Hrana za kućne ljubimceKućni ljubimciPurina istraživanjaSponzorirani članak

Lakše mršavljenje kod pretilih mačaka? Istraživanje Nestle PURINA dokazuje prednosti kratkotrajnih dijeta

nestle purina Nedavna studija Nestlé PURINA pokazuje da je restrikcija kalorija s prekidima jednako učinkovita kao tradicionalna dijeta u smanjenju tjelesne težine i masnog tkiva u pretilih mačaka.

Purina Veterinary DietsPovremena restrikcija kalorija (Intermitent calorie restriction – ICR) može biti lakši način gubitka viška masnog tkiva. Do 50% odraslih mačaka u razvijenim zemljama su ili prekomjerno teške ili pretile s tradicionalnim pristupom suzbijanja pretilosti stavljanjem mačke na dijetu sa smanjenjem kalorija dok ne stignu optimalnu tjelesnu težinu. Posljedica ovog kroničnog ograničenja kalorija (Chronic calorie restriction – CCR) je smanjenje utroška energije kod mačke u mirovanju što može usporiti gubitak težine i predisponirati mačke na ponovno dobivanje na težini.

U ovom nedavnom istraživanju, znanstvenici Nestle PURINA željeli su istražiti da li ICR ima slične pogodnosti kod mačaka s prekomjernom težinom kao što to čini i kod ljudi. Mačke s prekomjernom tjelesnom težinom bile su ograničene na samo 75% svojih potreba energije za održavanje (Maintenance Energy Requirements – MER) tijekom 2 tjedna svaki mjesec (i 100% njihove MER tijekom druga 2 tjedna svaki mjesec) tijekom 6 mjeseci s PURINA VETERINARY DIETS® Feline OM St / Ox. Mjerenja tjelesne masa i masnog tkiva napravljena tijekom pokusa pokazala su da je ICR bio jednako učinkovit kao i CCR u postizanju mršavljenja i gubitka masnog tkiva. U stvari mačke u ICR skupini izgubile su znatno više masnog tkiva od onih u CCR skupini na kraju prvog mjeseca mršavljenja.

Ova studija, koju je prezentirao na nedavnom American College of Internal Medicine (ACVIM) Kongresu u Seattleu, SAD dr. Yuanlong Pan iz Nestle PURINA istraživanja potvrđuje da restrikcija kalorija s prekidima može pružiti dodatni, vrlo učinkovit način borbe protiv epidemije pretilosti koja zahvaća naše mačke (1).

Za dr. Jean-François Savard, behaviourista istraživanja i razvoja Nestle PURINA, ovi rezultati su vrlo ohrabrujući za vlasnike kućnih ljubimaca. “Pridržavanje dijete je teško, a može biti još teže za vlasnike mačaka da zadrže svoju najdražu mačku na dijeti, zbog mnogih načina na koje nam mačke govore da su gladne. Dakle, to će biti olakšanje za vlasnike mačaka da nauče da njihove mačke mogu biti bez dijete dva tjedna svaki mjesec, a još uvijek postići iste rezultate. Ova studija ponavlja važnost energetske potrošnje u svakom planu mršavljenja, i razdoblja aktivnog igranja doprinose ovoj kalorijskoj ravnoteži, dok jačaju vezu između životinje i čovjeka.

Nestle PURINA je jedan od vodećih svjetskih proizvođača hrane za kućne ljubimce, posvećen donošenju nutritivnih inovacija koje mogu značajno poboljšati zdravlje i dobrobit pasa i mačaka. S više od 80 godina znanstvene stručnosti, Nestle PURINA je znanstveni lider u području starenja i dugovječnosti, a bila je prva i, do sada, jedina tvrtka koja dokazuje produženje dugovječnosti u pasa do 2 godine preko prehrambene intervencije uključujući ograničavanje kalorija(2).

1. Pan Y. (2013): Effects of chronic caloric restriction and intermittent caloric restriction on weight loss in overweight cats. ACVIM proceedings.
2. Lawler DF et al. (2008) Br J Nutr. 99(4):793-805

Vezani sadržaji

Korištenje ketogene dijete u onkoloških pacijenata u maloj praksi

Urednik

Novi pristup zdravlju probave: Hill’s GI Biome i i/d dijeta!

Urednik

Metabolički poremećaji i upala u pretilih pasa, mačaka, konja i goveda

Urednik

Neurološki seminar u organizaciji Nestle Purina i OVMPH

Urednik

Što kad pas ili mačka moraju na dijetu?

Urednik

Patofiziologija pretilosti pasa i mačaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više