Popularni članci i videoZarazne bolesti

Mačji peritonitis učestaliji nego prije

Autor: Marijo Kobaš, dr.med.vet., Veterinarska ambulanta DIA-VET

Mi koji volimo naše najvjernije prijatelje najviše se plašimo zaraznih bolesti, zar ne? Opravdano, uistinu one stvarno predstavljaju najveću opasnost. Za mačke su posebno opasne one koje uzrokuju virusi, a među njima i tzv. zarazni mačji peritonitis.


Ova bolest u posljednje vrijeme predstavlja pravu pošast i u nas, a najčešće se pojavljuje u uzgojima s većim brojem mačaka. Kao i za sve ostale virusne bolesti, pravog lijeka nema stoga ne preostaje nam ništa drugo osim pravovremenog cijepljenja. Iako je bolest poznata već od 1950. njena je važnost dugo zanemarivana, pa možemo reći da je danas svugdje prisutna. Mačke se zaražavaju dok su u blizini bolesne mačke. Pretpostavlja se da virusi ulaze udisajem. U tijelu mačke napada stanice u krvi kojima se i proširi po čitavom tijelu. Najčešće se zadržava u jetri slezeni i limfnim čvorovima. Bolest nastupa blagim ni po čemu osobitim znakovima (smanjena želja za uzimanjem hrane, gubitak težine, groznica koja može potrajati tijekom cijelog razdoblja bolesti, sve do smrti). Kao što govori i sam naziv bolest se očituje nakupljanjem tekućine u trbušnoj šupljini u većini slučajeva. Svakodnevno se bilježe i slučajevi bolesti kod kojih i ovaj najlakše prepoznatljiv znak potpuno izostaje. S obzirom da je virus proširen po čitavom tijelu, bolest osim peritonitisa prate i drugi znakovi poput upale očiju i oduzetosti (paralize).

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više