/mliječnu proizvodnju i ovaj seminar imao je za cilj između ostaloga informirati proizvođače stočne hrane o zdravstvenim rizicima vezanim uz proizvodnju krmiva te mogućnostima sprječavanja kontaminacije krmiva primarno mikotoksinima, ali i drugim ‘bio-onečišćivačima’ hrane za životinje.alltech-sudionici-02MycoManagement-Logo1_0Prošlogodišnja žetva kukuruza odnosno rezultati pretrage uzoraka prošlogodišnje žetve pokazuju poražavajuće rezultate. Naime, klimatski poremećaji prošle su godine uvjetovali loše rezultate po pitanju mikotoksina – kada govorimo o prošlogodišnjoj jesenskoj žetvi kukuruza – tako da ove godine do nove žetve u rujnu možemo očekivati značajnije količine mikotoksina u kukuruzu, a posljedično tome i proizvodima od kukuruza, a tako u hrani i hrani za životinje. Ovo je svakako potrebno znati ukoliko želimo spriječiti patološka stanja u ljudi i životinja koja su posljedica toksičnih učinaka mikotoksina porijeklom iz hrane odnosno hrane za životinje.
Na pojedina patološka stanja u ljudi i životinja u smislu zdravstvenih rizika vezanih uz mikotoksine u krmivima u svom predavanju sudionicima seminara upozorio je prof. dr. sc. Darko Grbeša s Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.KVALITETA I KORIŠTENJE VOLUMINOZNE KRMEOvaj seminar u organizaciji Alltech Hrvatska d.o.o. svakako je više nego koristan seminar kako zbog informiranja o rizicima vezanim uz mikotoksine iz krmiva tako i proizvodnju zdravstveno ispravnih krmiva što je jedan od preduvjeta za proizvodnju zdravstveno-ispravne hrane životinjskog podrijetla.

Održana predavanja:

  • Mikotoksini i biogeni amini – toksini u siliranoj krmi
    Prof. dr. sc. Darko Grbeša, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

  • 37+ analiza mikotoksina: Pregled za Jugoistočnu i Srednju Europu
    Ivica Matanić, Alltech Hrvatska d.o.o.

  • Silaža: Problemi i rješenja
    Dr. Dave Davis, Silage Solutions Ltd., Ujedinjeno Kraljevstvo

  • Kako spremiti kvalitetno sijeno?
    Timea Dzuro, Sil-All Technical Support Manager, Mađarska

  • Sil-All: rješenja za kvalitetnu silažu
    Timea Dzuro, Sil-All Technical Support Manager, Mađarska
Predavači i organizatori seminara
Predavači i organizatori seminara (slijeva nadesno): Bronislava Foltánová (Sil-All Business Development Manager), prof. dr. sc. Darko Grbeša (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Timea Matyas-Dzuro (Sil-All Technical Support Manager), Dr. Dave Davis (Silage Solutions Ltd.). Petra Musa (Alltech Hrvatska d.o.o.) i Ivica Matanić (Alltech Hrvatska d.o.o.)

Više …

… o mikotoksinima i njihovom utjecaju na kvalitetu hrane za životinje, ali i vezanim zdravstvenim rizicima za ljude potražite pod slijedećim naslovima:

Vezani sadržaji

Uvid u mikotoksine: Alltechov pregled europske žetve za 2024.

Urednik

Alltech: Svijet bez krava (“World without cows”) – trailer dokumentarnog filma

Urednik

Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača

Urednik

Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više