HVI-Marinet_2025
Hrvatski veterinarski institutMeđunarodna suradnja

Marinet – Umrežavanje u marikulturi: Primjena novih tehnologija za diversificiarnu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije

Izvor: http://www.veinst.hr/aktualnosti/549-marinet-umreavanje-u-marikulturi-primjena-novih-tehnologija-za-diversificiarnu-odrivu-akvakulturu-usmjerenu-na-zdravo-drutvo-i-konkurentne-regije


Hrvatski veterinarski institutHrvatski veterinarski institut je projektni partner u Interreg Italija-Hrvatska projektu Marinet – Umrežavanje u marikulturi: Primjena novih tehnologija za diversificiarnu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije (ID: ITHR0200334). Projekt je financiran u okviru poziva programa Interreg Italy-Croatia VI-A 2021-2027, prioritetna skupina Održivi razvoj u plavoj ekonomiji, specifični cilj 1.1 – Razvoj i jačanje istraživačkih i inovativnih kapaciteta i preuzimanje naprednih tehnologija.

Glavni je cilj projekta poboljšati održivu akvakulturu u Jadranskom moru svladavanjem sljedećih izazova:

  • Unaprijediti održivost uzgoja morskih riba kroz jačanje otpornosti prema klimatskim promjenama i novim proizvodnim potrebama kroz poboljšanje zdravlja i dobrobiti ribe te biosigurnosti. Kontinuirani monitoring okolišnih uvjeta i dobrobiti riba će primjenom digitalnih tehnologija razviti sustav obavjesti o pojavi bolest, a razvoj cjepiva će doprinijeti preventivi specifičnih bolesti,
  • Procijeniti uzgoj u integriranoj marikulturi i analizirati diverzifikaciju proizvoda akvakulture kroz uzgoj riba (lubin i komarča) i uzgoj školjkaša (Europska plosnata kamenica, Ostrea edulis). Razvit će se inovativni kolektori za prihvat mlađa za uzgoje te procijeniti novi lokaliteti za uzgoj Europske kamenice.
  • Pojačati kvalitetu i zdravstvenu ispravnost i sigurnost proizvoda akvakulture. Provest će se nutritivno vrijednovanje i profiliranje uzgajanih riba i školjkaša sa ciljem označavanja proizvoda akvakulture prehrambenim tvrdnjama te razviti metode pakiranja radi duljeg održavanja svježine. Provest će se prekogranična istraživanja o percepciji i stavovima potrošača te komunicirati preferencije koje se odnose na proizvode akvakulture,
  • Identificirati marketinške alate i pristupe kako bi se poboljšala percepcija potrošača prema proizvodima akvakulture i posljedično povećala potražnja za tim proizvodima, odnosno proizvodnja u akvakulturi.

Trajanje projekta: 1. ožujka 2024. do 31. kolovoza 2026.
Ukupna vrijednost projekta: 1.871.881,44 Eura

Partneri: Sveučilište u Udinama (Vodeći pratner, IT), Hrvatski veterinarski institut (Laboratorij za bolesti akvatičnih životinja, Laboratorija za analitičku kemiju, Veterinarski zavod Rijeka-HR), Eksperimentalno zooprofilaktički institut Venecije (IT), Sveučilište iz Rijeke, Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu (HR), AMA (Mediteranska udruga u akvakulturi – IT) i Obrtnička komora Istarske županije (HR).

Koordinator projekta za HVI: dr.sc. Snježana Zrnčić (zrncic@veinst.hr)

Vezano (ribe, školjkaši):


Vezani sadržaji

Utvrđene dodatne aktivnosti s obzirom na pojavu slinavke i šapa u Republici Njemačkoj

Urednik

Potpisan sporazum HVI i Grada Križevci o zajedničkom ulaganju u izgradnju nove zgrade Zavoda

Urednik

U Veterinarskom zavodu Vinkovci otvoren novi laboratorij za dijagnostiku afričke svinjske kuge

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres – program

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres – druga obavijest, pozivno pismo i program

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više