23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinjaKućni ljubimciMARKOVIĆ

Mačja sida i leukemija

Tim Specijalističke veterinarske ambulante MARKOVIĆ

Uz dopuštenje prenešeno sa: https://www.markovic.hr/trebaznati/macja-sida-i-leukemija/ ↗

Marković logoVirusi mačje leukemije i mačje imunodeficijencije (SIDA) spadaju u retroviruse i uzročnici su dviju najznačajnijih zaraznih bolesti u mačaka diljem svijeta.

Oba virusa, na sebi specifičan način, napadaju stanice imunosnog sustava mačke zbog čega je on oslabljen, pa bakterije, virusi, gljivice i paraziti, koje svakodnevno nalazimo u okolišu, u ovakvih mačaka uzrokuju bolest tj. dolazi do nastanka sekundarnih ili oportunističkih infekcija.

Širenje virusa mačje leukemije


Infekcija virusom mačje leukemije povezana je s razvojem određenih tipova tumora kao što su limfom ↗ i leukemija. Virusi se među mačjom populacijom šire direktnim i indirektnim kontaktom, najčešće putem ugriznih rana i parenjem. Mačja leukemija se prenosi zajedničkim životom i zaraženim predmetima, a može se prenijeti i s majke na potomstvo.

Bitno je znati da infekcija virusom mačje side i/ili leukemije ne mora automatski značiti smrtan ishod po mačku. Mnoge mačke zaražene ovim virusima nakon akutne faze bolesti (groznica, depresija, upala usne šupljine, proljev,…), koja može i ne mora biti vidljiva vlasniku životinje, ulaze u asimptomatsku fazu bolesti kada imunosni sustav mačke drži viruse pod kontrolom, a u slučaju mačje leukemije moguće je da mačka u potpunosti eliminira virus.

Ovakve mačke mogu uz pravilnu kućnu (dobra prehrana, okruženje bez stresa, izbjegavanje sirove hrane,…) i veterinarsku njegu (sterilizacija ↗, kastracija, cijepljenje protiv ostalih mačjih zaraznih bolesti ↗, te redovite kontrole zdravlja) živjeti sretan i zdrav život godinama ↗.

Dijagnostika – testovi na mačju sidu i leukemiju


U dijagnosticiranju mačje side i leukemije koristi se Idexx Snap FIV/FeLV Combo test. Za ovaj test potrebno je samo nekoliko kapljica krvi, a nalaz je gotov za 10 minuta. Test je visoko specifičan i detektira specifična protutijela na virus mačje side i virusni antigen mačje leukemije iz pune krvi, seruma ili plazme. Pozitivan rezultat na protutijela i/ili antigen ukazuje na infekciju.

Zbog učestalih infekcija s FeLv/FIV virusima unutar mačje populacije preporuča se testirati sve mačke koje ne dolaze iz kontroliranog uzgoja. Prvo testiranje mačke se može napraviti već sa dva mjeseca starosti, a svakako ga treba napraviti prije prvog cijepljenja ↗.

Više članaka možete pročitati na http://www.specijalisticke-veterinarske-ambulante-markovic.hr ↗


Vezani sadržaji

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Neurološki pregled: koje su nam informacije najbitnije u neurološkoj lokalizaciji?

Urednik

Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o dobrobiti pasa i mačaka i njihovoj sljedivosti – javno savjetovanje

Urednik

Bronhoskopija i bronhoalveolarna lavaža u pasa i mačaka

Urednik

Patofiziologija mastocitoma u ljudi i životinja

Urednik

The Welfare Education project: drugo cjelodnevno predavanje – Gonçalo da Graça Pereira

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više